Yoasobi

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Yoasobi
логотип
Основна інформація
Жанр J-pop
Роки 2019–дотепер
Країна Японія Японія
Місто Токіо
Мова японська
Лейбл Sony Japan
Склад
  • Аясе
  • Ікуро
www.yoasobi-music.jp

Yoasobi у Вікісховищі

Yoasobi (яп. ヨアソビ, Yoasobi, укр. Йоасобі) — японський музичний супердует, створений у 2019 році компанією Sony Music Entertainment Japan, до складу якого входять вокалоїд-продюсер Аясе та авторка пісень Ікура. Представлений гаслом «роман у музиці», дует спочатку випускав пісні на основі вибраних оповідань, опублікованих на Monogatary.com, соціальній мережі про творче письмо та ілюстрації, керованій їхнім лейблом, як-от історії, написані професійними авторами, книги, листи та п'єси.

Дебютний сингл Yoasobi «Yoru ni Kakeru» став вірусним у соціальних мережах, та став проривом, досягнувши вершини Billboard Japan Hot 100 протягом шести тижнів поспіль, ставши першою піснею в Японській асоціації звукозаписувальних компаній (RIAJ), яка отримала діамантову сертифікацію. Після цього вони випустили кілька успішних синглів, таких як «Gunjō», натхненний Блакитним періодом, аніме-пісні «Kaibutsu» та «Yasashii Suisei» для Beastars, «Shukufuku» для Mobile Suit Gundam: The Witch from Mercury та «Idol» для Oshi no Ko; останній очолив Japan Hot 100 протягом 12 тижнів поспіль, та Billboard Global Excl. USA. Це перша японська пісня, яка досягнула цього.

Yoasobi випустили п'ять мініальбомів: три японські The Book, The Book 2 (обидва у 2021 році) та Hajimete no — EP (2023), перші два з яких досягли другого місця в Oricon Albums Chart, і два англомовні E-Side (2021) і E-Side 2 (2022). Крім дискографії, дует співпрацював із чотирма письменниками — Ріо Шімамото, Мізукі Цудзімура, Міюкі Міябе та Ето Морі, які опублікували збірку повістей Hajimete no у 2022 році та Yoasobi виконали пісні на основі цих оповідань. Yoasobi отримали кілька нагород, зокрема п'ять нагород Japan Gold Disc Awards, три нагороди Space Shower Music Awards, дві нагороди MTV Video Music Awards Japan, дві нагороди CD Shop Awards, Japan Record Award і Noma Publishing Culture Award тощо.

Історія[ред. | ред. код]

2019—2021: Формування, «Yoru ni Kakeru» і The Book[ред. | ред. код]

Офіційний логотип Yoasobi

Обидва члени Yoasobi вели активну музичну кар'єру до створення дуету. Аясе, продюсер звукозапису, автор пісень і колишній вокаліст рок-гурту Davici[1] почав використовувати програмне забезпечення Vocaloid Hatsune Miku для створення пісень. Він завантажив свою першу пісню «Sentensei Assault Girl» на веб-сайт відеохостингу Niconico у 2018 році та здобув популярність своєю піснею «Last Resort» у 2019 році. Потім у грудні того ж року він випустив свій дебютний мініальбом Ghost City Tokyo[2][3]. Лілас Ікута (зараз виступає під сценічним псевдонімом Ікура в Yoasobi) — співачка, авторка пісень і на той час учасниця кавер-гурту Plusonica (2017—2021)[4]. 2016 року вона взяла участь у новому навчальному курсі для виконавців Lesson, який спонсорував Sony Music Entertainment Japan, і випустила свій демо-диск 15 no Omoi[5]. Пізніше Ікута також випустила два додаткові мініальбоми: Rerise (2018) і Jukebox (2019) через незалежний лейбл After School[6][7].

У 2019 році Аясе отримав пропозицію від Йохея Яшіро та Шуя Ямамото з Sony Music Entertainment Japan щодо співпраці над проєктом створення пісень, натхненних оповіданнями, опублікованими через Monogatary.com, веб-сайт у соціальних мережах про творче письмо та ілюстрації, керований SMEJ[8]. Під час дискусії про вокалістів Аясе знайшов Ікуру в Instagram, перевірив її канал на YouTube, куди вона завантажила частину своєї музики та кавер, і переконав її створити дует[1][9][10]. Назва дуету Yoasobi походить від японського слова yoasobi (яп. 夜遊び) , що означає «нічне життя», як бажання, щоб вони могли взяти на себе різноманітні виклики, порівнюючи свою особисту кар'єру з днем, а кар'єру Yoasobi з ніччю[11]. Дует використовує гасло «роман у музиці» (яп. 小説を音楽にする, shōsetsu o ongaku ni suru) , щоб представити себе[12][13]. Дует оголосив про свій дебют за допомогою тизерного відео 1 жовтня[14].

Перша пісня, випущена Yoasobi, — «Yoru ni Kakeru», заснована на оповіданні «Thanatos no Yūwaku» Майо Хошіно, яке було опубліковане на Monogatary.com, і яке перемогло Monocon 2019[15]. Музичне відео було спочатку завантажено через канал Аясе на YouTube 16 листопада 2019 року, перш ніж пісня була згодом комерційно випущена 15 грудня[16]. Під час пандемії COVID-19 у Японії «Yoru ni Kakeru» став вірусним у соціальних мережах[17][18][9] разом із сольним виступом Ікури The Home Take[19][20], вивівши його на перше місце кількох музичних чартів в Японії.[21][18] Через п'ять місяців після випуску пісня піднялася на перше місце Billboard Japan Hot 100[22] і загалом шість тижнів перебувала на вершині чарту[23], з яких три тижні — поспіль[24]. «Yoru ni Kakeru» завершила 2020 рік як найкраща пісня року в чарті Japan Hot 100, зробивши її першим синглом без CD, який очолив чарт на кінець року[25]. Японська асоціація звукозаписувальних компаній (RIAJ) надала пісні «діамантову» сертифікацію за понад 500 мільйонів прослуховувань в Японії, ставши першою піснею в історії, якій це вдалося.[26] Пісня виграла «Пісню року» на MTV Video Music Awards Japan 2020[27] і 2021 Space Shower Music Awards[28], а також срібну нагороду на JASRAC Awards 2023.[29]

Після дебютного синглу Yoasobi випустили «Ano Yume o Nazotte» 18 січня 2020 року. Як і «Yoru ni Kakeru», ця пісня заснована на іншій короткій оповіді Соти Ішікі, яка стала переможцем Monocon 2019, Yume no Shizuku до Hoshi no Hana[30]. Наступний сингл «Halzion» оснований на історії Shunki Hashizume «Soredemo, Happy End», був випущений 11 травня в рамках проєкту Suntory «Immersive Song Project» для реклами енергетичного напою Zone[31]. Її було відзначено як першу пісню, яка була написана професійним письменником, тоді як перші дві були написані авторами-любителями[32]. У другій половині року вони випустили ще три сингли. Перший, «Tabun», вийшов 20 липня за мотивами однойменного оповідання Шінано, який переміг на конкурсі Yoasobi Contest Vol. 1[33]. Натхненний мангою «Блакитний період» і оснований на короткій історії бренду Ao o Mikata ni, «Gunjō» був випущений 1 вересня для реклами Alfort Mini Chocolate від Bourbon[34]. 18 грудня дует випустив «Haruka», спільну роботу зі сценаристом Осаму Сузукі, засновану на оповіданні Tsuki Ōji[35].

