Parasuchidae

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Parasuchidae
Час існування: тріасовий період
Mystriosuchus
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Архозаври (Archosauria)
Ряд: Фітозаври (Phytosauria)
Родина: Parasuchidae
Lydekker, 1885
Підгрупи
Посилання
Віківиди: Parasuchidae
Fossilworks: 133090

Parasuchidae — викопна родина плазунів ряду фітозаврів (Phytosauria), що існувала у тріасовому періоді. Їхні рештки знайдено з відкладень пізнього тріасу в Європі, Північній Америці, Індії, Марокко, Таїланді, Бразилії, Гренландії[1] і на Мадагаскарі.

Таксономія

[ред. | ред. код]

Це таксон включає більшу частину фітозаврів, за винятком тих, що є базальнішими за Diandongosuchus(інші мови). Базальні фітозаври мають коротшу морду ніж у Parasuchidae.[2] Родина містить кладу, яка традиційно була відома як родина Phytosauridae, а зараз визначена як підродина Mystriosuchinae.

У 2016 році кладу було визначено як останнього спільного предка Parasuchus hislopi Lydekker, 1885, Wannia scurriensis (Langston, 1949) і Mystriosuchus planirostris (Meyer, 1863); і всі його нащадки.

Спосіб життя

[ред. | ред. код]

Це були прісноводні хижаки, що вели спосіб життя подібний до сучасних крокодилів.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Mateus, O., Clemmensen L., Klein N., Wings O., Frobøse N., Milàn J., Adolfssen J., & Estrup E. (2014). The Late Triassic of Jameson Land revisited: new vertebrate findings and the first phytosaur from Greenland. Journal of Vertebrate Paleontology. Program and Abstracts, 2014, 182.
  2. Michelle R. Stocker; Li-Jun Zhao; Sterling J. Nesbitt; Xiao-Chun Wu; Chun Li (2017). «A Short-Snouted, Middle Triassic Phytosaur and its Implications for the Morphological Evolution and Biogeography of Phytosauria». Scientific Reports. 7: Article number 46028. doi:10.1038/srep46028.