Бродлакович Ілля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ілля Бродлакович
Народження
Судова Вишня
  Мукачеве
Жанр іконопис
Діяльність художник
Роки творчості 17 століття

Ілля Бродлакович (Вишенський; нар. ?, Судова Вишня, Львівщина — ) — український живописець, працював в середині та 2-й половині 17 століття у Судовій Вишні, потім в Мукачевому на Закарпатті.

Творчість[ред. | ред. код]

Христос Вчитель З Богородицею та Іваном Хрестителем із зібрання ДОХМ

З його творів відомі ікони «Покрова» (1646, Музей українського мистецтва у Львові) та «Архістратиг Михайло» (1666, Закарпатська картинна галерея), а також ікона Спаса на престолі (1666) з села Руське біля Мукачева, що мають виразний життєвий колорит.

У церкві с. Вільховиця Мукачівського району знаходиться ікона Поклоніння пастухів (1672) та ще інша ікона, підписані ім'ям художника.

Підписувався «Ілля Бродлакович Малярь Вишенский, Малярь Мукачівский» або «Малярь Вишенский». Розбіжність манери виконання творів, що мали підпис Бродлакович, викликала думку про двох майстрів з таким іменем, можливо, батька й сина.

Твори Бродлаковича зберігаються в музеях Львова та Ужгорода.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1974–1985.
  • Жолтовський П. М. Словник-довідник художників, що працювали на Україні в XIV–XVIII ст. / Художнє життя на Україні в XVI–XVIII ст. — К.: Наук. думка, 1983. — 180 с.
  • Александрович Володимир. Зі студій над писемними джерелами до історії українського мистецтва. Малярі у мистецьких взаємозв'язках західноукраїнських земель XVI–XVII століть // Записки Наукового товариства імені Шевченка. — Том CCXXXVI. Праці Комісії образотворчого та ужиткового мистецтва. — Львів, 1998. — С. 516-40
  • Александрович Володимир. Закарпатський напрямок діяльності західноукраїнських малярів другої половини XVII ст. як результат розвитку мистецької ситуації у Львівсько-Перемиському історико-культурному регіоні // Культура українських Карпат: традиції і сучасність. Матеріали Міжнародної наукової конференції. – Ужгород, 1994. – С. 289-299

Посилання[ред. | ред. код]