31 грудня Yoasobi завершили 2020 рік на 71-му NHK Kōhaku Uta Gassen дебютним виконанням пісні «Yoru ni Kakeru» вперше в дуеті разом із учасниками гурту, знятим у Bookshelf Theatre, Kadokawa Culture Center.[36][37] Усі сингли 2019—2020 років були представлені на дебютному мініальбомі дуету The Book, який вийшов 6 січня 2021 року[38] Було додано три додаткові треки, в тому числі «Encore», оснований на переможній історії на конкурсі Yoasobi Contest Vol. 1 Sekai no Owari to, Sayonara no Uta від Kanami Minakami. Пісня була використана для реклами Google Pixel 5, Pixel 4a (5G)[39]. Мініальбом дебютував на другому місці як у Oricon Albums Chart, так і в Billboard Japan Hot Albums[40][41] і отримав 150 000 продажів дисків і 100 000 завантажень станом на 2021 рік. Це єдиний альбом, який досяг цієї віхи того року[42][43]. The Book отримав золотий сертифікат RIAJ[44][45] і спеціальну нагороду на CD Shop Awards[46].

2021: The Book 2[ред. | ред. код]

Як і було анонсовано наприкінці 2020 року, Yoasobi обробили як початкову, так і кінцеву теми для другого сезону японського аніме-серіалу Beastars[47]. Його початкова тема «Kaibutsu» була випущена 6 січня 2021 року, у той самий день, що й мініальбом дуету The Book[48] тоді як кінцева тема, «Yasashii Suisei», вийшла 20 числа[49]. Обидві пісні були засновані на Jibun no Mune ni Jibun no Mimi o Oshi Atete та Shishiza Ryūseigun no Mama ni сценариста аніме Пару Ітагакі відповідно.[50][49] Пізніше 24 березня[51] був випущений подвійний компакт-диск із темами, який дебютував під номером два в Oricon Singles Chart[52]. «Kaibutsu» посів п'яте місце в рейтингу 10 найкращих пісень 2021 року за версією американського журналу Time, ставши єдиною японською композицією у ньому[53]. Пісня також отримала чотири нагороди за пісню року (Японія) і Best 5 Songs на 36-му конкурсі Japan Gold Disc Award у категоріях завантаження та прослуховування[54].

Перший концерт гурту в прямому ефірі, Keep Out Theatre, відбувся 14 лютого на будівельному майданчику Shinjuku Milano-za для 40 000 онлайн-аудиторії[55][56]. Yoasobi випустили «Mō Sukoshi Dake», тему 2021 року для ранкового шоу Mezamashi TV на Fuji TV, 10 травня. Пісня була заснована на переможній історії Meguru від Chiharu на конкурсі Yoasobi Vol.3[57]. Композиція для рекламного ролика Ahamo оператора мобільної мережі NTT DoCoMo, «Sangenshoku», заснована на оповіді сценариста Yūichirō Komikado RGB[58], була випущена 2 липня[59]. У червні бренд футболок Uniqlo UT співпрацював з Yoasobi, щоб виготовити футболки з візерунками, натхненними візуалами дуету[60][61]. Щоб популяризувати співпрацю, вони провели безкоштовний концерт у прямому ефірі під назвою Sing Your World в Uniqlo City Tokyo і транслювали його на офіційному YouTube-каналі дуету 4 липня. Його переглянули 280 000 онлайн-глядачів в усьому світі[62].

9 серпня Yoasobi випустили пісню «Loveletter», засновану на листі Хацуне Ongaku-san e, який виграв Letter Song Project, конкурс, проведений у 2020 році радіошоу Tokyo FM, що належить японській поштовій службі, Sunday's Post[63][64]. Наступного місяця дует випустив «Taishō Roman», оснований на оповіданні Нацумі Taishō Romance, який переміг у Yoasobi Contest Vol.2[65]. У тому ж місяці їх було обрано талісманом 59-ї премії Sendenkaigi Award, і вони провели виставку Semiconductors Create New Realities у Ginza Sony Park у рамках виставки Sony Park[66].

Другий мініальбом Yoasobi, The Book 2, вийшов 1 грудня. Йому передували всі сингли, випущені в 2021 році, і включали пісню «Moshi mo Inochi ga Egaketara»[67], тему однойменної сцени Suzuki 2021 року[68]. Альбом дебютував під номером два в Oricon Albums Chart[69], очолював Billboard Japan Hot Albums[70], і отримав золотий сертифікат для фізичного випуску RIAJ[71]. На підтримку The Book 2 Yoasobi провели свій перший особистий одноразовий концерт після свого дебюту в 2019 році під назвою Nice to Meet You в Палаці бойових мистецтв Японії з 4 по 5 грудня для 14 000 відвідувачів офлайн[72]. Дует взяв участь у 72-му NHK Kōhaku Uta Gassen 31 грудня[73], щоб виконати «Gunjō» на головному шоу за участю симфонічного оркестру[74] та «Tsubame»[75].

Крім того, у 2021 році Yoasobi почали випускати англомовні пісні, перекладені з оригіналу японської мови. Перший сингл, «Into the Night», перекладений з «Yoru ni Kakeru» Конні Аокі, був випущений 2 липня[59]. Після цього вони також випустили три інші треки: «RGB»[76] і «Monster» у липні[77], та Blu у жовтні[78]. Всі сингли передували першому англомовному мініальбому дуету E-Side, випущеному в цифровому вигляді 12 листопада[79]. Мініальбом посів 19 місце в Oricon Combined Albums Chart[80] і дев'яте місце в Billboard Japan Hot Albums[81]. Yoasobi отримав дві номінації «Виконавець року» на MTV Video Music Awards Japan 2021[82] і 2022 Space Shower Music Awards[83], а також нагороду за особливі досягнення на 63-й церемонії вручення премії Japan Record Awards[84]. The Book 2 здобув спеціальну нагороду на CD Shop Awards[46].

2022–дотепер: Hajimete no та окремі сингли[ред. | ред. код]

Yoasobi співпрацювали із чотирма письменниками, лауреатами премії Наокі, щоб виконати чотири пісні на основі їхніх оповідань за темою «історія, яку слід прочитати, коли ти робиш [щось] вперше». Збірка містить Watashi Dake no Shoyūsha Ріо Шімамото, Yūrei Мізукі Цудзімури, Iro Chigai no Trump Міюкі Міябе та Hikari no Tane Ето Морі. 16 лютого 2022 року видавництво Suirinsha опублікувало всі історії у вигляді книги «Hajimete no»[85][86]. Перший сингл проєкту «Mr.», оснований на історії Шімамото, вийшов в день виходу книги[87]. За ним вийшли «Suki da», оснований на історії Морі, у травні[88] та «Umi no Manimani», оснований на історії Цудзімури, у листопаді.[89] Остання пісня, заснована на історії Міябе, «Seventeen», була доступна в березні 2023 року[90]. Усі пісні представлені на супровідному мініальбомі книги, який вийшов 10 травня 2023 року[91]. Він досяг дев'ятого місця в Oricon Singles Chart[92]. Продовження проєкту Hajimete no Bungei-bu було анонсовано у вересні 2022 року[93]

Окрім своєї звичайної дискографії, у березні 2022 року Yoasobi співпрацювали з хіп-хоп-дуетом Creepy Nuts для пісні «Baka Majime», яка супроводжувала сцену All Night Nippon, присвячену 55-річчю Ano Yoru o Oboe Teru . Вона була випущена 20 березня виконавцями Аясе та Лілас Ікута, оскільки пісня не була заснована на романі, як інші релізи Yoasobi[94]. Після цього вийшов їхній перший відеоальбом The Film 23 числа, який містив відео про три концерти дуету у 2021 році та їх збільшену версію документальної програми Jōnetsu Tairiku[95]. «Баладна» версія «Ano Yume o Nazotte», представлена в телевізійній рекламі CalorieMate 2021 року, Midnight Train[96] була випущена 30 числа для фільму Smash, заснованого на однойменній історії, на якій заснована пісня.[97]

Yoasobi співпрацювали з Book Truck, щоб відкрити книжковий магазин і кафе Tabi Suru Honya-san Yoasobi-gō: Books & Café. Вперше він був представлений на фестивалі Curry & Music Japan 2022 у липні[98]. У серпні дует вперше взяв участь у трьох музичних фестивалях: Rock in Japan Festival[99], Rising Sun Rock Festival[100], і Sweet Love Shower[101]. Yoasobi заспівали першу вступну тему меха-аніме-серіалу Mobile Suit Gundam: The Witch from Mercury, «Shukufuku», засновану на історії «Yurikago no Hoshi» сценариста аніме Ітіро Окоуті[102]. Пісня була випущена 1 жовтня[103] і посіла друге місце в чарті Billboard Japan Hot 100[104]. Другий англомовний мініальбом дуету E-Side 2 вийшов 18 листопада, йому передували «The Swallow»[105] і «The Blessing» того ж місяця[106]. Yoasobi вперше виступили за кордоном у 2022 році на музичному фестивалі Head in the Clouds в Індонезії та на Філіппінах у грудні[107].

