Ваграм Зарян

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ваграм Зарян
фр. Vahram Zaryan
вірм. Վահրամ Զարյան
Народився 20 століття
Shirakamutd, Вірменія
Громадянство  Франція
Діяльність мім, танцюрист, театральний режисер, артист-виконавець
Alma mater Єреванський державний інститут театру і кіно, Сорбонна, Паризька вища національна консерваторія музики й танцю і Марсель Марсо
Вчителі Марсель Марсо, Моріс Бежар, Carolyn Carlsond, Romeo Castelluccid, Кристіан Люпа і Марина Абрамович

CMNS: Ваграм Зарян у Вікісховищі

Ваграм Зарян (фр. Vahram Zaryan, вірм. Վահրամ Զարյան) — французький актор, танцюрист, режисер і хореограф вірменського походження, який працює в жанрі сучасної пантоміми [1][2][3].

Біографія[ред. | ред. код]

Ваграм Зарян народився в селі Налбанд (нині — Ширакамут) Спітакського району Вірменії[4].

Вивчав драматичне мистецтво в студії драматичного театру імені Абеляна (Ванадзор), потім — Єреванському державному інституті театру і кіно[4].

Зацікавився мистецтвом пантоміми і розпочав свою роботу в Державному театрі пантоміми в Єревані під керівництвом Жирайра Дадасяна.

Продовжив свій професійний шлях в Європі: його запросили до Німеччини, потім — до Франції. Вивчав класичний танець в Паризькій опері у Іва Касаті (Yves Casati). Засвоїв техніку драматичної тілесної пантоміми за методом Етьєна Декру (Étienne Decroux). Удосконалював свою майстерність в престижній міжнародній школі мімодрами (Ecole Internationale de Mimodrame) Марселя Марсо, де був, по суті, одним з останніх випускників.

Відвідував майстер-класи відомої режисерки театру і кіно Аріани Мнушкиної, видатних французьких хореографів Каролін Карлсон та Моріса Бежара[5].

Разом з іншими випускниками Марселя Марсо створив групу пантоміми під назвою «Le théâtre Suspendu», в якій став провідним актором. Цей колектив 2007 року представив низку вистав у Парижі та Чехії.

Ваграм Зарян виконав роль білого міма на гала-концерті паризької Опери Гарньє на честь всесвітньо відомого кінорежисера Сергія Параджанова у виставі «Колір граната» за мотивами однойменного фільму. Створив сценічний образ Чарлі Чапліна у новаторській виставі для показів у кінозалах.

Виконав роль Веспона в опері Джованні Перголезі «Служниця-пані» в театрі Tambour Royal в Парижі (2011).

Ваграм Зарян багато гастролює різними країнами світу (Німеччина, Бельгія, Швейцарія, Іран, Єгипет, США, Росія), працює для кіно і телебачення.

Не пориває зв'язків з рідною Вірменією. З виставою «Сповідь», яка була представлена ​​у Франції та по всій Європі, брав участь в офіційній церемонії закриття Міжнародного фестивалю пантоміми в Цахкадзорі (2010), присвяченого пам'яті видатного клоуна-міма Леоніда Єнгібарова.

Проводить майстер-класи для молодих вірменських акторів.

Ваграм Зарян засновник і художній керівник Міжнародного фестивалю Париж-Єреван PERF, започаткованого в червні 2019 року. Через епідемію COVID-19, фестиваль відбувся у режимі онлайн[6].

Трупа Ваграма Заряна (Vahram Zaryan Company)[ред. | ред. код]

Ваграм Зарян заснував свою трупу — «Vahram Zaryan Company», діяльність якої спрямована на розвиток мистецтва пантоміми і сучасного театру руху.

Гастролює країнами Європи, США. Виступає з перформансами в музеях і галереях сучасного мистецтва. Співпрацює з ансамблем сучасної музики «Ensemble Rodier», який бере участь у виставах.

Постановки[ред. | ред. код]

  • 2017—2019 : OBLIQUE Contemporary Mime & Music performance[7]
  • 2014—2016 La Tête en bas — Noëlle Châtelet
  • 2012—2013 Mater Replik
  • 2012 Ilya
  • 2011 Confession
  • 2009 Couleurs de la grenade
  • 2008 Chaplin
  • 2007 Sepia Quartet (Théâtre suspendu)
  • 2006 Le Linge

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fragil — Rencontre avec Vahram Zaryan, artiste de mimodrame. Архів оригіналу за 19 жовтня 2013. Процитовано 6 січня 2014.
  2. НА СЦЕНЕ - ВАГРАМ ЗАРЯН, УЧЕНИК МАРСЕЛЯ МАРСО [ON STAGE - VAHRAM dawn APPRENTICE Marcel Marceau] (Russian) . Голос Армении - Общественно-политическая газета - 20157 (84). 18 серпня 2011. Архів оригіналу за 16 жовтня 2013. Процитовано 18 жовтня 2013.
  3. La tête en bas (French) . Forum Européen de Bioéthique - Forum Culture. Архів оригіналу за 30 серпня 2013. Процитовано 21 жовтня 2013.
  4. а б Зарян, Ваграм (рос.) . Процитовано 20 березня 2022.
  5. Vahram Zaryan Cie Creative. Vahram Zaryan Cie | ARTE Creative ((фр.)) . Creative.arte.tv. Архів оригіналу за 13 жовтня 2013. Процитовано 21 жовтня 2013.
  6. Атамян, Христофор (17 грудня 2020). Yerevan PERF: хореограф Ваграм Зарян подружив Париж і Єреван на фестивалі Bold New. Mirrorspectator (англ.) . Процитовано 30 березня 2022.
  7. Архівована копія. Архів оригіналу за 26 лютого 2018. Процитовано 14 червня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]