Steppesaurus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Steppesaurus
Період існування: 259.1
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Родина: Sphenacodontidae
Рід: Steppesaurus
Olson & Beerbower, 1953
Вид:
S. gurleyi
Біноміальна назва
Steppesaurus gurleyi
Olson & Beerbower, 1953

Steppesaurus — вимерлий рід базальних Eupelycosauria, що належить до Sphenacodontidae, споріднених Dimetrodon і Sphenakodon, з пізньої пермської формації Сан-Анджело в Техасі.

Відкриття та найменування[ред. | ред. код]

Верхньощелепна та зубна кістка, голотип FMNH UR 148, були на річці Піз знайдені Евереттом Клер Олсоном у 1950 році, який назвав рід у 1953 році разом з Джеймсом Р. Бірбоуером на честь Дж. Степпа, який допомагав у розкопках[1].

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тіла Степзавра оцінюється 5.5 метрів, що робить його найбільшим відомим сфенакодонтидом[2], але це не враховує, що його зуби, як відновлені, були більш широко розставлені. Ймовірно, у нього було менше зубів на верхній щелепі, яка в цілому не була особливо великою.

Класифікація[ред. | ред. код]

Олсон у 1953 році помістив Степзавра до Sphenakodontidae, але в 1962 році змінив це на Phthinosuchidae, зробивши його членом Therapsida, на підтримку своєї гіпотези про те, що вони були знайдені в ранньо-пермському періоді. Це виявилося дуже суперечливим[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. E.C. Olson and J.R. Beerbower. 1953. "The San Angelo Formation, Permian of Texas, and its Vertebrates". Journal of Geology 61(5): 389–423
  2. Edwin H. Colbert, 1965, The Age of Reptiles, Dover Publications, 2012 edition, p. 48
  3. E.C. Olson. 1962. "Late Permian terrestrial vertebrates, U.S.A. and U.S.S.R." Transactions of the American Philosophical Society, New Series 52(2): 1–224