У 2023 році Yoasobi співпрацювли із Universal Studios Japan, щоб створити тему для кампанії підтримки студентів Unibaru на основі історії, яка перемогла в конкурсі за темою «незабутні спогади шкільного віку в парку [USJ]»[108]. Результатом стала історія Lens Goshi no Kirameki o, написана Нагі, і пісня «Adventure», випущена 15 лютого[109][110]. Дует брав участь на концерті USJ's Unibaru! Live 2023 року з Sakurazaka46, Little Glee Monster і NiziU 11 березня[111]. Yoasobi відповідали за початкову тему аніме-серіалу Oshi no Ko під назвою «Ідол»[112], заснованого на однойменній манзі автора Аки Акасаки[113], випущеному 12 квітня[114]. Це стала другою піснею дуету, яка очолила чарт Billboard Japan Hot 100 після «Yoru ni Kakeru»[115] і залишалася на вершині 12 тижнів поспіль, займаючи друге місце за тривалістю, поступаючись лише «Subtitle» від Official Hige Dandism[116]. Пісня має також найвищий пік для японського виконавця в чарті Billboard Global 200 на сьомому місці[117] і Global Excl. U.S. на першому. Це перший японський виконавець, який це зробив[118]. «Idol» побив рекорд пісні, яка найшвидше заробила 100 мільйонів прослуховувань в Японії за п'ять тижнів[119][120].

У 2023 році дует розпочав свій перший концертний тур Denkosekka Arena Tour у семи містах по всій Японії, який розпочався в Нагої 5 квітня та завершився в Йокогамі 24 червня[121][122]. Крім того, вони провели концерт у прямому ефірі через TikTok 24 квітня в театрі Milano-za, на тому самому місці, де будувався театр Keep Out[123]. У червні бренд локшини швидкого приготування Super Cup 1.5x у партнерстві з дуетом випустив два нових спеціальних смаки на честь 35-річчя бренду[124].

У серпні дует вперше виступив у Західній півкулі на фестивалі Head in the Clouds у Пасадіні, США[125]. Yoasobi випустили свій третій мініальбом The Book 3 4 жовтня, до якого увійшли всі сингли з 2022—2023 років, а також вступна тема до аніме-серіалу Frieren: Beyond Journey's End, під назвою «Yūsha», яка була заснована на оповіданні Sōsō, написаному Джіро Кісо. Вона була випущена раніше мініальбому 27 вересня і досягла другого місця в Japan Hot 100. Альбом дебютував на другому місці в чартах Oricon Albums Chart і Billboard Japan Hot Albums[126].

У листопаді дует виступив на розігріві на двох токійських концертах британського рок-гурту Coldplay у рамках світового туру Music of the Spheres World Tour, взяв участь у сьомій ітерації 18Fes, де виконав пісню на тему «серцебиття», відібрав 1000 підлітків віком від 17 до 20 років для виступу на єдиному шоу, і візьме участь у пісні Юмі Мацутоя «Yuming Kanpai!!!: Matsutoya Yumi 50th Anniversary Collaboration Best Album» за трек «Chūō Freeway» з її четвертого студійного альбому 14 Banme no Tsuki (1976). Yoasobi вирушать у свій перший тур Азією з грудня 2023 року по січень 2024 року, а з січня по березень 2024 року продовжать тур Pop Out Zepp Tour на підтримку The Book 3[127].

Члени дуету[ред. | ред. код]

Учасники гурту[128]
  • Закро Місохагі — приспів клавішних
  • AssH — гітара
  • Хоногумо — барабан
  • Hikaru Yamamoto — бас
  • Сатору Тагучі — гітара (тимчасово)[99]

Дискографія[ред. | ред. код]

Докладніше: Дискографія Yoasobi

Японські мініальбоми

Англійські мініальбоми

Відеографія[ред. | ред. код]

Кліпи[ред. | ред. код]

Список музичних кліпів із зазначенням року випуску та режисерів
Назва Рік Режисери Прим.
«Yoru ni Kakeru» 2019 Niina Ai [129]
«Ano Yume o Nazotte» 2020 Koron Koronosuke [130]
«Halzion» Toshitaka Shinoda [131]
«Tabun» Saho Nanjō [132]
«Gunjō» Atsushi Makino [133]
«Haruka» Kanae Izumi [134]
«Kaibutsu» 2021 Rina Mitsuzumi [135]
«Encore» Bun [136]
«Yasashii Suisei» Kōhei Kadowaki [137]
«Sangenshoku» Masashi Ishihama [138]
«Loveletter» Satoru Ohno [139]
«Taishō Roman» Yūsuke Takase [140]
«Mō Sukoshi Dake» Hmng [141]
«Tsubame» Niina Ai [142]
«Moshi mo Inochi ga Egaketara» Asami Kiyokawa [143]
«Ano Yume o Nazotte» (ballade) 2022 Yuta Amano [144]
«Mr.» Toshitaka Shinoda [145]
«Shukufuku» Nobutaka Yoda [146]
«Suki da» Kazuaki Seki [147]
«Adventure» 2023 Jun Tamukai [148]
«Umi no Manimani» Asuka Dokai [149]
«Seventeen» Masatsugu Nagasoe [150]
«Idol» Naoya Nakayama [151]

Відеоальбоми[ред. | ред. код]

Список відеоальбомів із вибраними деталями, позиціями в чартах і продажами
Назва Подробиці Піки Продажі
Японія BD[169]
The Film
  • Випущено: 23 березня 2022
  • Лейбл: Sony Japan
  • Формати: BD
1
  • Японія: 21 000[170]

Концерти[ред. | ред. код]

Тур

  • Denkōsekka Arena Tour (2023)[121]

Одноразові концерти

  • Keep Out Theater (2021)[56]
  • Sing Your World (2021)[62]
  • Nice to Meet You (2021)

Фільмографія[ред. | ред. код]

Телебачення[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Нотатки Прим.
2021 Jōnetsu Tairiku Yoasobi Документальний фільм [171]
2023 Yoasobi 18Fes Артист Спеціальне телебачення [172]

Радіопередачі[ред. | ред. код]

Рік Назва Роль Прим.
2021–2022 Yoasobi's All Night Nippon X Ведучі [173][174]

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Yoasobi Novels: Yoru ni Kakeru (2020)[175][176]
  • Yume no Shizuku to Hoshi no Hana (2020)[177]
  • Haruka to Tsuki no Ōji-sama (2021)[178]
  • Taishō Roman Yoasobi «Taishō Roman» Original Novel (2021)[179][180]
  • Hajimete no (2022)[181]

