Магне Фуругольмен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Магне Фуругольмен
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я норв. Magne Furuholmen
Дата народження 1 листопада 1962(1962-11-01) (61 рік)
Місце народження Осло, Норвегія
Роки активності 1982 —
Громадянство Норвегія Норвегія
Національність норвежець
Професія клавішник, гітарист, композитор, поет, художник
Інструменти фортепіано, клавішні, гітара, гармоніка, барабан
Жанр сінті-поп, New Wave, поп-рок
Псевдоніми Magne F, Mags
Колективи a-ha, Timbersound, Apparatjik
Лейбл Warner Bros., Universal Music/Polydor
Нагороди
www.a-ha.com
CMNS: Файли у Вікісховищі

Магне «Магс» Фуругольмен (норв. Magne Furuholmen, *1 листопада 1962(19621101), Осло) — норвезький клавішник і гітарист норвезького гурту A-Ha.

Біографія[ред. | ред. код]

Магне народився в Манглеруді, переважно робітничому районі Осло, у родині вчительки і музиканта. Батько — Коре Фуругольмен — грав на трубі в ансамблі «Bent Solve's Ochestra». 1967 року Коре Фуругольмен загинув в авіакатастрофі над Драмменом разом з усією групою. Незабаром його мати Аннелізе вийшла заміж вдруге, від якого народила доньку і двох синів. З новою сім'єю у Магса не було проблем, мати і дід допомагали йому осягати музику.

У віці 10 років Магне познайомився з Полом Воктором, з яким швидко подружився. У сьомому класі Магс почав захоплюватися музикою, слухав таких виконавців як Дженіс Джоплін, Джимі Гендрікс і The Doors. У школі вчився середньо і без особливого інтересу, закінчив гімназію. Потім з Полом вони створили свою першу групу «Bridges» і записали цілий альбом «Fakkeltog», а потім вирушили до Лондона. Пробувши в столиці Великої Британії вісім місяців, вони, витративши всі свої заощадження, розчаровані, повернулися на батьківщину.

На початку 1983 року друзі запропонували Мортенові Гаркету приєднатися до них як вокалісту, і той погодився. Так народився гурт «a-ha», перший успіх до якого прийшов після зустрічі із продюсером Джоном Реткліффом 1985 року.

Випуск синглу «Shapes That Go Together» 1994 року поставив символічну крапку на певному етапі творчості гурту a-ha. Почали виникати конфлікти всередині колективу, з'явилися й розбіжності зі звукозаписною компанією. Магне зайнявся власними справами: почав приділяти основну увагу живопису та скульптурі, влаштовуючи виставки в престижних музеях. Крім того, під ім'ям Timbresound він 1994 року зі своїм другом К'єтілом Беркестрандом записав інструментальний саундтрек-альбом до фільму «Ten Knives In The Heart». В подальшому проект видав два альбоми.

1998 року a-ha знову зібралися разом. Магне Фуругольмен брав участь у запису усіх наступних альбомів, допоки 15 жовтня 2009 року a-ha офіційно оголосили про плановий розпад гурту після закінчення гастрольного турне «Ending on a high note» (укр. «Прощання на високій ноті») у грудні 2010 року 1, 2, 3 числа в Осло[1][2] 14 червня 2010 року гурт представив прощальний сингл «Butterfly, Butterfly (The Last Hurrah)», який увійде до альбому «25 (компіляція найкращих пісень)».

Під час прощального туру a-ha виступили зокрема в Києві 4 листопада 2010 року в Міжнародному виставковому центрі[3]. Першою музиканти виконали пісню «The Sun Always Shines On T.V.», заключною стала «The Living Daylights», а наостанок як бонус прозвучала «Take On Me».

Дискографія[ред. | ред. код]

a-ha[ред. | ред. код]

Рік Назва Лейбл
1985 Hunting High and Low Warner Bros. Records
1986 Scoundrel Days
1988 Stay on These Roads
1990 East of the Sun, West of the Moon
1993 Memorial Beach
2000 Minor Earth Major Sky
2002 Lifelines
2005 Analogue Universal Music Group
2009 Foot of the Mountain
2015 Cast in Steel

Сольний проект[ред. | ред. код]

Рік Назва Лейбл
2004 Past Perfect Future Tense Passionfruit
2008 A Dot of Black in the Blue of Your Bliss Genepool

Apparatjik[ред. | ред. код]

Рік Назва Лейбл
2010 We Are Here Meta Merge Un Recordings

Примітки[ред. | ред. код]

  1. A-ha to break up after 25 years(англ.)
  2. Группа A-ha прекратит существование. Архів оригіналу за 19 жовтня 2009. Процитовано 4 жовтня 2010.
  3. Скандинавский группа A-HA дала в Киеве прощальный концерт. Архів оригіналу за 20 квітня 2014. Процитовано 5 листопада 2010.

Посилання[ред. | ред. код]