Megalancosaurus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Megalancosaurus
Час існування: пізній тріас,
~215.56–212.0 млн р. т.

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Підклас: Діапсиди (Diapsida)
Ряд: Проторозаври (Protorosauria)
Родина: Drepanosauridae
Рід: Megalancosaurus
Calzavara, Muscio & Wild 1981
Види
  • M. preonensis Calzavara, Muscio & Wild 1981 (type)
  • M. endennae Renesto et al. 2010[1]
Посилання
Вікісховище: Megalancosaurus
EOL: 4532696
Fossilworks: 38291

Megalancosaurus — викопний рід примітивних діапсидних плазунів родини Drepanosauridae, що існував у кінці тріасового періоду, 215—202 млн років тому.

Скам'янілості[ред. | ред. код]

Скам'янілості плазуна виявлені у відкладеннях формацій Доломія-ді-Форні та вапняку Зорзіно на півночі Італії. Вид Megalancosaurus preonensis був описаний у 1980 році. Його першовідкривачі інтерпретували його як архозавра, частково ґрунтуючись на переконанні, що він мав анторбітальне вікно. У 1994 році два екземпляри, які спочатку вважалися молодими особинами дрепанозавра, були віднесені до виду.[2] Це відкриття привело до усвідомлення того, що він належав до родини Drepanosauridae. Відтоді його вважали одним із найпохідніших членів групи.[1]

Опис[ред. | ред. код]

Це була невелика тварина, приблизно 25 см завдовжки. Вона мала низку спеціалізованих пристосувань для деревного способу життя. Голова мегаланкозавра була маленькою, схожою на птаха, і знаходилася на кінці довгої гнучкої шиї. В ділянці лопаток шийні і спинні хребці утворювали своєрідний горб, який, швидше за все, служив для кріплення потужних м'язів спини. Передні кінцівки мегаланкозавра закінчувалися п'ятьма пальцями: три внутрішні були навпроти двох інших, створюючи міцну «клешню», завдяки якій ця тварина могла хапатися за гілки дерев. Подібним чином задні лапи були оснащені протилежним великим пальцем. Хвіст був довгим, м'язистим і чіпким, і був додатковим засобом для пересувань на деревах, подібно до сучасних хамелеонів.

Філогенія[ред. | ред. код]

Філогенічна кладограма згідно з Sean P. Modesto and Hans-Dieter Sues (2004).

Petrolacosaurus

Youngina

 Choristodera 

Lazarussuchus

Champsosaurus

Cteniogenys

 Sauria 
 Lepidosauromorpha 

Gephyrosaurus

Squamata

 Archosauromorpha 
 Protorosauria 

Protorosaurus

 Drepanosauridae 

Drepanosaurus

Megalancosaurus

 Tanystropheidae 

Macrocnemus

Langobardisaurus

Tanystropheus longobardicus

Trilophosaurus

 Rhynchosauria 

Howesia

Mesosuchus

Prolacerta

 Archosauriformes 

Proterosuchus

Euparkeria


Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Silvio Renesto; Justin A. Spielmann; Spencer G. Lucas & Giorgio Tarditi Spagnoli (2010). The taxonomy and paleobiology of the Late Triassic (Carnian-Norian: Adamanian-Apachean) drepanosaurs (Diapsida: Archosauromorpha: Drepanosauromorpha). New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin. 46: 1—81.
  2. Renesto, S. (1994). Megalancosaurus, a possibly arboreal archosauromorph (Reptilia) from the Upper Triassic of Northern Italy. Journal of Vertebrate Paleontology. 14: 47—62. doi:10.1080/02724634.1994.10011537.

Посилання[ред. | ред. код]