Mastodon (програмне забезпечення)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Mastodon
Тип сервер соціальної мережі, мікроблогінг
Розробники Євген Рочко
Перший випуск 5 жовтня 2016;
Стабільний випуск v 4.1.2 (04 квітня 2023;)
Операційна система Unix, Linux
Мова програмування Ruby, JavaScript
Українська мова так
Стан розробки активний
Ліцензія GNU Affero General Public License
Стандарт(и) ActivityPub
Репозиторій github.com/mastodon/mastodon
Вебсайт Офіційний сайт

CMNS: Mastodon у Вікісховищі

Mastodon — це розподілена та федеративна соціальна мережа, подібна до сервісу мікроблогів Твіттер, але керована як децентралізована федерація незалежних серверів зі встановленим на них відповідним вільним програмним забезпеченням. Користувачі реєструються на окремих серверах мережі Mastodon, які називають екземплярами (англ. instance) та можуть під'єднуватися й спілкуватися з іншими серверами безперешкодно. Коротке повідомлення називається «дмух» (англ. toot)[1]. Маскот сервісу — брунатний або сірий хоботний, часом зображається з мобільним пристроєм в лапах.

Сервіс відрізняє від Твіттеру орієнтація на спільноти, що формуються довкола окремих серверів мережі. Mastodon є частиною Федіверсу, підтримує протокол ActivityPub для досягнення інтероперабельності.

Зовнішній вигляд сервісу подібний до застосунку TweetDeck. Обмеження на довжину повідомлення за замовченням — 500 символів. Реалізовано широкі можливості для приховування контенту для дорослих, спойлерів, налаштувань приватності, додатковий опис повідомлень для людей з обмеженими можливостями.

Технологічна платформа[ред. | ред. код]

Mastodon — вебпроект з відкритим сирцевим кодом для федеративного мікроблогінгу. Серверна частина побудована на Ruby on Rails, клієнтська на JavaScript (React.js та Redux). Повна підтримка OStatus та, з версії 1.6, протоколу AcivityPub[2][3].

Підтримка OStatus припинена з версії 3.0[4].

Мобільні застосунки використовують Mastodon API та доступні для широкого кола операційних систем: Android, iOS, SailfishOS і Windows Mobile.

Статистика використання[ред. | ред. код]

Після релізу першої версії, сервіс привернув увагу першої хвилі користувачів у квітні 2017 року[5]. Онлайн-видання The Verge опублікувало огляд сервісу, в якому зазначено, що сервіс ще не привернув увагу знаменитостей, лідерів думок. 1 грудня 2017 року сервіс по приблизним оцінкам досягнув мільйона користувачів[6]. За даними fediverse.network, Mastodon — один з найпопулярніших сервісів Федіверсу.

Українські сервери Mastodon[ред. | ред. код]

Станом на березень 2023 року в мережі Mastodon існують такі українські сервери:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. A beginner’s guide to Mastodon, the hot new open-source Twitter clone. The Verge. Архів оригіналу за 2 квітня 2021. Процитовано 29 травня 2018. 
  2. tootsuite/mastodon. GitHub (англ.). Архів оригіналу за 19 квітня 2021. Процитовано 29 травня 2018. 
  3. tootsuite/mastodon. GitHub (англ.). Архів оригіналу за 31 жовтня 2020. Процитовано 29 травня 2018. 
  4. Remove OStatus-related code · Issue #10740 · tootsuite/mastodon. GitHub (англ.). Процитовано 20 жовтня 2019. 
  5. What Is Mastodon and Will It Kill Twitter?. PCMag Australia (амер.). 5 квітня 2017. Архів оригіналу за 10 липня 2018. Процитовано 29 травня 2018. 
  6. Mastodon Users (@mastodonusercount@lou.lt). Loultstodon (укр.). Архів оригіналу за 10 березня 2021. Процитовано 29 травня 2018. 

Посилання[ред. | ред. код]