Ubirajara jubatus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ubirajara jubatus
Час існування: крейдовий період
115-113 млн років тому

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Плазуни (Reptilia)
Надряд: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Інфраряд: Целурозаври (Coelurosauria)
Родина: Compsognathidae
Рід: Ubirajara
Smyth et al., 2020
Вид: U. jubatus
Ubirajara jubatus
Smyth et al., 2020
Посилання
Вікісховище: Ubirajara jubatus

Ubirajara jubatus — вид ящеротазових динозаврів, що існував у крейдовому періоді (115—113 млн років). Описаний у 2020 році.[1]

Історія дослідження[ред. | ред. код]

Викопні рештки динозавра знайдені у відкладеннях формації Крато в Бразилії. У 1995 році рештки незаконно вивезли до Німеччини, де їх придбав Державний музей природних наук Штутгарта. На основі решток у 2020 році описано нові рід та вид Ubirajara jubatus. Родова назва Ubirajara з мов тупі як «володар списа», що вказує на дивні подовжені структури на плечах динозавра. Видова назва U. jubatus перекладається з латини як «гривистий».

Опис[ред. | ред. код]

Динозавр сягав до 50 см завдовжки. На спині та хвості мав гриву з пір'я, а на плечах були подовжені кератинові утворення завдовжки до 15 см. Ці придатки він використовував для приваблювання самиць.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Smyth, Robert S. H.; Martill, David M.; Frey, Eberhard; Rivera-Silva, Hector E. & Lenz, Norbert (December 2020). A maned theropod dinosaur from Brazil with elaborate integumentary structures. Cretaceous Research. doi:10.1016/j.cretres.2020.104686.