Черимоя

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Черимоя
Дерево Черимоя
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Магноліїди (Magnoliids)
Порядок: Магнолієцвіті (Magnoliales)
Родина: Annonaceae
Рід: Annona
Вид:
Черимоя (A. cherimola)
Біноміальна назва
Annona cherimola

Черимоя або шеримоя (Annona cherimola) — тропічна рослина родини аннонових (Annonaceae), до якої також належать такі рослини як азиміна, іланг-іланг та сметанне яблуко.

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва рослини походить з мови кечуа, від слова chirimuya, що означає «холодне насіння»[1].

Походження та поширення[ред. | ред. код]

Походить первісно з Андських полонин Перу, Еквадору, Колумбії та Болівії. Хоча рослина опинилась у Чилі вже згодом, звідти її плодів вивозять найбільше, ніж звідкиінде в тій околиці. У Північній півкулі черімою вирощують у Середземномор'ї (Іспанії й Ізраїлі) та в Китаї.

Опис[ред. | ред. код]

У відкритому ґрунті черимоя — дерево з кущовою формою крони, що виростає висотою 5— 9 м. У кімнатних та тепличних умовах висота не перевищує 3 м. Незадовго перед цвітінням листя черимої щорічно обпадає, але незабаром відростають знову. В кліматі України черимоя росте в кімнатних умовах, у відкритому ґрунті тільки в теплицях та зимових садах. Черимоя витримує морози до -7 °C. У плодоношення вступає на 5 рік.

Плід складний, продовгастий, 10 — 20 см завдовжки та 7 — 10 см у попереку, має гладку зелено-коричневу шкірку з конусоподібними або округлими виступами, що нагадують ґонтовий дах.

М'якуш кремового кольору, за смаком нагадує ананас, папаю, манго та банан, дуже солодкий, уряснений чорними насінинами розміром 1—2 см. Насіння неїстівне.

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]