Divinity (серія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Divinity
Жанри Рольова відеогра
Стратегія в реальному часі
Покрокова стратегія
Рольовий бойовик
Розробник Larian Studios
Видавці Larian Studios
Платформи
Перша гра Divine Divinity
13 вересня 2002
Остання гра Divinity: Original Sin II
14 вересня 2017

Divinity — серія ігор від Larian Studios переважно в жанрі рольових ігор, до якої також входять кілька книг і настільна гра. Дія відбувається у вигаданому фентезійному всесвіті Рівеллон (Rivellon), землі населеної сімома розумними расами, які індивідуально керують різними територіями. Кожна раса має свою культуру, релігію та політичні погляди.

Серія зародилася у 2002 році із виходом Divine Divinity розробленій Larian Studios під видавництвом cdv Software Entertainment.[1] Це був проєкт у жанрі ізометричної рольової гри, при розробці якої геймдизайнери в значній мірі надихалися ігровими механіками таких серій як Ultima та Diablo. Подальші проєкти Larian тільки розширювали серію, зосереджуючись на подіях і постатях в різні періоди існування ігрового всесвіту. Студія ніколи не дотримувалась хронологічного порядку при розробці ігор серії.

Незважаючи на те що всі ігри серії отримували від преси переважно схвальні відгуки, франшиза з різних причин не мала ані фінансового успіху, ані широкої популярності у світової ігрової спільноти. Все це змінилося у 2014 році під час розробки п'ятої гри серії Divinity: Original Sin, для якої Larian Studios відмовились від подальшої співпраці зі сторонніми видавцями[2] і запустили краудфандингову кампанію на Kickstarter, яка мала шалений успіх[3]. Це дало їм можливість більш тісно співпрацювати і вести діалог зі своєю аудиторією і забути про вимоги видавців та постійні обмеження для процесу розробки. Після свого випуску Original Sin стала грою, що продалася найшвидше за весь час існування Larian[4] і подарувала серії широке світове визнання, яке після випуску наступної частини серії Divinity: Original Sin II у 2017 році тільки збільшилося.[5][6]

Ігри серії[ред. | ред. код]

Divine Divinity (2002)[ред. | ред. код]

Докладніше: Divine Divinity

Під час розробки проєкт мав назву Divinity: The Sword of Lies. Гра була заснована на базі скасованого проекту розробника The Lady, the Mage and the Knight, і черпала натхнення у серії Diablo. За словами засновника студії Свена Вінке, видавець поспішив з розробкою і випустив гру «несподівано». У той час Вінке саме був у прес-турі, рекламуючи проєкт, і навіть не здогадувався, що гру, яка потребувала допрацювання і полірування, вже випустили.[1] Гра отримала загалом позитивні відгуки та добре продавалася. Однак Larian не заробила жодних грошей з продажів через контракт із видавцем, оскільки гра не була достатньо комерційно успішною. Larian залишилась за крок від банкрутства після випуску цієї гри.[7]

Beyond Divinity (2004)[ред. | ред. код]

Докладніше: Beyond Divinity

Вінке знову зібрав команду розробників, щоб створити продовження Divine Divinity, і головною метою цього разу було «заробити грошей». Фінансування було найбільшою проблемою під час розробки. Видавці не стояли в черзі за двовимірною рольовою грою, у якій випробувалось багато нових неперевірених часом ідей. Щоб вирішити цю проблему, Larian багато займалися самофінансуванням, поки проєкт не став достатньо надійним, щоб переконати принаймні кількох людей, що він має шанси на ринку.[8] Розробка гри також була поспішною: квести переписувались, а функції видалялись, щоб гру можна було випустити вчасно.[1] Гра отримала змішані відгуки після випуску, і вважається однією з найслабших ігор серії.

Divinity II (2009)[ред. | ред. код]

Докладніше: Divinity II

У той час як перші дві частини серії були ізометричними рольовими іграми, команда хотіла зробити крок вперед і створити «амбітну» рольову гру у 3D. Bethesda Game Studios погодилася ліцензувати свій рушій Gamebryo для Larian.[9] Divinity II була випущена в 2009 році, і видавці, які перебували під тиском банкрутства у час фінансової кризи, знову поспішили з випуском. Гра отримала змішані відгуки.[10]

Divinity: Dragon Commander (2013)[ред. | ред. код]

Докладніше: Divinity: Dragon Commander

Одно- та багатокористувацька стратегічна рольова гра розроблена і випущена Larian Studios 6 серпня 2013 року для Windows. Dragon Commander є частиною серії ігор Divinity, це спіноф який розширив битви драконів представлені у попередній грі серії Divinity II. Проєкт отримав змішані відгуки критиків та ігрової спільноти і став першою грою для студії Larian, у якій вони виступили у ролі видавця.[2]

Divinity: Original Sin (2014)[ред. | ред. код]

