Свята Туреччини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У Туреччині офіційно відзначається вісім свят, що встановлені Законом №2429[1] про національні та загальні свята від 19 березня 1981 року, який у свою чергу замінив Закон №2739 від 27 травня 1935 року. Державні свята в основному поділяються на дві групи: національні свята та загальні свята. Зараз у Туреччині 14,5 днів державних свят, що є одним із найбільших показників у світі. До того ж широко відзначаються загальномусульманські дати та численні народні святкування.

Офіційні державні свята
Дата Назва Турецька назва Примітки
1 січня Новий рік Yılbaşı Перший день григоріанського нового року
23 квітня День національної незалежності та дітей Туреччини Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı На згадку про проведення першого Великого національного зборів Туреччини в 1920 році в Анкарі, яке було присвячене дітям.
1 травня День праці та солідарності Emek ve Dayanışma Günü
19 травня День пам'яті Ататюрка, молоді та спорту Gençlik ve Spor Bayramı Річниця виступу Ататюрка 1919 року в Самсуні, де лідер нації закликав молодь до мобілізації проти ворогів Турецької Республіки .
30 серпня День Перемоги Zafer Bayramı Розгром іноземних інтервентів у битві при Думлупінарі в 1922 році у війні за незалежність .
29 жовтня День Республіки Cumhuriyet Bayramı Республіка проголошена у 1923 році .
Закінчення мусульманського місяця Рамадан Свято розговіння (Рамазан-байрам) Ramazan Bayramı Святкування тривають 3 дні.
10 день місяця зульхіджу Свято жертвопринесення (Курбан-байрам) Kurban Bayramı Святкування тривають 4 дні.

У 2003 набув чинності Законі про працю № 4857[2], який регулює оплату праці: у ці святкові дні, виплачується додаткова денна заробітна плата за кожен відпрацьований день. У разі невиплати зазначеної офіційної відпустки працівники мають право розірвати трудовий договір з поважних причин[3].

Релігійні свята та свята меншин[ред. | ред. код]

Окрім Курбан-байрама та Рамазана у Туреччині також відзначаються й інші мусульманські свята. Серед них, наприклад, Новий рік по Гіджрі та Маулід ан-Набі (день народження пророка Мухаммеда ), Ніч відпущення гріхів, Ніч обдарування Корану та інші.

Крім того, власні свята мають релігійні меншини Туреччини.

Релігійні свята меншин
Дата Назва Турецька назва Примітки
Починається в 10-й день ісламського місяця Мухаррам. День Ашура Aşure Bayramı Поминання пророків і посланців Аллаха. Релігійне свято Алевітів.
Починається 25-го числа єврейського місяця кіслева. Ханука Hannuka Релігійне свято для юдеїв.
10-й день єврейського місяця тішрей. Йом Кіпур Yom Kipur
У період з 25 грудня по 1 січня. Різдво Noel Bayramı Релігійне свято для християн.
Останній тиждень Великого посту. Пасха Paskalya Bayramı

Народні свята[ред. | ред. код]

Майже в кожному турецькому поселенні проводяться свої розважальні заходи. До найбільш значних народних свят відносяться наступні свята: Навруз (свято весни у березні), Фестиваль Мевляни в Коньє (пам'яті великого філософа і поета Румі на прізвисько Мевляна «володар»), Хидирлез (або Свято Зустрічі Весни у травні), Міжнародний День матері, Фестивалі винограду та «Месір Маджуну» в Манісі (давнє свято збору винограду), Фестиваль моркви та гювеча у Бейпазарі (конкурси на найсмачнішу страву), День демократії і національної єдності в Туреччині (15 липня, з 2017 року) та інші,

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Закон № 2429 про державні та загальні свята» (PDF). Офіційна газета Т.Р., 17284. 19 березня 1981 р. (Турецькою) . Архівовано з оригіналу за 26 листопада 2016 р. (PDF). Процитовано 30 жовтня 2022.
  2. Закон №4857 від 22/5/2003 про працю (PDF) (турецькою) .
  3. Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günü Ücreti - Onur KOÇAK. Çalışma Mevzuatı (тур.). 19 серпня 2018. Архів оригіналу за 16 січня 2020. Процитовано 31 жовтня 2022.