Bernissartiidae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Bernissartiidae
Період існування: рання крейда, 145–110 млн р. т.
Реконструкція Bernissartia
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Клада: Mesoeucrocodylia
Клада: Metasuchia
Клада: Neosuchia
Родина: Bernissartiidae
Dollo, 1883
Роди

Bernissartiidae — вимерла родина неозухієвих крокодилоподібних, відома з ранньої крейди[1]. Повідомлялося про скам'янілості Берніссартід з Бельгії, Франції, Іспанії, Англії, Тунісу та Сполучених Штатів. Наразі він містить два роди: Bernissartia з барремських глин Сент-Барб у Бельгії та Koumpiodontosuchus з такої ж вікової формації Wessex у південній Англії[2]. Члени цієї родини демонструють пристосування до дурофагів, особливо гетеродонтний зубний ряд Koumpiodontosuchus. Повідомлялося про невизначені останки в утвореннях Ум-ед-Діаб у Тунісі, у формаціях Кловерлі та Арундел-Клей у Сполучених Штатах, а також у формаціях Ла-Уергіна, Блеса, Вільянуева-де-Уерва, Ель-Кастеллар, Камарільяс і Ель-Кольядо. Іспанія та Анжак-Шаранта у Франції[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dollo, L. (1883). Première note sur les crocodiliens de Bernissart [First note on the crocodilians of Bernissart]. Bulletin du Musée Royal d'Histoire Naturelle de Belgique. 2: 309—338.
  2. Sweetman, S.; Pedreira-Segade, U.; Vidovic, S. (2014). A new bernissartiid crocodyliform from the Lower Cretaceous Wessex Formation (Wealden Group, Barremian) of the Isle of Wight, southern England. Acta Palaeontologica Polonica. doi:10.4202/app.00038.2013.
  3. Fossilworks: Bernissartiidae. fossilworks.org. Процитовано 17 грудня 2021.