Докладніше: Divinity: Original Sin

Студія хотіла створити покрокову стратегію для Xbox Live Arcade оскільки таких ігор на ринку було небагато. Однак, незважаючи на те, що Larian хотіли розширити маштаб проєкту, багато її співробітників були переведені до команди яка працювала над Dragon Commander, що було не дуже вигідно для компанії. Коли студія працювала над грою, вони хотіли розширити її масштаби, але у студії потроху закінчувалися гроші. За словами члена студії, Original Sin був проектом «зроби або помри» для Larian.[1] Кампанія краудфандингу була запущена на Kickstarter 27 березня 2013 року, щоб команда мала додатковий бюджет для вдосконалення. Гру було профінансовано частково завдяки кампанії на Kickstarter, яка зібрала 944 282 долари, що більше ніж удвічі перевищує поставлену розробником ціль у 400 000 доларів. Після свого випуску Divinity: Original Sin стала грою, що продалася найшвидше за весь час існування Larian.[4]

Divinity: Original Sin II (2017)[ред. | ред. код]

Докладніше: Divinity: Original Sin II

Після успіху Original Sin студія вирішила розширити свою команду приблизно до 130, щоб зробити продовження.[7] Незважаючи на фінансову стабільність, Larian знову повернулися до краудфандингу, щоб зібрати думку спільноти та ще більше розширити маштаб гри. Зрештою, кампанія Kickstarter мала великий успіх, загалом було зібрано понад 2 мільйони доларів.[11] Гра була випущена в ранньому доступі в 2016 році, а повний випуск відбувся наступного року. Гра завоювала всесвітнє визнання та була названа однією з найкращих рольових ігор усіх часів.[12]

Супутня продукція[ред. | ред. код]

Настільна рольова гра[ред. | ред. код]

Divinity: Original Sin the Board Game — це настільна рольова гра від Larian Studios у партнерстві з Lynnvander Studios Inc.[13] Проєкт було запущено на Kickstarter 20 листопада 2019 року, а вже через місяць краудфандингова компанія успішно завершилась, зібравши майже 2 мільйона долларів і досягнувши всіх поставлених цілей.[14] Оригінальний прототип було запущено у 2018 році, і для його створення знадобилося більше року, перш ніж його представили на Kickstarter. Персонажі переважно взяті з Divinity: Original Sin II, з невеликою кількістю побічних, що повертаються з Divinity: Original Sin. Сама гра заснована на сюжеті з багатьма елементами серії Divinity, включеними в дизайн, зокрема:

  • Побічні квести
  • Локації
  • Передісторії персонажів
  • Створення персонажа
  • Неігрові персонажі
  • Теги

Романи[ред. | ред. код]

  • The Prophecy (Пророцтво) — це перший роман в серії Divinity, події якого відбуваються до історії Divine Divinity. Напочатку за авторством Деймона Вілсона, потім переписана та відредагована Дарреном Евансом і Джилліан Пірс.
  • Child of the Chaos (Дитя хаосу) — другий роман у циклі Divinity за авторством Ріанни Пратчетт. Історія передує подіям Beyond Divinity.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Chalk, Andy (1 жовтня 2018). Hour-long documentary looks at the history of Divinity's Larian Studios. PC Gamer (англ.). Процитовано 29 січня 2023.
  2. а б Rossignol, Jim (26 січня 2012). Interview: Dragon Commander Commander. Rock, Paper, Shotgun (англ.). Процитовано 29 січня 2023.
  3. Divinity: Original Sin. Kickstarter (англ.). Процитовано 29 січня 2023.
  4. а б Yin-Poole, Wesley (3 липня 2014). Divinity: Original Sin Larian Studios' fastest-selling game ever. Eurogamer.net (en-gb) . Процитовано 29 січня 2023.
  5. The Making of 'Divinity: Original Sin 2'. www.gdcvault.com. Процитовано 29 січня 2023.
  6. Wilson, Jason (28 листопада 2017). Divinity: Original Sin 2 surpasses 1 million copies sold. VentureBeat (амер.). Процитовано 29 січня 2023.
  7. а б Brown, Fraser (6 квітня 2018). How Larian Studios skirted bankruptcy before making Divinity: Original Sin. PC Gamer (англ.). Процитовано 29 січня 2023.
  8. Staff IGN (5 червня 2004). Beyond Divinity Wrap Report. IGN (англ.). Процитовано 1 лютого 2023.
  9. Larian Studios committed to Emergent's Gamebryo for developing diverse titles incl. Divinity II: EGO DRACONIS. Emergent. 9 лютого 2009. Архів оригіналу за 12 червня 2010. Процитовано 29 січня 2023.
  10. Divinity II: Ego Draconis. Metacritic (англ.). Процитовано 29 січня 2023.
  11. Yin-Poole, Wesley (13 серпня 2015). Larian heads back to Kickstarter for Divinity: Original Sin 2. Eurogamer.net (en-gb) . Процитовано 29 січня 2023.
  12. Schreier, Jason (30 січня 2018). Divinity: Original Sin 2 Is One Of The Best RPGs I’ve Ever Played. Kotaku (англ.). Процитовано 29 січня 2023.
  13. Hall, Charlie (20 листопада 2019). Divinity: Original Sin board game on Kickstarter is worth it just for the pitch video. Polygon (амер.). Процитовано 29 січня 2023.
  14. Divinity Original Sin the Board Game. Kickstarter (англ.). Процитовано 29 січня 2023.