Tulipa heterophylla

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Tulipa heterophylla
Тюльпан різнолистий на поштовій марці Узбекистану 2010 року
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Лілієцвіті (Liliales)
Родина: Лілієві (Liliaceae)
Підродина: Lilioideae
Триба: Lilieae
Рід: Тюльпан (Tulipa)
Вид:
T. heterophylla
Біноміальна назва
Tulipa heterophylla
Синоніми

Eduardoregelia heterophylla (Regel) Popov
Orithyia heterophylla Regel

Tulipa heterophylla (укр. Тюльпан різнолистий, тюльпан гетерофілла[1]) — багаторічна рослина родини лілійних.

Історія[ред. | ред. код]

Tulipa heterophylla

Вид вперше описав у 1868 році російський ботанік Едуард Регель із Заілійського Алатау. Він відніс його до роду Orythia Don. У 1874 році Джон Гілберт Бейкер відніс його до роду тюльпан (Tulipa). Через незвичайний вигляд квітки цей вид ще раз був виділяений з роду тюльпан. У 1936 році радянський ботанік М. Г. Попов відніс його до нового описаного ним роду — Едуардорегелія (Eduardoregelia heterophylla (Regel) Popov), названого на честь Едуарда Регеля.

Опис[ред. | ред. код]

Цибулина подовжена, яйцеподібна, дрібна, до 1-1,5 сантиметрів у діаметрі, з бурими, тонкошкірястими, продовженими, голими лусками, коричневого або чорно-коричневого забарвлення. Стебло голе, коротке, 5-15 сантиметрів заввишки. Листків два — лінійні або лінійно-ланцетні, голі, майже супротивні, заввишки не перевищують квітку. Квітка одиночна, поникла, з тупуватими, рівними за шириною довгасто-ланцетоподібними листочками оцвітини. Забарвлення квітки зсередини жовте, із зовні зеленувате. Тичинки в 1,5 рази коротше-оцвітини. Тичинкові нитки голі, жовті, пильовики дрібні, довгасто-еліптичні, близько 2,5 міліметрів завдовжки. Зав'язь майже дорівнює тичинкам, з дуже довгим стовпчиком. Плід вузько циліндричної форми, до 2,5 сантиметрів завдовжки і 0,5 сантиметра завширшки, з довгим дзьобиком, насінини кутасті. Кількість нормально розвинених насінин до 50. Розмноження насіннєве, рідко вегетативне.

Цвіте з початку травня до кінця липня, плодоносить у червні-серпні.

Екологія[ред. | ред. код]

Зростає на степових щебнистих сонячних схилах, лісових галявинах, субальпійських луках, арчевниках, що стеляться у високогір'ї (на висоті понад 2 500 м над рівнем моря).

Поширення[ред. | ред. код]

Тюльпан різнолистий в дикому виді зустрічається в Казахстані, Киргизстані та в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі Китаю. В Казахстані зростає на хребтах Заілійському, Кюнгей, Терскей Ала-Тоо і Кетмень (на півдні Алматинської області).

Охоронні заходи[ред. | ред. код]

Tulipa heterophylla був занесений до Червоної книги СРСР.[2]

Культивування[ред. | ред. код]

У культурі не вирощується. В Алмати була спроба вирощувати з цибулин, перенесених з природних популяцій з 1990 року. В культурі нестійкий, частка квітучих особин не перевищує 30 %, не плодоносить, випадає через 2-3 роки.

Використання[ред. | ред. код]

Дуже оригінальний мініатюрний тюльпан, придатний для альпінаріїв. Необхідна розробка спеціальних прийомів культивування.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська назва є транскрибуванням та/або перекладом латинської назви авторами статті і в авторитетних україномовних джерелах не знайдена.
  2. Tulipa heterophylla Merckl. Плантариум. Архів оригіналу за 25 жовтня 2020. Процитовано 23.11.2018. (рос.)

Література[ред. | ред. код]

  • Бочанцева З. Тюльпаны. Морфология, цитология и биология. — Ташкент : Изд-во АН Узбекской ССР, 1962. — 408 с. (рос.)
  • Головкин Б. Н., Китаева Л. А., Немченко Э. П. Декоративные растения СССР. — Москва : Мысль, 1986. — 320 с. (рос.)
  • Введенский А. И. Род 272. Тюльпан — Tulipa. // Флора СССР : в 30 т / В. Л. Комаров. — М.—Л. : Изд-во АН СССР, 1935. — Т. IV. — С. 320—464. (рос.)
  • Введенский А. И., Ковалевская С. С. Род Tulipa L. // Определитель растений Средней Азии. — Ташкент : ФАН, 1971. — Т. 2. — С. С. 94–109. (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]