Публій Муцій Сцевола (консул 175 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Публій Муцій Сцевола
лат. Publius Mucius Scaevola
Народивсяневідомо
Стародавній Рим
Померпісля 169 до н. е.
невідомо
ГромадянствоРимська республіка
Діяльністьполітик, державний і військовий діяч
Посадаконсул
Термін175 рік до н. е.
ПопередникГай Валерій Левін
НаступникСпурій Постумій Альбін Павлул
РідМуції
БатькоКвінт Муцій Сцевола
Матиневідомо
Брати, сестриКвінт Муцій Сцевола[1][1]
У шлюбі зЛіцинія
Діти2 сина

Публій Муцій Сцевола (лат. Publius Mucius Scaevola; ? — після 169 до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 175 року до н. е.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походив з впливового плебейського роду Муціїв. Син Квінта Муція Сцеволи, претора 215 року до н. е. Про молоді роки немає відомостей.

У 179 році до н. е. його обрано міським претором. На цій посаді розглядав справу про численні отруєння знатних громадян.

У 175 році до н. е. обрано консулом разом з Марком Емілієм Лепідом. Під час своєї каденції звільнив від облоги лігарами міста Луна та Піза. Після цього завдав рішучої поразки ворогові. За це отримав від римського сенату право на тріумф.

У 169 році до н. е. Публій Муцій Сцевола висунув свою кандидатуру на посаду цензора, проте програв вибори. Про подальшу його долю згадок немає.

Родина

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  • F. Lübker — trad. ed. J.D. Van Hoëvell, Classisch Woordenboek van Kunsten en Wetenschappen, Rotterdam, 1857, p. 620 (нім.)
  • William Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, 1, Boston: Little, Brown and Company, Vol.3 pag.731 n.4 (англ.)
  1. а б Digital Prosopography of the Roman Republic