Bochs

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Bochs
Bochs 2.4.6 with its "wx" graphical interface (wx display library) on Debian 7 Linux
Тип Emulator
Автор Kevin Lawton[1][2]
Розробники Community based; owned by Mandriva
Перший випуск 1994; 30 років тому (1994)[3]
Стабільний випуск preferred (preferred)
Нестабільний випуск preferred (preferred)
Платформа IA-32, x64
Операційна система Windows, Linux, BSD (FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Darwin), OS/2, BeOS, MorphOS, AmigaOS, Android[4]
Мова програмування C++
Доступні мови English
Ліцензія GNU Lesser General Public License
Репозиторій github.com/bochs-emu/Bochs
Вебсайт bochs.sourceforge.io

Bochs (вимовляється як «бокс») — це портативний IA-32 і x86-64 емулятор і дебагер, сумісний з IBM PC, написаний переважно на C++ і розповсюджується як вільне програмне забезпечення за ліцензією GNU Lesser General Public License. Він підтримує емуляцію процесора(ів) (включаючи protected mode), пам'ять, диски, дисплей, Ethernet, BIOS та загальнодоступне обладнання PCs.

За допомогою емулятора можна запустити багато гостьових операційні системи, включаючи DOS, декілька версій Microsoft Windows, BSDs, Linux, Xenix та Rhapsody (попередник Mac OS X). Bochs працює на багатьох основних операційних системах, включаючи Android, Linux, macOS, PlayStation 2, Windows, та Windows Mobile.

Bochs в основному використовується для розробки операційних систем (коли емульована операційна система зависає, вона не зависає основна операційна система, тому емульовану ОС можна відлагодити) і для запуску інших гостьових операційних систем вже на працюючій основній операційній системі. Він також може використовуватися для запуску старого програмного забезпечення — такого як комп'ютерні ігри —

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Gael Duval (23 березня 2000). MandrakeSoft buys Bochs for Linux and commits it to Open Source. Процитовано 21 вересня 2011.
  2. Thinking inside and outside the Bochs with Kevin Lawton, By Ken Hess, August 25, 2011, ZDNet
  3. Bochs was written by Kevin Lawton starting in 1994., 1.1. What is Bochs?, Chapter 1. Introduction to Bochs, Bochs User Manual
  4. Features. bochs.sourceforge.io. Процитовано 20 October 2016.