Турач чубатий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Dendroperdix sephaena)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Турач чубатий


Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Куроподібні (Galliformes)
Родина: Фазанові (Phasianidae)
Рід: Ortygornis
Вид: Турач чубатий
Ortygornis sephaena
(Smith, 1836)
Підвиди

(Див. текст)

Синоніми
Perdix sephaena
Francolinus sephaena
Peliperdix sephaena
Dendroperdix sephaena
Посилання
Вікісховище: Ortygornis sephaena
Віківиди: Ortygornis sephaena
МСОП: 22678752
NCBI: 57763

Тура́ч чубатий[2] (Ortygornis sephaena) — вид куроподібних птахів родини фазанових (Phasianidae). Мешкає в Східній і Південній Африці.

Опис[ред. | ред. код]

Чубатий турач (ПАР)

Довжина птаха становить 30-35 см, самці важать 308-417 г, самиці 225-353 г. Забарвлення строкате, переважно охристо-коричневе, спина рудувато-коричнева, поцяткована вузькими білими смужками, живіт блідий. Шия і груди поцятковані трикутними темними плямками. Верхня частина голови темна, пера на тімені можуть ставати дибки, формуючи чуб. Над очима широкі білі "брови". Дзьоб чорний, лапи червоні.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють п'ять підвидів:[3]

  • O. s. grantii (Hartlaub, 1866) — від Південного Судану і західної Ефіопії до півночі центральної Танзанії;
  • O. s. rovuma (Gray, GR, 1867) — узбережжя Кенії, Танзанії і північного Мозамбіку;
  • O. s. spilogaster (Salvadori, 1888) — схід Ефіопії, Сомалі і північний схід Кенії;
  • O. s. zambesiae (Mackworth-Praed, 1920) — від південної Анголи і північно-західної Намібії до заходу центрального Мозамбіку;
  • O. s. sephaena (Smith, A, 1836) — від східного Зімбабве до піденно-східної Ботсвани, північного Мозамбіку і північного сходу ПАР.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Чубаті турачі мешкають в Ефіопії, Сомалі, Південному Судані, Кенії, Танзанії, Уганді, Демократичній Республіці Конго, Анголі, Намібії, Замбії, Зімбабве, Малаві, Мозамбіку, Ботсвані, Південно-Африканській Республіці і Есватіні. Вони живуть в саванах і галерейних лісах, в густих чагарникових заростях в долинах річок, в акацієвих і комміфорових рідколіссях. Зустрічаються парами або невеликими сімейними зграйками до 7 птахів, переважно на висоті до 15000 м над рівнем моря, в Сомалі місцями на висоті до 2200 м над рівнем моря. Живляться термітами та іншими комахами, равликами, насінням, цибулинами осоки, ягодами, взимку часто поїдають смолу акації. Сезон розмноження в ПАР триває з жовтня по березень, в Мозамбіку в червні-липні, в Ефіопії з березня по травень, в Сомалі з травня по червень. Чубаті турачі гніздяться в неглибокі заглибині в землі, яка встелюється травою і листям. В кладці від 4 до 9 яєць, інкубаційний період триває 19 днів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Ortygornis sephaena: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 12 січня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2021). Pheasants, partridges, francolins. IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 12 січня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Steve Madge, Phil McGowan und Guy M. Kirwan: Pheasants, Partridges and Grouse. A Guide to the Pheasants, Partridges, Quails, Grouse, Guineafowl, Buttonquails and Sandgrouse of the world. Christopher Helm, London 2002, ISBN 0-7136-3966-0.

Посилання[ред. | ред. код]