Обговорення:Цигани в Україні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Найсвіжіший коментар: Mykola Swarnyk у темі «Етимологія і контекст перейменувань» 4 роки тому
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Статистика відвідуваності сторінки «Цигани в Україні»

Зауваження від Камелота[ред. код]

Примітки ставляться перед крапкою, а не після. Тобто має бути не:

а

і так дуже багато.

Скорочення варто розкривати. Не паперова ениклопедія: ін., ст. тощо.

Словосполучення за останніми даними у Вікіпедії взагалі не варто вживати. Краще за даними такого-то джерела, оскільки останні дані — це тимчасове поняття і воно динамічно може змінюватись.

Далі буде...--Kamelot (обговорення) 06:34, 20 березня 2013 (UTC)Відповісти

Примітки[ред. код]

Ще трохи всякого[ред. код]

  1. Оформлення: для бібліографії використовуйте шаблон:Книга. Якщо правильно заповнити — він сам все оформить. Те ж саме для електронних джерел: шаблон:Cite web. Було б добре аналогічно оформити і примітки.
  2. Трохи по тексту. В розділі «Друга світова» не зовсім зрозуміло чому Крим ставиться в один рядок з Україною і Росією. Але суть не в цьому. Посилання на джерела. Де німці розстріляли треба. І де депортація — теж треба. І так би по тексту пройтись цифри/факти → джерела.

Стаття цікава. З повагою, --Pavlo1 (обговорення) 14:04, 21 березня 2013 (UTC)Відповісти

Етноніми[ред. код]

@93.72.98.27: Вітаю! Прошу Вас припинити війну правок у статті! На наведене мною твердження є джерело, де циган, каже що йому неприємно чути по відношенню до себе назву «циган»:

– Чи правда, що ромам неприємно чути слово «циган»?

– Правда, неприємно. Слово «роми» – це самоназва. «Рома» перекладається як «людина».

Ви так хочете вставити речення «Слово циган не вважається образливим, це літературне слово»? Образливе це, чи не образливе слово — то вже циганам вирішувати. — Шиманський&nbspહાય! 18:19, 23 квітня 2018 (UTC)Відповісти

Один (або два, десять, двадцять) українців можуть вважати, що слово "українець" образливе, бо наше справжнє ім'я – "русичі". Так само деякі білоруси надають перевагу терміну "литвини" замість "білорусів". Чи варто робити на цьому акцент? Так, я написав, що деяким окремим діячам це слово може не подобатися. Водночас десятки тисяч циган на переписі назвали себе циганами – і не треба видаляти цей факт, підкріплений посиланням на сайт державного статистичого органу.

"Образливе це, чи не образливе слово — то вже циганам вирішувати" – саме так, циганам, а не одному цигану з міста Ковеля чи десятьом циганським активістам зі столичних правозахисних організацій. Понад 90% циган називає себе українською мовою саме "цигани".


Ага, зрозуміло. Якісь невігласи видали посилання на Академічний тлумачний словник, видалили посилання на офіційну сторінку перепису населення, зате на підставі заяви одного(!) циганського активіста з райцентру на Волині зробили висновок, що слово "циган" може бути образливе для всіх циган. Об'єктивністю тут і не пахне, на жаль. Суцільна заанґажованість, підтримувана адміністраторами.— Це написав, але не підписав користувач Polar-bird (обговореннявнесок).

а) підписуйтесь; б) є заявка на ВП:ПС щодо цигани-роми; в) Ви змінити нейтральність статті, що не є добре. Бо є низка джерел, що показує іншу сторону. Наприклад, [1] ст. 70. та тут і тут [2] г) посилання на словник не було видалене; ґ) війна не зброя, зброя ваші слова, ваші джерела, ваші аргументи. Дійдете згоди, тоді можна буде прибрати захист. Бо так «гратися» можна вічно --Чорний Кіт Обг. 03:29, 26 квітня 2018 (UTC)Відповісти

Етимологія і контекст перейменувань[ред. код]

У словнику Міклошича старослов'янське ациганинъ перекладається латинською zingarus від грецького ἀθίγγανος, спотворене τσιγγάνος = "недоторканий"[1], подібне трактування у словнику старонімецької мови Оскара Шаде з детальним поясненням походження і розселення ромів[2], також назване як імовірне в ЕСУМі[3]. Через негативну конотацію, яка відносить всю етнічну групу до «найнижчої касти», або «вигнанців» більшістю представників ромських народностей екзонім «цигани» вважається застарілим, принизливим і його не прийнято вживати в публічному контексті, хоча в побутовому спілкуванні слово поширене навіть серед самих ромів.

На жаль, «циганську» карту використовують ультраправі популісти у всіх країнах, включаючи й Україну. Організовані групи молодиків неодноразово здійснювали напади на табори ромів та провокували сутички з ромами у Києві, Львові, Одесі, на Закарпатті. У багатьох цих нападах брали участь члени ультраправої організації С14. І хоча праві організації апелюють до націоналістичних та патріотичних гасел, об'єктивно їхні дії шкодять Україні, створюючи країні ксенофобський імідж. На жаль, крім іміджу, постраждали також конкретні люди: Поліція та СБУ, розслідуючи ці напади, у деяких випадках виявила виразний «російський слід» у фінансуванні заходів та інформаційних структур ультраправих організацій. Самі ж представники С14 заявляють, що саме поліція та місцева влада неформально заохочувала їх до «припинення беззаконня» представниками ромів, провокуючи на погром табору ромів на Лисій Горі в Києві. Однак їхні легальні представники демонстративно і провокаційно називають ромів циганами, навіть коли їхні уповноважені представники прямо просять на офіційних заходах називати їх ромами. Так у липні 2018 представники правих на організованому ними ж самими круглому столі у стінах Верховної ради, намагались «переконати» представників запрошених ромських організацій, що вони не роми, а цигани[4].

Фактично, «Стратегія захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року» була прийнята ще 2013 року, за Віктора Януковича, лише для того, щоб звітувати перед Заходом, бо вона була однією з умов для підписання асоціації з ЄС та отримання безвізу. Тепер же, отримавши бажане, влада України вмиває руки, залишаючи ромську меншину наодинці з переслідуваннями, соціальним виключенням та культурним приниженням і практично не фінансує виконання програми[5].

Прохання додати до тексту статті Mykola Swarnyk (обговорення) 03:27, 4 липня 2019 (UTC)Відповісти

  1. Franz Miklosich. Lexicon palaeoslovenico-graeco-latinum : emendatum auctum. — Vidobonae: Guilelmus Braumueller, 1862. — p. 9.
  2. Oskar Schade. Altdeutsches Wörterbuch. Band 2. — Halle a. d. S.: Verlag der Buchhandlung des Waisenhauses, 1882. — S. 1257-1258.
  3. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1982— . — Т.6. — С. 244.
  4. У Верховній Раді Ігор Луценко й лідер С14 переконували ромів, що вони «цигани»//Хмарочос, Новини, 23.7.2018
  5. Шинкаренко Олег. Ігор Луценко запросив до Верховної Ради ромів, щоб розвіяти «лівий міф»//Opinion. Суспільство, 23 липня, 2018