K Desktop Environment 1

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
K Desktop Environment 1
Тип Середовище стільниці
Автор KDE
Розробник KDE
Перший випуск 12 липня 1998[1]
Стабільний випуск 1.1.2[2] (13 вересня 1999)
Операційна система UNIX-подібні з X11
Мова програмування C++ (Qt)
Стан розробки Була замінена на більш сучасну KDE 2
Ліцензія GNU General Public License
Вебсайт kde.org

K Desktop Environment 1 став вступною гілкою з серія виходів середовища робочого оточення KDE. Були випущені два основних реліза в цій гілці.

Попередній випуск[ред. | ред. код]

K Desktop Environment, версія 0.1 від лютого 1997 року. Розробку було розпочато одразу після оголошення Матіаса Етріха (Matthias Ettrich) 14 жовтня 1996 року про заснування Kool Desktop Environment.[3] Невдовзі після цього слово Kool було вилучено, і назва стала просто K Desktop Environment.[4]

На початку всі компоненти було випущено для спільноти розробників окремо, без будь-яких узгоджених часових рамок для всього проекту. Перше спілкування про KDE відбувалося за допомогою списку розсилки, який називався kde@fiwi02.wiwi.uni-Tubingen.de.[5]

K Desktop Environment 1.0[ред. | ред. код]

12 Липня 1998 року була випущена у світ перша стабільна версія графічного середовища KDE. Анонс події був викладений Маттіасом Еттріхом на офіційному сайті проекту:

KDE - це сучасне робоче середовище для робочих станцій UNIX, здатне прозоро працювати по мережі[en]. KDE прагне задовольнити потребу у зручному робочому столі для комп'ютерів з UNIX, подібно до того, що зараз є у MacOS та Windows95/NT. Ми віримо, що операційна система UNIX є найкращою на сьогоднішній день. Справді, UNIX був беззаперечним вибором професіоналів в сфері інформаційних технологій протягом багатьох років. Коли справа доходить до стабільності, масштабованості та відкритості, конкурентів у UNIX немає. Проте відсутність простої у використанні сучасної графічної оболонки перешкоджає UNIX-системам прокласти свій шлях до комп'ютерів пересічних користувачів в їх офісах та оселях.

З KDE тепер можна легко це зробити, адже сучасне графічне середовище доступне і для UNIX. Разом з вільною реалізацією систем UNIX, таких як Linux, UNIX/KDE являє собою повністю вільну та відкриту комп'ютерну платформу, що доступна для всіх безкоштовно, включаючи сирцевий код для тих, хто бажає його поліпшити. В результаті того, що там завжди буде вільна можливість для покращення, ми сподіваємось отримати життєздатну альтернативу деяким з найбільш популярних комерційних операційних систем та програм, доступних сьогодні. Ми сподіваємося, що комбінація UNIX/KDE врешті-решт принесе відкриту, надійну, стабільну та завжди вільну систему до комп'ютерів пересічних користувачів.

— Анонс KDE 1.0[1]

Ця версія отримала змішані відгуки. Багато критики висловлено за використання Qt Framework, який тоді ще виходив під ліцензією FreeQt. Вона (ліцензія), як стверджувалось, не була сумісною з вільним програмним забезпеченням, тому могла стати загрозою для такого проекту як KDE. Але незважаючи на критику K Desktop Environment був добре сприйнятий пересічними користувачами та був включений до перших дистрибутивів Linux.

K Desktop Environment 1.1[ред. | ред. код]

Знімок з K Desktop Environment 1.1

Оновлення K Desktop Environment 1.1 було швидше стабілізуючим і включало багато невеликих поліпшень. Воно також мало новий набір іконок, фонових зображень та текстур. Серед цих графічних змін представили і новий логотип KDE, розроблений Торстеном Раном, що складається з шестерні та літери K попереду. Цей символ в різних модернізованих версіях використовується й донині.

Деякі компоненти KDE отримали більш повноцінніші оновлення, такі як Konqueror (замінив kfm), панель застосунків kpanel та kwm, що був попередником KWin. Також була введена бібліотека програмного забезпечення для роботи з адресною книжкою названа kmail2, що використовувалася як альфа-версія паралельно з класичним KMail. Однак, kmail2 так ніколи і не покинув етап альфа й був закинутий на користь відновлення розробки KMail.

В той же час компанія Trolltech вже підготувала нову версію Qt 2.0, бета якої вийшла 28 січня 1999 р. Відтак більше не було великих оновлень лінійки KDE 1. Замість них випустили дрібні поліпшення з версіями 1.1.1 та 1.1.2 з метою покращення стабільності продукту та перейшли до розробки KDE 2.0.

Історія випусків[6][ред. | ред. код]

Графік випусків
Дата Подія
20 жовтня 1997 Вийшла KDE Beta 1
23 листопада 1997 Вийшла KDE Beta 2
1 лютого 1998 Вийшла KDE Beta 3
19 квітня 1998 Вийшла KDE Beta 4
12 липня 1998 Вийшла KDE 1.0 - перша стабільна версія KDE[1]
4 березня 1999 Виходить KDE 1.1
3 травня 1999 Оновлення з виправленням помилок KDE 1.1.1
13 вересня 1999 Оновлення з виправленням помилок KDE 1.1.2

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в KDE 1.0 Release Announcement(англ.).
  2. [KDE 1.1.2 Release Announcement(англ.). Архів оригіналу за 22 квітня 2015. Процитовано 30 березня 2015. KDE 1.1.2 Release Announcement(англ.)]
  3. New Project: Kool Desktop Environment. Programmers wanted!. groups.google.com. Процитовано 11 квітня 2023.
  4. Ars Technica: The K Desktop Environment - Page 1 (3/99). web.archive.org. 24 липня 2014. Архів оригіналу за 24 липня 2014. Процитовано 11 квітня 2023.
  5. Slideshow - Table of Contents. web.archive.org. 31 жовтня 2010. Архів оригіналу за 31 жовтня 2010. Процитовано 11 квітня 2023.
  6. Історія випусків KDE [Архівовано 13 червня 2018 у Wayback Machine.] – Хронологія