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Назва церемонії нагородження, рік вручення, категорія нагороди, номінант(и) нагороди та результат номінації
Нагорода Рік Категорія Номінант Результат Прим.
AMD Award 2020 Digital Contents of the Year Yoasobi Перемога [182]
Anan Award 2020 Trend Culture Перемога [183]
CD Shop Awards 2022 Special Award The Book
The Book 2
Перемога [184]
Winning Award Перемога
Crunchyroll Anime Awards 2022 Best Opening Sequence «Kaibutsu» Номінація [185]
Best Ending Sequence «Yasashii Suisei» Номінація
Dime Trend Award 2021 Best Character Award Yoasobi Перемога [186]
Japan Gold Disc Award 2021 Best 5 New Artist Перемога [187]
2022 Song of the Year by Download (Japan) «Kaibutsu» Перемога [188]
Best 5 Songs by Download Перемога
Song of the Year by Streaming (Japan) Перемога
Best 5 Songs by Streaming Перемога
Special Award Yoasobi Перемога
Japan Record Awards 2021 Special Achievement Award Перемога [189]
JASRAC Awards 2023 Silver Prize «Yoru ni Kakeru» Перемога [190]
JC JK Buzzword Award 2020 Hito Category (first half year) Yoasobi Перемога [191]
MTV Video Music Awards Japan 2020 Song of the Year «Yoru ni Kakeru» Перемога [192]
2021 Artist of the Year Yoasobi Перемога [193]
Noma Publishing Culture Awards 2021 Noma Publishing Culture Awards Перемога [194]
Space Shower Music Awards 2021 Song of the Year «Yoru ni Kakeru» Перемога [195]
2022 Best Pop Artist Yoasobi Перемога [196]
Artist of the Year Перемога

