Шовкопряд непарний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Lymantria dispar)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шовкопряд непарний
Самець підвиду Lymantria dispar dispar
Самець підвиду Lymantria dispar dispar
Самка підвиду Lymantria dispar dispar
Самка підвиду Lymantria dispar dispar
Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Erebidae
Рід: Lymantria
Вид: Шовкопряд непарний
Lymantria dispar
(Linnaeus, 1758)
Синоніми
* Phalaena dispar Linnaeus, 1758
  • Ocneria dispar (Linnaeus, 1758)
  • Porthetria dispar (Linnaeus, 1758)
Посилання
Вікісховище: Lymantria dispar
EOL: 860845
ITIS: 709249
NCBI: 13123

Шовкопряд непарний (Lymantria dispar) — вид метеликів з родини Erebidae. Типовий лісовий шкідник, поліфаг. У період масового розмноження сильно об'їдає дерева на значних площах, пошкоджує до 300 видів рослин, майже всі листяні породи, частину хвойних, багато видів чагарників. Вагомий внесок у вивчення біології цього виду та розробку методів боротьби з ним зроблений М. В. Курдюмовим.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширення непарного шовкопряда в США по роках

Непарний шовкопряд поширений по всій Європі, в Малій Азії, в Туркестані, на Кавказі, по всьому Сибіру, в Японії і Північній Америці. Для даного виду характерні спалахи масового розмноження, які призводять до поїдання листяних лісів і садів на великих площах. Гусінь поїдає листя майже на всіх листяних породах, з яких особливо полюбляють дуб (Quercus) і липу (Tilia), але не чіпають ясен (Fraxinus) і вільху (Alnus), а також і грушу (Pyrus); при нестачі листяних нападають іноді на хвойні породи, знищуючи їх сходи в розплідниках, приносять значну шкоду. Азійська раса непарного шовкопряда (Lymantria dispar L, asian race) віднесена в Україні до карантинних об'єктів.

Раніше була популярна історія поширення непарного шовкопряда в Північній Америці через необережність ентомолога-аматора. Вважалося, що яйця шовкопряда були завезені в США в кінці 1860-х астрономом і ентомологом-любителем Етьєн Трувело (Étienne Léopold Trouvelot) для експериментів зі схрещування цього виду з шовковичним шовкопрядом (Bombyx mori). Експерименти проводилися на особистій ділянці Трувело, проте личинки швидко поширилися по довколишніх лісах. Трувело звертався до колег для усунення виниклої проблеми, проте в той час ніяких заходів вжито не було. Лише у 1889 році в США непарний шовкопряд був визнаний шкідником.[1] На даний час вважається, що тієї кількості комах, що втекли, було б недостатньо для формування спалаху шкідника.

Шкідливість[ред. | ред. код]

Непарний шовкопряд — поліфаг, пошкоджує до 300 видів рослин, майже всі листяні породи, частина хвойних, багато видів чагарників. Породи, яким надається перевага — дуб, береза, тополя, липа, верба, слива, яблуня. Це типовий лісовий шкідник. У період масового розмноження сильно об'їдає дерева на значних площах[2] .

Характеристика[ред. | ред. код]

Самець і самиця суттєво розрізняються, як формою, так і забарвленням — звідси і назва. Самка до 9 см завширшки в розмаху крил; передні крила жовтувато-або сірувато-білі, з темно-бурими поперечними, зубчастими і хвилястими смужками, з чорним напівмісячним, або у вигляді кута, плямою у середини і круглим маленьким поблизу підстави; по оторочке, між жилками, ряд округлих чорних цяток, черевце товсте, з буро-сірим пушком на кінці; вусики і лапки чорні. Самець до 4 см завширшки в розмаху крил; вусики перисті, бурі; темно-сірий, з такими ж, але більш широкими смужками і плямами на передніх крилах, як у самки. Яйце спочатку жовте, потім жовтувато або рожево-сірого кольору, гладеньке, кругле, злегка приплюснуті зверху, діаметром 1-1,2 мм.[2] Гусінь до 7,5 см завдовжки, має 16 ніжок, покрита волосками, з трьома тонкими, іноді малопомітними, поздовжніми смужками на спині і з парними «бородавками», з яких передні 5 пар — сині, а задні 6 пар — червоні; на кожній «бородавці» пучок волосків; на 8-м і 10-м кільцях дві помаранчеві, менш помітні залози; голова темно-сіра, з двома поздовжніми, ниркоподібними, чорними плямами. Лялечка матово-чорна або темно-коричнева, з рідкісними пучками коротких рудих волосків і з двома ямками позаду вусиків.

Екологія та місце проживання[ред. | ред. код]

Метелики з'являються в середині або в кінці літа; літають і спаровуються вечорами, невисоко над землею.

Природні вороги[ред. | ред. код]

З комах на гусінь шовкопряда полює жук — красотіл пахучий (Calosoma sycophanta). З перетинчастокрилих на гусені паразитує іздець Ichneumon sarcitorius.[3]

Жужелиця золотиста (Carabus auratus) інтродукована в Північну Америку для боротьби з непарним шовкопрядом завдяки працям Вашингтонського ентомологічного товариства. У Північній Америці жуки розселилися на південному сході США і в провінції Квебек (Канада)[4].

Розвиток[ред. | ред. код]

Самки кладуть яйця в заглиблення кори стовбурів і пнів, випускаючи їх купками по кілька сот штук, при цьому перемішують їх з жовтувато-сірим пушком, що покриває їх також і згори. Відклавши яйця, самка може відразу загинути. Купки яєць покривають іноді суцільними пухнастими кільцями основи стовбурів і трапляються також на каміннях, спорудах та ін. Яйця зимують і переносять вологу і холод, не втрачаючи своєї життєздатності навіть після 10-денного перебування під водою. Дощова погода під час польоту метеликів заважає їх спарюванню, і тоді самки відкладають здебільшого незапліднені яйця, з яких гусениці не розвиваються.

Вилуплюються гусінь ранньою весною: вони покриті занадто довгими і численними волосками, забезпеченими особливими розширеннями або здуттями, завдяки яким легко підхоплюються вітром.

Починаючи з червня — середини липня, в залежності від температурного режиму, відбувається перетворення на лялечку. Лялечки прикріплюються сіткою з численних павутинних ниток, поміщаючись при цьому невисоко від землі в щілинах кори, на нижніх гілках, іноді між недоїденими листям, стягнутими павутиною. Через 10-15 днів починається політ метеликів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gypsy Moth In North America Leopold Trouvelot, Perpetrator of our Problem. Архів оригіналу за 26 жовтня 2012. Процитовано 26 січня 2019.
  2. а б Непарный шелкопряд, описание. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 26 січня 2019.
  3. BioLib [Архівовано 14 серпня 2009 у Wayback Machine.] Profil taxonu druh bekyně velkohlavá Lymantria dispar (Linnaeus, 1758) (чес.)
  4. Species Carabus auratus (англ.). BugGuide.net. Архів оригіналу за 16 квітня 2012. Процитовано 24 квітня 2011.

Література[ред. | ред. код]