Мак сумнівний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Papaver dubium)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мак сумнівний
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Порядок: Жовтецевоцвіті (Ranunculales)
Родина: Макові (Papaveraceae)
Рід: Мак (Papaver)
Вид:
Мак сумнівний (P. dubium)
Біноміальна назва
Papaver dubium
L., 1753

Мак сумнівний[1] (Papaver dubium) — однорічна трав'яниста рослина роду мак (Papaver).

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Стебло зазвичай пряме, мало гіллясте, з притиснутими гілками, досить густо та м'яко волохато-щетинисте, 30-60 см заввишки.

Нижні листки перисто-розсічені з більш-менш великими, широкими, довгастими, яйцеподібними сегментами, іноді цільними, іноді зубчастими, тупуватими або гострими. Верхні листки просто або двічі-перисто-розсічені на лінійні або довгасто-лінійні або ланцетні, цілісні або зубчасті, гострі сегменти та частки; зубці закінчуються довгою щетинкою.

Квітконіжки прямі, міцні, довгі, досить густі, часто білувато-притиснуто-щетинисті. Віночок винно-червоний або рожевий, зазвичай блідий, рідко білий, невеликий, рано опадає. Пелюстки 1-2 (рідко до 3) см завдовжки, з невеликою чорною плямою біля основи, рідко без неї, звичайно оберненояйцеподібні. Тичинки малочисельні, нитки їх дуже тонкі. Цвіте у квітні — червні.

Плід — гола, довгасто-булавоподібна або булавоподібно-циліндрична коробочка, молода оберненояйцеподібна, без ознак ніжки, сидяча, 12-20 мм завдовжки, з жорсткими стінками, сиза; диск зрілої коробочки плоский, плівчастий, зубці його сильно налягають один на одного; променів 4-11.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений у Європі, Африці та Азії[2]; в Україні — у лісостепу та у степу. Росте на схилах, вдовж доріг, на полях. Бур'ян.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Papaver dubium // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Papaver dubium на сайті GRIN. Архів оригіналу за 19 листопада 2011. Процитовано 9 червня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]