Hesperocyparis sargentii

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Hesperocyparis sargentii
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Голонасінні (Gymnosperms)
Відділ: Хвойні (Pinophyta)
Клас: Хвойні (Pinopsida)
Порядок: Соснові (Pinales)
Родина: Кипарисові (Cupressaceae)
Рід: Кипарис (Cupressus)
Вид:
C. sargentii
Біноміальна назва
Cupressus sargentii
Jepson 1909

Cupressus sargentii (Кипарис Сарджента) — вид хвойних рослин родини кипарисових.

Поширення, екологія[ред. | ред. код]

Цей кипарис знаходиться в Каліфорнії, США, на узбережжі, ареал ділиться на північну і південну групи населення. Знайдений на 200—1100 м в колючих чагарниках, передгірських лісах, і більш низьких гірських лісах, часто на серпантинах. Клімат середземноморський з близько 600 мм річних опадів.

Морфологія[ред. | ред. код]

Дерева

Дерево до 25 м, але часто чагарникові й менші 10 м; крона більша у ширину, ніж у висоту або стовпчаста, щільна або відкрита. Кора груба, борозенчаста, волокниста. Листя лускоподібне. Пилкові шишки в основному 3–4 × 2 мм; пилкових мішечків 3–4. Шишки зазвичай кулясті, в основному 2–2,5 см, коричневі або сірі, не тьмяні; лусок в основному 3–4 пари. Насіння 4–6 мм, темно-коричневе, від слабо помітно тьмяних.

Використання[ред. | ред. код]

Деревина, як правило, довговічна і стабільна. Вона підходить для широкого спектра застосувань, включаючи столярні вироби, черепицю та човнів.Цей ліс не користується великим попитом і, отже, вирубка не розглядається як загроза. Фермери, можливо, використовували деревину для огорож у минулому. Кипарис вирощують на Гаваях.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Значний відсоток основних областей зростання перебувають на державних землях, де природна рослинність більш-менш захищена відповідно до законодавства.

Посилання[ред. | ред. код]