Steins;Gate 0

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Steins;Gate 0
На обкладинці зображено молодого чоловіка, одягненого в чорне, який стоїть у центрі, позаду молодої дівчини. Їх оточують шестерні та ланцюги, а по обидва боки від них — великі ілюстрації голів двох молодих жінок, розмиті на помаранчевому тлі. На білому логотипі зображено текст "Steins;Gate" перед великою цифрою "0".
На обкладинці зображено молодого чоловіка, одягненого в чорне, який стоїть у центрі, позаду молодої дівчини. Їх оточують шестерні та ланцюги, а по обидва боки від них — великі ілюстрації голів двох молодих жінок, розмиті на помаранчевому тлі. На білому логотипі зображено текст "Steins;Gate" перед великою цифрою "0".
Обкладинка гри, на якій зображені (за годинниковою стрілкою, з верхнього лівого кута) Махо, Окабе Рінтаро, Курісу та Каґарі
Розробник 5pb.
Видавець

Японія 5pb.
США/Європейський Союз PQube (PS4, Vita)

Spike Chunsoft (Windows, Switch)
Дистриб'ютор Steam, PlayStation Store і Nintendo eShop
Жанр(и) Візуальна новела
Платформа
Дата випуску
10 грудня 2015
  • PlayStation 3
    JP 10 грудня 2015
    PlayStation 4, PS Vita
    JP 10 грудня 2015
    NA 29 листопада 2016
    EU 25 листопада 2016
    Microsoft Windows
    JP 26 серпня 2016
    WW 8 травня 2018
    Xbox One
    JP 22 лютого 2017
    Nintendo Switch
    JP 20 березня 2019
    WW 10 грудня 2019
Режим гри однокористувацька гра
Мова англійська[1], японська[1], спрощена китайська[d][1] і традиційна китайська[d][1]
Творці
Продюсер Мацубара Тацуя
Режисер(и)
  • Нішімура Такуя
  • Каджіока Тошіхіко
  • Юсуке Мацумото
  • Мідзуно Еріко
Сценарист(и)
  • Шікура Чійомару
  • Хаяші Наотака
  • Ясумото Тору
  • Такімото Масакі
  • Цучія Цукаса
Художник(и) Huke
Композитор(и) Або Такеші
Технічні деталі
Носій цифрова дистрибуція і цифрове завантаження[d]
Science Adventure
Офіційний сайт(яп.)

Steins;Gate 0[a] — візуальна новела, що вийшла у 2015 році, та була розроблена 5pb. Є частиною серії Science Adventure, та є сюжетним продовженням гри Steins;Gate, що вийшла у 2009. Гра була видана компанією 5pb. у Японії на платформах PlayStation 3, PlayStation 4 та PlayStation Vita у грудні 2015, на Microsoft Windows у серпні 2016, на Xbox One у лютому 2017, та Nintendo Switch у березні 2019.

У Північній Америці у 2016 гра була видана на PlayStation 4 та PlayStation Vita компанією PQube, та згодом Spike Chunsoft видала гру по всьому світу на Microsoft Windows у 2018 та Nintendo Switch у 2019. У 2017 почала виходити манґа-адаптація, та у 2018 — аніме-адаптація. Сюжет показаний з боку кількох персонажів: першою чергою, з боку протагоніста оригіналу, Окабе Рінтаро, а також Амане Судзухи та нейробіолога Хіяджьо Махо. Після зустрічі з Махо та її керівником, Алексісом Лескіненом, Окабе став випробувачем системи штучного інтелекту, що зветься "Амадеус". Під час гри гравець читає текст та діалоги, що складають історію, та впливає на розвиток сюжету, роблячи вибір, чи відповідати на дзвінки Амадеуса; на самому початку гри, сюжет відгалужується на два напрями, що зрештою ведуть до різних кінцівок.

Головним сценаристом був Шікура Чійомару. На основі радіопостановок та ранобе по Steins;Gate він склав один з ігрових шляхів; щоправда, цей шлях не є їхньою прямою адаптацією, його сюжет є окремим. Композитором був Або Такеші: він створював музику, досліджуючи сюжет, аби музичний супровід відповідав атмосфері гри. Робота над англійською локалізацією гри велася п'ять місяців, були докладені зусилля, аби не спотворити локалізацію гри на західний лад, тому що у грі мають значення японські культурні аспекти, та при тому аби гра була зрозумілою для західних споживачів. Гра була схвально сприйнята критиками, їм сподобались сюжет, персонажі, ігровий процес, візуальна складова, музика.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Скриншот, на якому зображено спрайт персонажа на тлі вуличної сцени. У лівому верхньому куті відображається ігрова дата, а праворуч — телефон гравця, на якому відображається розмова з іншим персонажем. У нижній частині екрана знаходиться текстове поле, в якому відображається розповідь і діалог.
Гравець читає розповідь у текстовому вікні та може взаємодіяти з персонажами, відповідаючи на повідомлення на своєму ігровому телефоні текстом або наліпками.

Steins;Gate 0 — візуальна новела, у якій гравець має досліджувати сюжет за уривками тексту та діалогу, що супроводжуються спрайтами персонажів та фоновими малюнками[2]. Історія складається з кількох розгалужень, які ведуть до різних кінцівок. На відміну від оригінальної гри, Steins;Gate, де є один сюжет з початку до кінця із кількома окремими розгалуженнями, майже на початку Steins;Gate 0 є момент, де сюжет розгалужується на два основних підсюжети, що своєю чергою вже самі розгалужуються у різні кінцівки; усього є два основних розгалуження та чотири побічні історії. На напрям історії впливають рішення гравця відповідати чи не відповідати на дзвінки штучного інтелекту, Амадеуса, з яким головний герой, Окабе Рінтаро спілкується мобільним телефоном[3]. Крім Окабе, гравець також бачить події з боку інших персонажів, переважно Амане Судзухи та Хіяджьо Махо[4]. Також гравець може використовувати телефон, аби взаємодіяти з друзями через месенджер RINE:[5] у деяких моментах сюжету, гра показує гравцю сповіщення, що Окабе отримав повідомлення, та гравець має на вибір різні повідомлення, якими він може відповісти, або текстом, або наліпками[4][6]. Це тимчасово блокує гру на розмові з іншим персонажем, що може продовжуватись по-різному залежно від відповідей гравця[2][6]. На відміну від дзвінків Амадеуса, повідомлення RINE не призводять до змін у сюжеті[4].

Коментарі[ред. | ред. код]

  1. Steins;Gate 0 (яп. シュタインズ・ゲート ゼロ, Shutainzu Gēto Zero)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Steam — 2003.
  2. а б Helm, Jordan (22 листопада 2016). Review: Steins;Gate 0. Hardcore Gamer. Архів оригіналу за 23 листопада 2016. Процитовано 10 квітня 2023.
  3. Eisenbeis, Richard (10 березня 2016). Steins;Gate 0 is a Dark Time Travel Tale. Kotaku. Gizmodo Media Group. Архів оригіналу за 14 січня 2017. Процитовано 10 квітня 2023.
  4. а б в Rogan, Rob (12 січня 2017). Steins;Gate 0. RPGFan. Архів оригіналу за 29 січня 2017. Процитовано 10 квітня 2023.
  5. Carden, Dennis (22 листопада 2016). Review: Steins;Gate 0. Destructoid. Modern Method. Архів оригіналу за 20 грудня 2016. Процитовано 10 квітня 2023.
  6. а б Romano, Sal (13 листопада 2015). Steins;Gate 0 video introduces RINE Trigger system. Gematsu. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 10 квітня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]