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Abe, Yuka (14 липня 2020). 中高生に爆発的人気を誇る音楽ユニット「YOASOBI」 そのクリエイティビティーの源泉とは. Asahi & Education (яп.). Процитовано 2 січня 2022.
  2. YOASOBI、「あの夢をなぞって」が「とくダネ!」6月度お天気コーナーのマンスリー・ソングに決定. CD Journal (яп.). 1 червня 2020. Процитовано 2 червня 2020.
  3. 人気ボカロP『Ayase』が1周年を記念して "幽霊東京" のセルフカヴァーを公開. Vevelarge (яп.). 24 грудня 2019. Процитовано 2 червня 2020.
  4. YOASOBI・ikuraが音楽ユニット「ぷらそにか」卒業へ 8月ラスト公演「見届けてもらえたら」. Sponichi Annex (яп.). 5 червня 2021. Процитовано 15 серпня 2022.
  5. 15の想い – 1ST DEMO CD (яп.). PiStudio. Архів оригіналу за 10 червня 2020. Процитовано 24 квітня 2022.
  6. 幾田りら、2ndミニ・アルバムの全国流通開始 収録曲「ロマンスの約束」MVも公開. CD Journal (яп.). 12 березня 2020. Процитовано 2 червня 2020.
  7. 配信レーベル「After School」より「ぷらそにか」メンバー「幾田りら」のミニアルバム配信がスタート!. Utamap News (яп.). 1 грудня 2019. Процитовано 15 серпня 2022.
  8. Kiyokawa, Jin (5 листопада 2020). YOASOBI transforms fiction into music. Inkl. Yomiuri Shimbun. Процитовано 22 травня 2023.
  9. а б Billboard Japan (30 червня 2020). Rising J-Pop Duo YOASOBI Reveal Influences From Anime to Folk: Interview. Billboard. Процитовано 2 січня 2022.
  10. Bell, Crystal (29 жовтня 2021). YOASOBI Is Ready to Go Global. Paper. Процитовано 25 червня 2023.
  11. 【ノーカット】YOASOBI をNスタ井上キャスターがインタビュー (video). 16 серпня 2020. Процитовано 7 березня 2021.
  12. YOASOBI / Profile. Yoasobi Official Website (яп.). Sony Music Entertainment Japan. Процитовано 7 березня 2021.
  13. "小説を音楽にする" YOASOBIが新曲の原作小説を募集開始. Moshimoshi Nippon (яп.). 20 січня 2021. Процитовано 7 березня 2021.
  14. Wamada, Takayuki (18 січня 2021). YOASOBI、「夜に駆ける」から『NHK紅白歌合戦』出場、1st EP『THE BOOK』発売までの軌跡を徹底解説. Real Sound (яп.). Процитовано 6 липня 2023.
  15. みんなが知ってる「YOASOBI」デビュー曲、でも誰も知らない原作者…星野舞夜さんのシンデレラストーリー. Sport Hochi (яп.). 24 жовтня 2020. Процитовано 6 травня 2022.
  16. YOASOBI、デビュー曲「夜に駆ける」MVが1,000万回再生突破. Billboard Japan (яп.). 24 квітня 2020. Процитовано 2 червня 2020.
  17. Murata, Kamome (5 червня 2020). 瑛人「香水」、YOASOBI「夜に駆ける」……SNSやサブスクで存在感示すアーティストと楽曲に注目. Real Sound (яп.). Процитовано 25 квітня 2022.
  18. а б Hosoda, Narushi (9 вересня 2020). YOASOBI、大ヒットの背景は「現代のリアリティとの共鳴」. News Postseven (яп.). Процитовано 26 травня 2022.
  19. YOASOBI、「夜に駆ける」の「THE HOME TAKE」映像が1億回再生突破. Barks (яп.). 7 травня 2021. Процитовано 25 квітня 2022.
  20. Shiba, Tomonori (20 червня 2022). Everything You Need to Know About 'THE FIRST TAKE,' Featuring Harry Styles, Stray Kids, YOASOBI & More. Billboard. Процитовано 21 червня 2022.
  21. YOASOBI「夜に駆ける」がついに月間ランキング・BGMランキング1位に!「LINE MUSIC」4月の月間ランキングを発表. Music.jp (яп.). 12 травня 2020. Процитовано 2 червня 2020.
  22. 【ビルボード】YOASOBI「夜に駆ける」初の総合首位獲得、ピコ太郎・星野源に次ぐMV再生回数となる約1,400万再生をマーク. Billboard Japan (яп.). 27 травня 2020. Процитовано 14 травня 2022.
  23. 【ビルボード】YOASOBI「夜に駆ける」、10万枚売り上げたV6「It's my life」を抑えて僅差で6度目の総合首位獲得. Billboard Japan (яп.). 30 вересня 2020. Процитовано 5 листопада 2021.
  24. 【ビルボード】YOASOBI「夜に駆ける」総合首位3連覇達成 TWICE「MORE & MORE」総合3位に初登場. Billboard Japan (яп.). 6 червня 2020. Процитовано 10 липня 2021.
  25. Billboard Japan (3 грудня 2020). YOASOBI Tops Billboard Japan's 2020 Year-End Charts With Song Not Released on CD. Billboard. Процитовано 24 лютого 2021.
  26. 2021年9月度ストリーミング認定、YOASOBI「夜に駆ける」5億回再生突破で史上初のダイヤモンド認定作品に. Musicman (яп.). 25 жовтня 2021. Процитовано 25 жовтня 2021.
  27. Viacom Networks Japan (30 жовтня 2020). MVの祭典「MTV VMAJ 2020」各部門の受賞作品発表!受賞アーティストが出演するスペシャルイベント「MTV VMAJ 2020 -THE LIVE-」を11月29日(日)放送!. PR Times (яп.). Процитовано 6 грудня 2021.
  28. 「SPACE SHOWER MUSIC AWARDS 2021」最優秀アーティストにOfficial髭男dism&米津玄師 主要部門をW受賞、あいみょん・藤井 風らも登壇. Musicman (яп.). 9 березня 2021. Процитовано 6 грудня 2021.
  29. JASRAC賞、金賞は優里『ドライフラワー』銀賞のYOASOBI・Ayase「いつかは金賞をいただけるように」. Chunichi (яп.). 24 травня 2023. Процитовано 24 травня 2023.
  30. YOASOBI、第2弾楽曲「あの夢をなぞって」配信. Barks (яп.). 18 січня 2020. Процитовано 2 червня 2020.
  31. YOASOBI、コラボ企画『IMMERSIVE SONG PROJECT』に書き下ろした新曲「ハルジオン」リリース決定. Billboard Japan (яп.). 20 квітня 2020. Процитовано 3 червня 2020.
  32. YOASOBI「ハルジオン」原作者・橋爪駿輝が語る、音楽と文学の融合「文章が別の形へ昇華されていくのはエキサイティング」. Real Sound (яп.). 12 травня 2020. Процитовано 3 червня 2020.
  33. YOASOBI、新曲「たぶん」MVプレミア公開 原作小説&関連作品をまとめた書籍も刊行. Real Sound (яп.). 20 липня 2020. Процитовано 19 січня 2021.
  34. YOASOBIの新曲「群青」心震わせる応援ソング、杉野遥亮出演CM曲に起用. Fashion Press (яп.). 1 грудня 2020. Процитовано 19 січня 2021.
  35. YOASOBI、鈴木おさむ『月王子』を原作とした新曲「ハルカ」配信&MVプレミア公開. Billboard Japan (яп.). 18 грудня 2020. Процитовано 19 січня 2021.
  36. YOASOBI「紅白歌合戦」出場決定!「夜に駆ける」パフォーマンス初披露に「愛を込めて歌います」. Natalie (яп.). 23 грудня 2020. Процитовано 18 січня 2021.
  37. Lemoncandy (5 січня 2021). YOASOBIが紅白で歌唱し話題に!「角川武蔵野ミュージアム」所沢に誕生. Retrip (яп.). Процитовано 19 листопада 2022.
  38. YOASOBI、自身初のCDとなるEP『THE BOOK』のリリースが決定. OK Music. 1 жовтня 2020. Процитовано 6 січня 2020.
  39. YOASOBI、『CDTVライブ!ライブ!』で披露した新曲「アンコール」MV公開!. Excite (яп.). 19 січня 2021. Процитовано 12 червня 2022.
  40. 1/18付週間アルバムランキング1位はSixTONESの『1ST』. Oricon (яп.). 15 січня 2021. Процитовано 10 липня 2021.
  41. 【ビルボード】SixTONES『1ST』が総合アルバム首位 YOASOBI『THE BOOK』が2位に続く. Billboard Japan (яп.). 13 січня 2021. Процитовано 10 липня 2021.
  42. 【オリコン年間ランキング2021】Snow Man、唯一のミリオン達成で「シングル」年間1位 / アルバムランキング 1位~25位 (яп.). Oricon. 22 грудня 2021. Процитовано 22 грудня 2021.
  43. 【オリコン年間】YOASOBIが初のデジタルアルバム首位、唯一の10万DL超えを記録. Oricon (яп.). 22 грудня 2021. Процитовано 29 грудня 2021.
  44. Snow Man「Snow Man ASIA TOUR 2D.2D.」がダブル・プラチナ認定<3月度GD>. Modelpress (яп.). 9 квітня 2021. Процитовано 29 липня 2021.
  45. Recording Industry Association of Japan (19 листопада 2022). 10月度DL認定 ~Aimer、YOASOBI、米津玄師がゴールド認定. PR Times (яп.). Процитовано 19 листопада 2022.
  46. а б "第14回CDショップ大賞2022"、大賞はOfficial髭男dism『Editorial』&WurtS『ワンス・アポン・ア・リバイバル』に決定。各部門受賞作品も発表. Skream! (яп.). 4 березня 2022. Процитовано 4 березня 2022.
