Область Томбо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Область Томбо.
Тип Регіон, область
Планета Плутон
Діаметр 2300 км
Відкривач New Horizons
Епонім На честь Клайда Томбо

Область Томбо або «Плутонове серце» (англ. Tombaugh Regio) — обширна місцина й найсвітліша пляма на поверхні Плутона. Розташована трохи на північ від екватора, на північний схід від плями Ктулху й на північний захід від плями Круна. Осередній терен завширшки 1000 км, укритий замерзлими шарами азоту та іншого льоду, є рівниною Супутника. Схід області, як уважають, теж укрито замерзлим азотом, що переноситься атмосферою карликової планети з рівнини Супутника. Цей край 8 серпня 2017 року названо МАСом на честь Клайда Томбо — першовідкривача Плутона. Друга назва, розбите[1] «Плутонове серце», стала поширеною завдяки ЗМІ й виданням НАСА.

Опис[ред. | ред. код]

Вичерпний вид на область Томбо, що являє собою «серце». Правобіч — рівнина Супутника, і, як видно, обидві половинки відрізняються за кольором і рельєфом.

Поверхня[ред. | ред. код]

Область Томбо — це велика світла пляма приблизно 1590 км упоперек. Дві зони даної місцини геологічно відрізняються: західна зона, вона ж рівнина Супутника, гладша, ніж східна, і до того ж їхня поверхня дещо різниться за кольором. Первинне припущення їхньої різниці полягало в тім, що західна ділянка могла бути метеоритним кратером, наповненим твердим азотом[en]. Спочатку яскраві плями в регіоні вважали гірськими вершинами. На світлинах, знятих 15 липня 2015 року, виявили гори з водяного льоду заввишки 3,4 км, водночас не було виявлено кратерів. Подальші дані свідчать про те, що, по-перше, осереддя рівнини Супутника багате на азот, монооксид вуглецю й метанову кригу, а по-друге, що розташовані біля краю області об'єкти містять докази щодо наявності в минулості потоків льоду. Поверхню рівнини ділено на многокутні конвективні осередки[2], а її вік становить менше 10 мільйонів років, що свідчить про геологічну активність Плутона.

Назва[ред. | ред. код]

Область Томбо вперше було виявлено в первиннім зображенні Плутона, яке надіслав зонд New Horizons, відновившись після тимчасового припинення роботи через аномалію. НАСА спочатку назвало його «серцем» у зв'язку з його формою. 15 липня 2015 року команда New Horizons регіон тимчасово назвала «Томбо», а вже за два роки 7 вересня[3] назву офіційно затвердив МАС разом із іншими 13-ма поверхневими об'єктами. Дехто навіть уважає, що цей край нагадує собаку Плуто[4] — персонажа з Діснея, який має таке саме ім'я, що й карликова планета (англ. Pluto). Walt Disney підтвердила цей збіг у короткометрівці[5].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Feltman, Rachel. New data reveals that Pluto’s heart is broken. The Washington Post (Англійською) . Процитовано 14 липня 2015.
  2. Lakdawalla, Emily. Pluto updates from AGU and DPS: Pretty pictures from a confusing world. Planetary (Англійською) . Процитовано 21 грудня 2015.
  3. Keeter, Bill. Pluto Features Given First Official Names. NASA (Англійською) . Архів оригіналу за 17 вересня 2017. Процитовано 7 вересня 2017.
  4. The best Pluto memes. Well done, internet. Newsbeat (Англійською) . Процитовано 15 липня 2015.
  5. Does Pluto's bright spot look more like a heart or the Disney dog? (Англійською) . Архів оригіналу за 16 липня 2015.

Джерела[ред. | ред. код]