Власюк Петро Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Власюк Петро Іванович
Народився 19 грудня 1923(1923-12-19)
Сабадаш, Жашківський район, Черкаська область, УРСР
Помер 4 жовтня 1993(1993-10-04) (69 років)
Сабадаш, Жашківський район, Черкаська область, Україна
Громадянство СРСР СРСР
Україна Україна
Національність українець
Діяльність вчитель
Alma mater Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова
Знання мов українська
Роки активності 19311993
Напрямок поет

Петро Іванович Власюк (19 грудня 1923, Сабадаш, — 4 жовтня 1993, Сабадаш) — поет-пісняр, відомий по співпраці з композиторами Олександром Стадником, Анатолієм Кос-Анатольським, Степаном Сабадашем, Іваном Сльотою.

Біографія[ред. | ред. код]

Обкладинка збірки поезій «Хлібодарський рід» Петра Власюка

Петро Іванович Власюк народився 19 грудня 1923 року в селі Сабадаш, Жашківського району, в селянській родині. Був шостою дитиною у своїх батьків. Мати — Ганна Тимофіївна, співала у відомому Охматівському хорі Порфирія Демуцького, батько — Іван Федорович, — грав у духовому оркестрі на кларнеті. Семирічним хлопчиком Петро почав складати вірші. Його вірші друкували на сторінках дитячих газет «На зміну», «Піонерська правда». До початку нацистсько-радянської війни встиг закінчити 9 класів у школі села Бузівка. Під час війни його разом із сотнями тисяч інших остарбайтерів було вивезено на примусові роботи до Німеччини.

Лише в 1948 році, в 25-річному віці, Петро Власюк отримав атестат про здобуття середньої освіти. Згодом переїхав до Києва, працював слюсарем на шовковому комбінаті. Навчався на вечірньому факультеті в Київському технологічному інституті легкої промисловості. Згодом вступає до Київського педагогічного інституту на філологічний факультет. Успішно закінчив педінститут і отримав призначення в столичну школу робітничої молоді. але повернувся до рідного села Сабадаш. Працював вчителем в селі Сорокотяга[1], директором школи в селі Тетерівка (1959—1973)[2].

Помер Петро Іванович Власюк 4 жовтня 1993 року.

Творчість[ред. | ред. код]

Петро Власюк автор збірок поезій «Хлібодарський рід» (1978) та «Пісні на Тікичем» (1991). П. Власюк — визнаний поет-пісняр. Багато його віршів покладено на музику. Їх співають самодіяльні і професійні колективи. В тому числі їх виконували Черкаський та Закарпатський хори, співачки Раїса Кириченко та Ольга Павловська.

Більше тридцяти композиторів у творчій співдружності з Петром Власюком написали більше двох сотень пісень на його поезії. Серед них і такі відомі, як Анатолій Кос-Анатольський, Степан Сабадаш, Ігор Ковач, Іван Сльота. Особливо тісна співпраця склалася між поетом і композитором Володимиром Кононенком, який написав 40 пісень за його віршами, а також багато пісень народилося під час співпраці з композитором-земляком Олександром Стадником.

Література[ред. | ред. код]

  • Власюк П. Хлібодарський рід: поезії / П.Власюк. — К. : «Радянський письменник», 1978. — 64 с.
  • Власюк П. Пісні над Тікичем: вірші / П.Власюк. — Черкаси: Редкційно-видавничий відділ облпреси, 1991. — 100 с.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 19.12 — 90 років з дня народження поета П. Власюка
  2. Історія школи села Тетерівка. Архів оригіналу за 10 грудня 2014. Процитовано 12 грудня 2014.