  47. アニメ「BEASTARS」2期OPはYOASOBI、板垣巴留が楽曲のもとになる小説書き下ろし. Natalie (яп.). 5 листопада 2020. Процитовано 4 червня 2021.
  48. YOASOBI TVアニメ『BEASTARS』第2期OPテーマ「怪物」が1月6日より配信開始!ノンクレジットOP映像も解禁!アニメとコラボレーションしたジャケットも公開!. Lisani (яп.). 22 грудня 2020. Процитовано 7 січня 2021.
  49. а б 「BEASTARS」第2期EDはYOASOBI「優しい彗星」、板垣巴留の書き下ろし小説が原作. Natalie (яп.). 14 січня 2021. Процитовано 20 січня 2021.
  50. YOASOBI、新曲「怪物」がオープニングテーマを務めるTVアニメ『BEASTARS』とのコラボレーションMVプレミア公開決定. Spice (яп.). 12 січня 2021. Процитовано 18 грудня 2021.
  51. YOASOBI、「怪物 / 優しい彗星」CDリリース決定. Barks (яп.). 20 січня 2021. Процитовано 21 січня 2021.
  52. YOASOBI、初のCDシングル「怪物/優しい彗星」が初登場2位【オリコンランキング】. Oricon (яп.). 30 березня 2021. Процитовано 10 липня 2021.
  53. Chow, Andrew R.; Lang, Candy (5 грудня 2021). The 10 Best Songs of 2021. Time. Процитовано 5 грудня 2021.
  54. YOASOBI「怪物」『日本GD大賞』デジタル4冠「身が引き締まる思い」. Oricon (яп.). 14 березня 2022. Процитовано 14 березня 2022.
  55. The Orchard Japan (6 січня 2021). YOASOBI 1st EP『THE BOOK』&新曲「怪物」本日リリース!2/14には初の配信ライブ『KEEP OUT THEATER』決定!ファンクラブサイト『CLUB 夜遊』もプレオープン!. PR Times (яп.). Процитовано 2 грудня 2021.
  56. а б YOASOBIが初コンサート生配信を約4万人が視聴 会場は東京・新宿ミラノ座跡地の建設中のビル内. Sponichi Annex (яп.). 14 лютого 2021. Процитовано 26 лютого 2021.
  57. YOASOBI、新曲「もう少しだけ」の配信リリース決定、自身がパーソナリティを務めるラジオ番組で初フルオンエア解禁. Spice (яп.). 4 травня 2021. Процитовано 4 травня 2021.
  58. YOASOBI、新曲「三原色」が「ahamo」CMソングに決定 森七菜と神尾楓珠出演のCMがオンエア. Barks (яп.). 24 лютого 2021. Процитовано 24 лютого 2021.
  59. а б YOASOBI、NTTドコモ「ahamo」CMソング「三原色」&「夜に駆ける」英語バージョン配信リリース. Real Sound (яп.). 25 червня 2021. Процитовано 25 червня 2021.
  60. UT×YOASOBI スペシャルサイト (яп.). Uniqlo. Архів оригіналу за 14 червня 2021. Процитовано 15 червня 2021.
  61. ユニクロUTがYOASOBIとコラボ、「夜に駆ける」など代表曲をイメージした全7デザイン発売. Fashionsnap (яп.). 14 червня 2021. Процитовано 15 червня 2021.
  62. а б YOASOBI「UT」発売生配信ライブ 「三原色」初披露、28万人視聴. Nikkan Sports (яп.). 4 липня 2021. Процитовано 4 липня 2021.
  63. YOASOBI、TOKYO FM"日本郵便 SUNDAY'S POST"にて実施していた "レターソングプロジェクト"でリスナーからの手紙を原作に制作した楽曲が完成。8/1放送の番組内にて初オンエア決定. Skream! (яп.). 26 липня 2021. Процитовано 29 липня 2021.
  64. YOASOBI、新曲"ラブレター"を8/9配信リリース。TOKYO FM『日本郵便 SUNDAY'S POST』共同企画「レターソングプロジェクト」楽曲. Rockin'On Japan (яп.). 2 серпня 2021. Процитовано 8 травня 2022.
  65. YOASOBI新曲「大正浪漫」リリースにあわせ原作小説発売 限定版特典では人気アーティスト夢の共演. Real Sound (яп.). 8 серпня 2021. Процитовано 8 серпня 2021.
  66. Aoki, Genya (1 вересня 2021). YOASOBIの新曲「大正浪漫」の世界に入り込む展示が銀座で開催. TimeOut Tokyo (яп.). TimeOut. Процитовано 3 вересня 2021.
  67. YOASOBI、12月に新作リリース&日本武道館2daysで初の有観客ライブ決定. Oricon (яп.). 1 жовтня 2021. Процитовано 1 жовтня 2021.
  68. YOASOBIの新曲、田中圭主演の舞台「もしも命が描けたら」テーマ曲に. Fashion Press (яп.). 2 червня 2021. Процитовано 12 червня 2021.
  69. 12/13付週間アルバムランキング1位はHKT48の『アウトスタンディング』. Oricon (яп.). 12 грудня 2021. Процитовано 18 серпня 2022.
  70. 【ビルボード】YOASOBI『THE BOOK 2』が総合アルバム首位 HKT48/ケツメイシが続く. Billboard Japan (яп.). 8 грудня 2021. Процитовано 8 грудня 2021.
  71. Recording Industry Association of Japan (14 січня 2022). 12月度GD認定~Snow Man、嵐がトリプル・プラチナ認定、JO1がダブル・プラチナ認定に. PR Times (яп.). Процитовано 14 січня 2022.
  72. Sato, Katsuaki (5 грудня 2021). YOASOBI、初有観客ライブは武道館「この空間には愛しかないなって」. Nikkan Sports (яп.). Процитовано 6 грудня 2021.
  73. 『第72回NHK紅白歌合戦』出場歌手を発表 2021年の初出場は上白石萌音、Snow Manなど. Oricon (яп.). 19 листопада 2021. Процитовано 19 листопада 2021.
  74. Akikawa, Risuko (21 грудня 2021). YOASOBI、紅白歌唱曲は『群青』「皆さまの背中を押せるような歌を…」名曲披露に期待の声. Coconuts (яп.). Процитовано 23 грудня 2021.
  75. 宮本浩次、水森かおり、YOASOBI、細川たかし「紅白歌合戦」特別企画で日本のカラフルな姿届ける. Natalie (яп.). 23 грудня 2021. Процитовано 23 грудня 2021.
  76. YOASOBI、最新曲「三原色」の英語版「RGB」リリース決定。出演予定していた"ROCK IN JAPAN FESTIVAL 2021"セトリ予想クイズ・キャンペーン実施、出演日8/8にはオンライン・トーク・イベントも. Skream! (яп.). 7 липня 2021. Процитовано 8 липня 2021.
  77. YOASOBI、「怪物」の英語バージョン「Monster」7/30配信リリース決定。本日24時からの"YOASOBIのオールナイトニッポンX"で初フルOA. Skream! (яп.). 27 липня 2021. Процитовано 27 липня 2021.
  78. YOASOBI「群青」の英語版楽曲「Blue」スッキリの高校生ダンス部応援企画テーマ曲をアレンジ. Fashion Press (яп.). 15 жовтня 2021. Процитовано 15 жовтня 2021.
  79. YOASOBI、初の英語版第1弾EP『E-SIDE』11/12リリース。"群青"英語Verの"Blue"配信&MV公開も. Rockin'On (яп.). 29 жовтня 2021. Процитовано 29 жовтня 2021.
  80. Oricon Top 50 Combined Albums: 2021-11-22 (яп.). Oricon. Архів оригіналу за 19 листопада 2021. Процитовано 19 листопада 2021.
  81. 【ビルボード】TOMORROW X TOGETHER『Chaotic Wonderland』が総合アルバム首位 シルク・ソニックが5位に初登場. Billboard Japan (яп.). 17 листопада 2021. Процитовано 17 листопада 2021.
  82. 「MTV VMAJ 2021」星野源、BTS、NiziU、BE:FIRST、ミレパ×Belle、ランぺ、YOASOBIら受賞. Natalie (яп.). 29 жовтня 2021. Процитовано 6 грудня 2021.
  83. 『SPACE SHOWER MUSIC AWARDS』最優秀アーティスト賞を含む二冠をYOASOBIが獲得、藤井 風が主要賞含む三冠を達成. Spice (яп.). 16 березня 2022. Процитовано 16 березня 2022.
  84. 『第63回 輝く!日本レコード大賞』、各賞受賞者発表. Barks (яп.). 19 листопада 2021. Процитовано 6 грудня 2021.
  85. YOASOBI 4人の直木賞作家とコラボ 書き下ろし原作に楽曲を発表. Nikkan Sports (яп.). 1 грудня 2021. Процитовано 1 грудня 2021.
  86. Mugi (31 грудня 2021). Hit duo YOASOBI teams up with 4 Naoki Prize-winning novelists for new song project. Grape. Процитовано 2 січня 2022.
  87. YOASOBI、直木賞作家コラボ第1弾「ミスター」配信スタート。プロジェクトトレーラー映像も公開. Barks (яп.). 16 лютого 2022. Процитовано 16 лютого 2022.
  88. YOASOBI、直木賞作家コラボ・プロジェクト第2弾楽曲「好きだ」配信リリース. CD Journal (яп.). 30 травня 2022. Процитовано 30 травня 2022.
  89. YOASOBI、辻村深月原作の新曲「海のまにまに」配信リリース 著名人による読書感想文やインスタ企画も. Billboard Japan (яп.). 7 листопада 2022. Процитовано 7 листопада 2022.
  90. YOASOBI、TikTok LIVE&宮部みゆき原作の新曲「セブンティーン」配信決定. Billboard Japan (яп.). 22 березня 2023. Процитовано 22 березня 2023.
  91. YOASOBI、直木賞作家×4人とのコラボプロジェクト『はじめての』を総括するEPのリリースが決定. The First Times (яп.). 27 березня 2023. Процитовано 27 березня 2023.
  92. 5/22付週間シングルランキング 1位は関ジャニ∞「未完成」. Oricon (яп.). 19 травня 2023. Процитовано 21 травня 2023.
  93. YOASOBI×水鈴社、新人作家発掘・育成プログラム『はじめての』文芸部 第一期部員決定! 部員によるYOASOBIのライブレポートも公開. The First Times (яп.). 3 липня 2023. Процитовано 3 липня 2023.
