Cercopithecus mitis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Cercopithecus mitis

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Родина: Мавпові (Cercopithecidae)
Рід: Мавпа (Cercopithecus)
Вид: C. mitis
Cercopithecus mitis
(Linnaeus, 1758)

Посилання
Вікісховище: Cercopithecus mitis
Віківиди: Cercopithecus mitis
EOL: 313665
ITIS: 573005
МСОП: 4221
NCBI: 36225
Fossilworks: 235354

Cercopithecus mitis (Мавпа голуба або діадемна) — вид приматів з роду Мавпа (Cercopithecus) родини мавпові (Cercopithecidae).

Опис[ред. | ред. код]

C. mitis невеликі (важать від 4 до 6 кг) і деревні. Довжина тіла від 40 до 70 см, довжина хвоста від 70 до 100 см. Верхні частини тіла сірі, кінцівки темніші. Лице майже голе, як правило, темного кольору (рідко синє), і має добре розвинену мускулатуру. C. mitis також відома як діадемна мавпа, тому що має смугу блідого хутра трохи вище лінії брів. Білі вуса добре розвинені у самців. Самці більші за самиць. Ікла самців також трохи більші. Зубна формула: 2/2 1/1 3/3 2/2 = 32.

Поширення[ред. | ред. код]

Країни проживання: Ангола, Бурунді, Демократична Республіка Конго, Ефіопія, Кенія, Малаві, Мозамбік, Руанда, Сомалі, ПАР, Судан, Есватіні, Танзанія, Уганда, Замбія, Зімбабве. Зустрічається від рівня моря до 3800 м над рівнем моря. Цей вид присутній в багатьох типах лісів, включаючи низовинні і гірські тропічні вологі ліси, річкові та галерейні ліси, ліси дельт річок і бамбукові ліси.

Стиль життя[ред. | ред. код]

Розмір групи становить від 2 до більш ніж 40 осіб. Мавпи харчуються в основному фруктами, також насінням, листям та іншими частинами рослин. Вони також доповнювати свій раціон безхребетними тваринами, такими як хробаки. Відомі хижаки: Panthera pardus.

Спарювання може відбуватися протягом усього року. Період вагітності складає близько 176 днів, після чого зазвичай народжуються один малюк. Годування молоком триває близько шести місяців, статева зрілість настає в три роки. Самці повинні залишити їх рідну групу в цей час, самиці ж зазвичай залишаються. тривалість життя, ймовірно, близько 20 років.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Немає серйозних загроз для цього виду в цілому. Хоча він, як правило, під загрозою до деякої міри в результаті збезлісення і фрагментації середовища проживання. Цьому виду також загрожує полювання в місцях (на продукти харчування, частини тварини також використовуються локально для традиційної медицини.

Цей вид занесений до Додатка II СІТЕС. Цей вид присутній в багатьох охоронних територій по всьому ареалу.

Посилання[ред. | ред. код]