Прапор Країни Басків

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ікуррін Прапор Країни Басків
Ікуррін Прапор Країни Басків
Використання
Пропорції 14:25
Затверджений 8 жовтня 1936
Скасований 23 серпня 1937
Дизайн

Сабін Арана Ґойрі

Луїс Арана Ґойрі
Кольори
червоний
зелений
білий
Приналежність Країна Басків і Басконія
Назви Ikurrina і Ikurriña

CMNS: [[commons:Category:Ikurrina|Ікуррін Прапор Країни Басків]] у Вікісховищі

Ікуррін (баск. Ikurrin, ісп. Ikurriña) — власна назва офіційного прапора автономної спільноти Країни Басків в Іспанії і традиційний символ басків.

Історія[ред. | ред. код]

Ікуррін був створений братами братами Арана Гоїрі як символ незалежної Біскайї в 1894 році. Уже в перші роки 20-го століття, разом із його швидким поширенням за межі Біскайї, ікуррін став сприйматися як прапор басків загалом, як в Іспанії, так і у Франції.

У 1936 році після перемоги на виборах Народного фронту Країна Басків отримала самоврядування в статусі автономного регіону й ікуррін був офіційно оголошений прапором Країни Басків. Після перемоги Франсіско Франко в подальшій громадянській війні почалися переслідування баскських націоналістів, а прапор був заборонений. Акції ETA й інші націоналістичні виступи часто містили публічну демонстрацію ікурріньї. Через п'ятнадцять днів після смерті диктатора в баскському футбольному дербі між Атлетиком з Більбао і Реал Сосьєдадом (Сан-Себастьян) двоє гравців з різних команд винесли на поле прапор, що на ту мить іще не був законним, але за це вони не зазнали жодних покарань[1]. Коли відбулося відновлення монархії, заборона на національну символіку басків була знята. У 1979 році прапор повторно був затверджений як офіційний символ автономної спільноти.

Символіка та найменування[ред. | ред. код]

Прапор являє собою поєднання зеленого андріївського хреста і білого георгіївського хреста на червоному полі. Червоний прапор — це історичний символ Біскаї. Святий Андрій шанується у басків, оскільки за переказами в 867 році в його день баски здобули перемогу в битві при Падурі. Зелений колір хреста одночасно означає незалежність і нагадує про дуб Ґерніки — символ баскського народу. Білий хрест— символ Бога.

Безсумнівним прототипом для дизайну баскського прапора став прапор Великої Британії, яка сприймалася ще з середньовіччя як одвічний суперник Іспанії на морі та суші.

Назву прапора брати Арана створили з поєднання двох слів:

  • Ikur + Egina , тобто символ (ikur) + зроблений (egina) = ikur + ina = ikurrina[2]

Офіційною баскською назвою є ikurrin (ikuŕiña – написана сабіндарським письмом, а іспанською – ikurriña).

Дизайн і нотатки оригінального прапора, намальовані та написані братами Луїсом і Сабіном Арана, 1894 рік.

Технічні характеристики[ред. | ред. код]

Офіційні кольори: для червоного Pantone 485C (100% пурпурний і 100% жовтий) і для зеленого Pantone 347C (100% жовтий).[3]

Прапор являє собою прямокутник, його висота становить 56% довжини основи. Смуги, з яких складаються клинок і хрестовина, мають однакову ширину, тобто 8,6% від загальної ширини основи.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. La «selección» de ETA. El Mundo Crónica (ісп.). 17 грудня 2000. 
  2. ¿Qué representan algunos de los símbolos vascos?. Bizkaia Talent (ісп.). Процитовано 1 березня 2024. 
  3. Ikurriña - hiru. www.hiru.eus. Процитовано 1 березня 2024. 

Посилання[ред. | ред. код]