Gzip

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
gzip
Тип архіватор
Автор Jean-Loup Gaillyd
Розробник GNU Project
Стабільний випуск 1.7 (28 березня 2016; 7 років тому (2016-03-28))
Платформа кросплатформова програма
Операційна система крос-платформовий
Мова програмування C
Ліцензія GPL
Репозиторій https://git.savannah.gnu.org/cgit/gzip.git, https://svnweb.freebsd.org/base/head/usr.bin/gzip/, http://cvsweb.netbsd.org/bsdweb.cgi/src/usr.bin/gzip/
Вебсайт gnu.org/software/gzip/

CMNS: gzip у Вікісховищі

gzip (скорочення від GNU zip) — утиліта стиснення і відновлення (декомпресії) файлів, що використовує алгоритм Deflate. Використовується в основному в UNIX-системах, у ряді яких є стандартом де-факто для стиснення даних.

Історія[ред. | ред. код]

Була створена Жан-Лу Гаї (Jean-Loup Gailly) і Марком Адлером (Mark Adler). Версія 0.1 була вперше випущена 31 жовтня 1992, а версія 1.0 — в лютому 1993.

Схема роботи з архівом .tar.gz з кількома файлами

Основні характеристики[ред. | ред. код]

Відповідно до традицій UNIX-програмування, gzip виконує тільки одну функцію: стиснення і розпаковування одного файлу, він не вміє упаковувати декілька файлів в один архів. При стисненні до оригінального розширення файлу додається суфікс .gz. Для упаковки кількох файлів зазвичай їх спочатку архівують в один файл утилітою tar, а потім цей файл стискають gzip. Таким чином, стиснуті архіви зазвичай мають подвійне розширення .tar.gz.

З другого боку, вказана особливість дає gzip можливість працювати з безперервним потоком даних, стискуючи/розпаковуючи їх «на льоту». Це широко застосовується в UNIX-системах: за допомогою перенаправлення потоків можна працювати з упакованими файлами так само легко, як і з розпакованими (розпаковувавши їх в пам'яті при читанні і упаковувавши при записі); багато UNIX-утиліт мають вбудовану підтримку цього механізму. Останнім часом gzip активно застосовується для стиснення Інтернет-трафіку. Зараз gzip підтримує більшість сучасних браузерів. Завдяки повсюдному впровадженню скриптової мови програмування php, кількість сайтів з підтримкою gzip постійно збільшується.

Існують також версії утиліти gzip з ліцензією BSD. Для версії OpenBSD використовувана утиліта compress з доданим алгоритмом Deflate. Літера «g» у OpenBSD gzip означає «gratis» (вільний, безплатний). Операційні системи NetBSD, FreeBSD, DragonFly BSD використовують gzip, написаний Меттью Р. Гріном для NetBSD. Ця версія також BSD-ліцензована та використовує вільну бібліотеку zlib.

Дивись також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]