Ілона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ілона
Особове ім'я
Статьжіноче ім'я
Значення«світла»
Чоловіча формаІлон
Споріднені іменаОлена, Єлена
Інші формиІлончик, Ілонка, Ілоночка, Ілонушка, Іля, Ілонуська
Іменини28 січня, 3 червня, 8 червня, 24 липня, 15 листопада
ПопулярністьСлов'янські країни
Іншими мовами:
Пошук статей
у Вікіпедії
які починаються з імені
містять ім'я

CMNS: Ілона у Вікісховищі

Іло́на (угор. Ilona) — жіноче особове ім'я, угорська форма грецького імені Олена (грец. Ἑλένη), яке використовувалось у цьому вигляді у добу Середньовіччя і походило від стародавнього «світла».

Походження

[ред. | ред. код]

Ім'я Ілона виникло з угорської мови за допомогою слов'янського посередництва, а також постійних мовних змін: ОленаЕлонаІлона.

Розповсюдження

[ред. | ред. код]

Популяризація імені Ілона відбувалося разом із поширенням християнської традиції (культ Святої Олени). Свій внесок у популяризацію імені Ілона внесла також і романтична історія про дивовижну красу Єлени з Трої, власне через яку і розпочалася одна з найлегендарніших війн дохристиянської ери. Справжньої популярності ім'я Ілона набуло у XVI столітті — на той час воно було другим за популярністю.

Ілона є одним з небагатьох угорських імен, що вдало прижилися в інших культурах та країнах: це ім'я використовується, окрім Угорщини, в Україні, Росії, Білорусі, Чехії, Словаччині, Польщі, Німеччині, Болгарії, Литві, Латвії, Фінляндії.

З початку 90-х років 20-го століття Ілона — ім'я доволі рідкісне, а різноманітні його інтерпретації — й того більше, майже «ексклюзивні». Жодне з них не входить до угорського списку 100 найпоширеніших імен[1].

У Фінляндії зареєстровано 22353 особи, які мають ім'я Ілона (2008). Двоє з них — чоловіки.[джерело?]

У Словенії на 23 листопада 2020 року налічується 91 особа з ім'ям Ілона[2].

Відомі носії

[ред. | ред. код]

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság. www.nyilvantarto.hu. Процитовано 23 листопада 2020.(угор.)
  2. Preveri, koliko prebivalcev Slovenije ima isto ime, priimek ali rojstni dan!. www.stat.si. Архів оригіналу за 7 січня 2022. Процитовано 23 листопада 2020.(словен.)