  94. Creepy Nuts×Ayase×幾田りら、オールナイトニッポン55周年記念公演の主題歌「ばかまじめ」を配信リリース 先行OA解禁も. Spice (яп.). 15 березня 2022. Процитовано 6 травня 2022.
  95. YOASOBI、初のライヴ映像作品集『THE FILM』3/23リリース決定。配信ライヴ2本&日本武道館ライヴ、"情熱大陸"未公開映像も収録. Skream! (яп.). 26 січня 2022. Процитовано 21 березня 2022.
  96. YOASOBI、バラード・アレンジした「あの夢をなぞって」が「カロリーメイト」受験生応援CMに. CD Journal (яп.). 25 листопада 2021. Процитовано 5 травня 2022.
  97. YOASOBI「あの夢をなぞって」のバラードバージョンを本日配信. Natalie (яп.). 30 березня 2022. Процитовано 31 березня 2022.
  98. YOASOBI、移動式本屋を始動! 『CURRY&MUSIC JAPAN 2022』で初出店. The First Times (яп.). 16 липня 2022. Процитовано 16 липня 2022.
  99. а б YOASOBI/ミセス/サウシーら出演 【ROCK IN JAPAN FESTIVAL 2022】1日目まとめレポ. Billboard Japan (яп.). 23 серпня 2022. Процитовано 1 вересня 2022.
  100. 『RISING SUN ROCK FESTIVAL2022 in EZO』観戦記. Oricon (яп.). 18 серпня 2022. Процитовано 1 вересня 2022.
  101. Vaundy、YOASOBIら新鋭が興奮を呼びレキシで大団円──『SWEET LOVE SHOWER 2022』最終日. Spice (яп.). 29 серпня 2022. Процитовано 1 вересня 2022.
  102. 機動戦士ガンダム 水星の魔女: YOASOBIが「ガンダム」新作OP「祝福」担当 コラボデザインのガンプラも. Mantan Web (яп.). 4 вересня 2022. Процитовано 4 вересня 2022.
  103. YOASOBIが結成3周年記念日にガンダムOP曲「祝福」配信、ガンプラ付きのパッケージ版も発売. Natalie (яп.). 16 вересня 2022. Процитовано 16 вересня 2022.
  104. 【ビルボード】SKE48「絶対インスピレーション」、YOASOBI「祝福」とAdo「新時代」を抑えて初登場総合首位獲得. Billboard Japan (яп.). 12 жовтня 2022. Процитовано 12 жовтня 2022.
  105. YOASOBI、「ツバメ」英語版リリース。MVにはセサミストリートの仲間たちも出演. Barks (яп.). 3 листопада 2022. Процитовано 3 листопада 2022.
  106. YOASOBI、英語版EP第2弾『E-SIDE 2』配信リリース 収録曲より「The Blessing」MV公開. Billboard Japan (яп.). 9 листопада 2022. Процитовано 9 листопада 2022.
  107. YOASOBI、海外初パフォーマンスはインドネシア&フィリピン. Billboard Japan (яп.). 10 грудня 2022. Процитовано 10 грудня 2022.
  108. YOASOBI、USJと初コラボ&"学生時代の思い出"をオリジナル楽曲化 『ユニ春』来春も開催決定. Oricon (яп.). 19 жовтня 2022. Процитовано 19 жовтня 2022.
  109. YOASOBI、ユニバーサル・スタジオ・ジャパン"ユニ春"テーマ・ソング「アドベンチャー」2/15配信リリース決定。ティーザー映像、配信ジャケット、原作エピソード公開. Skream! (яп.). 12 лютого 2023. Процитовано 12 лютого 2023.
  110. YOASOBI新曲はUSJ"ユニ春"テーマソング Ayaseプライベートで行った感動歌詞に. Nikkan Sports (яп.). 26 січня 2023. Процитовано 26 січня 2023.
  111. USJ開催「ユニ春(バル)!ライブ2023」にYOASOBI、櫻坂46ら出演者発表. Chunichi (яп.). 10 січня 2023. Процитовано 10 січня 2023.
  112. 【推しの子】: YOASOBIがテレビアニメOP担当 タイトルは「アイドル」 赤坂アカ書き下ろし小説を基に制作. Mantan Web (яп.). 19 лютого 2023. Процитовано 19 лютого 2023.
  113. YOASOBIが歌うTVアニメ「【推しの子】」オープニング主題歌「アイドル」が4月12日より配信開始 赤坂アカ氏書き下ろしの楽曲原作小説「45510」も公開. Game Watch (яп.). 12 квітня 2023. Процитовано 12 квітня 2023.
  114. YOASOBI、初の単独アリーナ・ツアー"電光石火"追加公演決定。4/12にはアニメ"【推しの子】"OP主題歌「アイドル」配信リリースも. Skream! (яп.). 5 квітня 2023. Процитовано 5 квітня 2023.
  115. 【ビルボード】初登場6曲が上位独占、YOASOBI「アイドル」総合首位獲得. Billboard Japan (яп.). 19 квітня 2023. Процитовано 19 квітня 2023.
  116. 【ビルボード】YOASOBI「アイドル」アニメ最終回放送後も勢い止まらず12週連続総合首位、米津玄師「月を見ていた」が初登場で3位に. Billboard Japan (яп.). 5 липня 2023. Процитовано 5 липня 2023.
  117. Cayanan, Joanna (28 червня 2023). YOASOBI's Oshi no Ko Anime Opening Song Ranks #7 on U.S. Billboard's Global 200 Chart. Anime News Network. Процитовано 28 червня 2023.
  118. Trust, Gary (5 червня 2023). YOASOBI’s 'Idol' Surges to No. 1 on Billboard Global Excl. U.S. Chart. Billboard. Процитовано 6 червня 2023.
  119. YOASOBI「アイドル」、オリコン史上最速の登場5週目で1億回再生突破 「【推しの子】のファンで勝手に曲を作った」【オリコンランキング】. Oricon (яп.). 17 травня 2023. Процитовано 17 травня 2023.
  120. YOASOBI「アイドル」史上最速ストリーミング累計1億回再生突破. Billboard Japan (яп.). 17 травня 2023. Процитовано 17 травня 2023.
  121. а б YOASOBI、初のアリーナツアータイトル決定&『YOASOBI ハニーカフェラテ』ローソンで販売スタート. Billboard Japan (яп.). 17 січня 2023. Процитовано 17 січня 2023.
  122. YOASOBI、初の単独アリーナツアーが開幕! 初めての大歓声のなか、"電光石火"な旅がスタート. The First Times (яп.). 6 квітня 2023. Процитовано 6 квітня 2023.
  123. YOASOBI、思い出の場所でこけら落とし公演 ikura「みんな、爆上がりだね!」 TikTok累計視聴約63万人 "動員, 日本人アーティスト最高記録". Sanspo (яп.). 25 квітня 2023. Процитовано 25 квітня 2023.
  124. YOASOBI監修のスーパーカップ新発売、さいたまスーパーアリーナで先行販売. Natalie (яп.). 1 червня 2023. Процитовано 2 червня 2023.
  125. YOASOBI、88rising主催<Head In The Clouds Los Angeles>でアメリカ初ライブ. BARKS (яп.). 8 серпня 2023. Процитовано 20 жовтня 2023.
  126. 【ビルボード】Mr.Children『miss you』総合アルバム首位獲得 YOASOBI/JO1が続く | Daily News. Billboard JAPAN (яп.). Процитовано 20 жовтня 2023.
  127. Department, Skream! Editorial. 結成4周年迎えたYOASOBI、自身初のZeppツアー来年1月より開催決定。3rd EP『THE BOOK 3』全曲トレーラーも公開. Skream! 邦楽ロック・洋楽ロック ポータルサイト. Процитовано 20 жовтня 2023.
  128. 【ライブレポート】YOASOBIが2つの夢叶えた日本武道館ワンマン「この空間には愛しかない」. Natalie (яп.). 6 грудня 2021. Процитовано 9 квітня 2023.
  129. YOASOBI「夜に駆ける」 Official Music Video (video). 26 листопада 2019. Процитовано 1 лютого 2021.
  130. YOASOBI「あの夢をなぞって」 Official Music Video (video). 18 січня 2020. Процитовано 1 лютого 2021.
  131. YOASOBI「ハルジオン」Official Music Video (video). 11 травня 2020. Процитовано 1 лютого 2021.
  132. YOASOBI「たぶん」Official Music Video (video). 20 липня 2020. Процитовано 1 лютого 2021.
  133. YOASOBI「群青」Official Music Video (video). 1 грудня 2020. Процитовано 1 лютого 2021.
  134. YOASOBI「ハルカ」Official Music Video (video). 18 грудня 2020. Процитовано 1 лютого 2021.
  135. YOASOBI「怪物」Official Music Video (YOASOBI – Monster) (video). 13 січня 2021. Процитовано 1 лютого 2021.
  136. YOASOBI「アンコール」Official Music Video (video). 18 січня 2021. Процитовано 1 лютого 2021.
  137. YOASOBI「優しい彗星」Official Music Video (YOASOBI – Comet) (video). 25 березня 2021. Процитовано 24 березня 2021.
  138. YOASOBI / 三原色 Official Music Video (video). 3 липня 2021. Процитовано 2 липня 2021.
  139. YOASOBI / ラブレター Official Music Video (video). 31 серпня 2021. Процитовано 1 вересня 2021.
  140. YOASOBI「大正浪漫」Official Music Video (video). 16 вересня 2021. Процитовано 16 вересня 2021.
  141. YOASOBI「もう少しだけ」Official Music Video (video). 22 листопада 2021. Процитовано 21 листопада 2021.
  142. 「ツバメ」/ YOASOBI with ミドリーズ Official Music Video (video). 2 грудня 2021. Процитовано 28 листопада 2021.
