Жарновець (рослина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Cytisus)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жарновець
Cytisus villosus — типовий вид
Cytisus villosus — типовий вид
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Судинні (Tracheophyta)
Покритонасінні (Angiosperms)
Евдикоти (Eudicots)
Розиди (Rosids)
Порядок: Бобовоцвіті (Fabales)
Родина: Бобові (Fabaceae)
Підродина: Метеликові (Faboideae)
Триба: Genisteae
Рід: Жарновець (Cytisus)
Desf., 1763
Посилання
Вікісховище: Cytisus
Віківиди: Cytisus
EOL: 27799
IPNI: 331540-2
ITIS: 500235
NCBI: 3833

Жарновець[1] (Cytisus) — рід рослин з родини бобових (Fabaceae), поширений у Європі, північно-західній Африці, Туреччині, західному Сибіру. Рід налічує приблизно 27 видів[2].

Опис[ред. | ред. код]

Кущі або трави[2].

Поширення[ред. | ред. код]

Поширений у Європі, північно-західній Африці (у тому числі Макаронезії), Туреччині, західному Сибіру; інтродукований до південних частин Африки, Азії, Австралії, Південної Америки, а також до США й південної Канади[2].

Населяє узлісся, гірські чи прибережних чагарники й пасовища, заходить на порушені місця[2].

Використання[ред. | ред. код]

Значна кількість видів використовується з декоративною метою. Використовується також для стабілізації ґрунту. Як корм, замінник кави чи приправу треба використовувати з обережністю, бо наявність алкалоїдів може спричинити отруєння[2].

Етимологія[ред. | ред. код]

Остаточно не з'ясовано; виводиться від старопольського zanowiec, яке пояснюється як утворене на основі сполучення za nova «за нового (місяця)», з огляду на час, коли цю рослину збирають для лікувальних цілей[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cytisus // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. а б в г д Plants of the World Online — Kew Science. Архів оригіналу за 12 серпня 2020. Процитовано 02.05.2020. (англ.)
  3. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1985. — Т. 2 : Д — Копці / Ін-т мовознавства ім. О. О. Потебні АН УРСР ; укл.: Н. С. Родзевич та ін. — С. 188.