Легкий Василь Юрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Василь Легкий)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Легкий Василь Юрійович
Народження 29 квітня 1981(1981-04-29) (42 роки)
Київ, Україна
Національність українець
Країна Україна
Жанр станкова графіка, різьба по дереву, дерев'яна скульптура, живопис, олійний живопис, акварель, живопис на склі,портрет
Навчання Київський політехнічний інститут
Діяльність художник
Вплив Мікеланджело Буонаротті, Леонардо да Вінчі, Архип Куїнджі, Іван Айвазовський, Альбрехт Дюрер, Клод Моне, Анрі Матісс, Сергій Коньонков, Огюст Роден

Василь Легкий (нар. 29 квітня 1981, Київ, Україна) — український художник-графік, скульптор, майстер різьби по дереву, майстер з літографії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився Василь Легкий у Києві 29 квітня 1981 року. Малювати почав ще до школи.

Під час навчання у школі відвідував різноманітні гуртки: різьблення по дереву, конструювання, вчився у малій авіаційній академії і це все поєднував із навчанням у київській художній школі.

У 2005 році закінчив видавничо-поліграфічний факультет НТУУ «КПІ» за спеціальністю художника-графіка. Після закінчення інституту працював дизайнером у будівельній фірмі, головним художнім редактором у видавничому домі «Києво-Могилянська академія».

Багато мандрував, їздив у творчі відрядження до Італії, Чехії, Польщі та Німеччини, робив замальовки у Болгарії та ін. країнах. Писав етюди у Криму i Карпатах.

У вільний час виготовляє театральні маски, малює портрети, різьбить по дереву тощо. Популяризує народні звичаї, а також декоративно-прикладне мистецтво, проводить майстер-класи з різьблення, витинанки та писанкарства.

Малює по склу. Прийом локального кольору є домінантним у його олійних роботах.

Для акварелей художника характерна кольорова мозаїчність, що створює своєрідну авторську «структуру Всесвіту», наводить на асоціацію з вітражами.

Періодично звертається до такого виду мистецтва як камея (був відомий ще у давніх вавилонян та греків). Скульптура представлена у широкому діапазоні від мініатюри до робіт вистотою у людський зріст, у більшості робіт відображені персонажі української народної міфології.

Займається ілюстративним оформленням книг (чорно-біла графіка).

Зараз Василь Легкий працює у Національній художній академії мистецтв і архітектури у літографській майстерні на посаді майстра-викладача.

Дерев'яні скульптури Василя Легкого
 
 
 

Виставки[ред. | ред. код]

У січні 2013 року роботи В. Легкого презентуються на Різдвяних святах у Національному музеї народної архітектури та побуту України.

29 січня — 26 квітня 2013 — персональна виставка у Державному краєзнавчому музеї Фастова.

21 червня — 8 серпня 2013 — виставка Василя Легкого «Гра світла» (живопис, графіка, живопис на склі, дерев'яна скульптура) у музеї Михайла Старицького у Києві).

Листопад 2013 — участь у Всеукраїнській художній виставці, присвяченій 85-літтю Чінгіза Айтматова (Київ та інші міста України).

Липень — серпень 2014 — персональна виставка В. Легкого в рамках фестивалю «Зелена Сцена» у Чернігові.

Травень — серпень 2014 — Всеукраїнська художня виставка «Мальовнича Україна», присвячена 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка (Черкаський художній музей).

Жовтень — листопад 2015 — персональна виставка «Плин часу» (Ржищівський археолого-краєзнавчий музей).

11 грудня 2015 — 7 лютого 2016 — персональна виставка «Мальовнича Київщина», у межах культурно-мистецької акції «Відчуй Україну» в Художньому музеї імені А. Куїнджі (м. Маріуполь).

27 червня — 5 липня 2016 — учасник пленеру по живопису (м. Нова Загора, Болгарія).

12 квітня — 6 травня 2017 — персональна виставка "«Мої мандрівки»[1], включно з низкою мистецьких акцій; концертів, творчих зустрічей, майстер-класів (Київ культурно-мистецький центр «Києво-Могилянська академія».

З 1 липня — 6 вересня 2017 — персональна виставка «У пошуках казки»[2] музей Максима Рильського. Виставку перевезли до бібліотеки ім. Некрасова (м. Київ), де виставка триває і досі.

15 — 13 грудня 2017 — виставка графіки у художній галереї імені Руси Карабиберов (м. Нова Загора, Болгарія).

2 березня — 3 травня 2018 — персональна виставка «Роздуми» (Фастівський державний краєзнавчий музей)[3].

5 листопада — 28 лютого 2019 — персональна виставка «Подорожній щоденник»[4][5] у Державній бібліотеці України для юнацтва, м. Київ.

Роботи художника зберігаються у музейних колекціях Києва, Фастова, Чернігова та приватних колекціях України, Молдови, Росії, Німеччини, Болгарії, Франції, Канади.

Картини Василя Легкого
Вітряки (Музей просто неба в Пирогові).
 
 
Колядники.
Портрет поета Сашка Обрія (Кучеренка)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Відкриття художньої виставки «Мої мандрівки». Василь Легкий. Живопис, графіка. Архів оригіналу за 30 квітня 2017. Процитовано 30 березня 2019.
  2. 21 вересня у ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбулась презентація виставки «У пошуках казки» художника-графіка Василя Легкого. Архів оригіналу за 30 березня 2019. Процитовано 30 березня 2019.
  3. Презентація творчості талановитого художника-графіка — Василя Легкого у Фастові. Архів оригіналу за 30 березня 2019. Процитовано 30 березня 2019.
  4. Василь Легкий: Подорожній щоденник. Архів оригіналу за 30 березня 2019. Процитовано 30 березня 2019.
  5. [1] [Архівовано 30 березня 2019 у Wayback Machine.]Подорожній щоденник — Виставка творів малярства та графіки Василя Легкого https://moemisto.ua/kiev/podorozhniy-schodennik-vistavka-tvoriv-malyarstva-ta-grafiki-vasilya-legkogo-137777.html [Архівовано 30 березня 2019 у Wayback Machine.]

Посилання[ред. | ред. код]