  143. YOASOBI「もしも命が描けたら」Official Music Video (video). 12 грудня 2021. Процитовано 7 грудня 2021.
  144. YOASOBI「あの夢をなぞって (Ballade Ver.)」 - スマホ映画『夢の雫と星の花』コラボスペシャルムービー (video). 24 березня 2022. Процитовано 12 квітня 2022.
  145. YOASOBI「ミスター」Official Music Video (video). 22 травня 2022. Процитовано 21 травня 2022.
  146. YOASOBI「祝福」Official Music Video (『機動戦士ガンダム 水星の魔女』オープニングテーマ) (video). 2 жовтня 2022. Процитовано 2 жовтня 2022.
  147. YOASOBI「好きだ」Official Music Video (video). 13 листопада 2022. Процитовано 13 листопада 2022.
  148. YOASOBI「アドベンチャー」Official Music Video (video). 11 березня 2023. Процитовано 11 березня 2023.
  149. YOASOBI「海のまにまに」Official Music Video (video). 21 березня 2023. Процитовано 14 березня 2023.
  150. YOASOBI「セブンティーン」Official Music Video (video). 27 березня 2023. Процитовано 27 березня 2023.
  151. YOASOBI「アイドル」 Official Music Video (video). 13 квітня 2023. Процитовано 12 квітня 2023.
  152. YOASOBI / Into The Night (「夜に駆ける」English Ver.) (video). 1 липня 2021. Процитовано 3 липня 2021.
  153. YOASOBI / RGB (「三原色」English Ver.) (video). 16 липня 2021. Процитовано 16 липня 2021.
  154. YOASOBI / Monster (「怪物」English Ver.) (video). 30 липня 2021. Процитовано 30 липня 2021.
  155. YOASOBI / Blue (「群青」English Ver.) (video). 29 жовтня 2021. Процитовано 29 жовтня 2021.
  156. YOASOBI / Haven't (「たぶん」English ver.) (video). 12 листопада 2021. Процитовано 10 листопада 2021.
  157. YOASOBI / Encore (「アンコール」English ver.) (video). 12 листопада 2021. Процитовано 10 листопада 2021.
  158. YOASOBI / Comet (「優しい彗星」English ver.) (video). 12 листопада 2021. Процитовано 10 листопада 2021.
  159. YOASOBI / Tracing A Dream (「あの夢をなぞって」英語ver.) (video). 12 листопада 2021. Процитовано 10 листопада 2021.
  160. YOASOBI with Midories / The Swallow(「ツバメ」英語ver.) (video). 4 листопада 2022. Процитовано 4 листопада 2022.
  161. YOASOBI / The Blessing (「祝福」English Ver.) -『Mobile Suit Gundam THE WITCH FROM MERCURY』Opening Theme (video). 8 листопада 2022. Процитовано 8 листопада 2022.
  162. YOASOBI / Halzion (「ハルジオン」English Ver.) (video). 19 листопада 2022. Процитовано 19 листопада 2022.
  163. YOASOBI / If I Could Draw Life (「もしも命が描けたら」English Ver.) (video). 19 листопада 2022. Процитовано 19 листопада 2022.
  164. YOASOBI / Just a Little Step (「もう少しだけ」English Ver.) (video). 29 листопада 2022. Процитовано 29 листопада 2022.
  165. YOASOBI / Haruka (「ハルカ」English Ver.) (video). 29 листопада 2022. Процитовано 29 листопада 2022.
  166. YOASOBI / Love Letter (「ラブレター」English Ver.) (video). 11 грудня 2022. Процитовано 11 грудня 2022.
  167. YOASOBI / Romance (「大正浪漫」English Ver.) (video). 11 грудня 2022. Процитовано 11 грудня 2022.
  168. YOASOBI / Idol (「アイドル」English Ver. ) (video). 26 травня 2023. Процитовано 25 травня 2023.
  169. YOASOBIのミュージックDVD・BD売上 (яп.). Oricon. Процитовано 28 жовтня 2022.
  170. Oricon Top 20 Blu-ray: 2022-04-04 (яп.). Oricon. Архів оригіналу за 31 березня 2022. Процитовано 31 березня 2022.
  171. 情熱大陸. The TV (яп.). Kadokawa Corporation. Процитовано 2 лютого 2022.
  172. YOASOBI、全国の18歳に届ける1回限りの『YOASOBI18祭(フェス)』開催決定. The First Times (яп.). 12 червня 2023. Процитовано 12 червня 2023.
  173. YOASOBI、『オールナイトニッポンX』パーソナリティに。Ayaseによる「Bitter Sweet Samba」リミックスが番組共通OPテーマ. Barks (яп.). 16 березня 2021. Процитовано 17 березня 2021.
  174. YOASOBI、冠ラジオ最終回「今まで私達、こんなに素で喋れる場所が無かった」. Nippon Broadcasting System (яп.). 2 квітня 2022. Процитовано 8 травня 2022.
  175. 夜に駆ける YOASOBI小説集. Futabasha (яп.). Процитовано 27 січня 2021.
  176. 夜に駆ける YOASOBI小説集. Futabasha (яп.). Процитовано 24 вересня 2021.
  177. 夢の雫と星の花. Futabasha (яп.). Процитовано 24 вересня 2021.
  178. ハルカと月の王子さま. Futabasha (яп.). Процитовано 24 вересня 2021.
  179. 大正浪漫 YOASOBI『大正浪漫』原作小説. Futabasha (яп.). Процитовано 24 вересня 2021.
  180. 大正浪漫 YOASOBI『大正浪漫』原作小説 Blu-rayつき限定版. Futabasha (яп.). Процитовано 24 вересня 2021.
  181. はじめての. Surinsha (яп.). Процитовано 14 грудня 2021.
  182. 第26回 AMD Award '20 受賞作品一覧 (яп.). Association of Media in Digital. Процитовано 1 липня 2023.
  183. ⽩⽯⿇⾐、『ananAWARD 2020 ミューズ』受賞!<授賞式リポート>. Actress Press (яп.). 19 листопада 2020. Процитовано 3 лютого 2022.
  184. 第14回CDショップ大賞2022 (яп.). CD Shop Awards. Процитовано 1 липня 2023.
  185. Coats, Cayla (10 лютого 2022). Meet the Winners of This Year's Anime Awards. Crunchyroll. Процитовано 10 лютого 2022.
  186. 2021年のDIMEトレンド大賞発表!ヒット商品、話題の人物をまるごとYouTubeで配信中. Dime (яп.). 15 грудня 2021. Архів оригіналу за 5 грудня 2022. Процитовано 3 лютого 2022.
  187. The Japan Gold Disc Award 2021. Japan Gold Disc Award (яп.). Recording Industry Association of Japan. Архів оригіналу за 14 березня 2021. Процитовано 15 березня 2021.
  188. The Japan Gold Disc Award 2022. Japan Gold Disc Award (яп.). Recording Industry Association of Japan. Архів оригіналу за 13 березня 2022. Процитовано 13 березня 2022.
  189. 第63回 日本レコード大賞 各賞発表 (яп.). TBS. Архів оригіналу за 19 листопада 2021. Процитовано 19 листопада 2021.
  190. 2023年JASRAC賞 「ドライフラワー」が金賞を受賞 (яп.). JASRAC. 24 травня 2023. Процитовано 24 травня 2023.
  191. AMF (30 червня 2020). JC・JK流行語大賞2020年上半期を発表 「◯◯しか勝たん」「ぴえんこえてぱおん」がランクイン!. PR Times (яп.). Процитовано 3 лютого 2022.
  192. VMAJ 2020 WINNERS. MTV Japan. Процитовано 24 лютого 2021.
  193. MTV VMAJ 2021 WINNERS. VMAJ. Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 29 жовтня 2021.
  194. 第74回「野間文芸賞」/第43回「野間文芸新人賞」/第59回「野間児童文芸賞」/第3回「野間出版文化賞」受賞者決定のお知らせ (PDF). Kodansha (яп.). 4 листопада 2021. Архів оригіналу (PDF) за 5 листопада 2021. Процитовано 6 листопада 2021.
  195. WINNERS / SPACE SHOWER MUSIC AWARDS 2021 (яп.). Space Shower. 8 березня 2021. Процитовано 8 березня 2021.
  196. WINNERS / SPACE SHOWER MUSIC AWARDS 2022 (яп.). Space Shower. Архів оригіналу за 16 березня 2022. Процитовано 16 березня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]