Меморіальний будинок-музей Дмитра Яворницького: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
доповнення
мНемає опису редагування
Рядок 18: Рядок 18:
|website = [http://www.informsistema.com/museum/?cat=35]
|website = [http://www.informsistema.com/museum/?cat=35]
}}
}}
'''Меморіальний будинок-музей Д. І. Яворницького''' — музей в [[Дніпропетровськ]]у, що розповідає про життя та діяльність українського історика, археолога, дослідника історії [[Військо Запорізьке|українського козацтва]] [[Яворницький Дмитро Іванович|Дмитра Яворницького]]. Розміщений в будинку, де учений жив і працював впродовж 35 років, і є однією з шести філій [[Дніпропетровський історичний музей імені Дмитра Яворницького|Дніпропетровського історичного музею імені Дмитра Яворницького]].
'''Меморіальний будинок-музей Д. І. Яворницького''' — музей в [[Дніпропетровськ]]у, що розповідає про життя та діяльність українського історика, археолога, дослідника історії [[Військо Запорізьке|українського козацтва]] [[Яворницький Дмитро Іванович|Дмитра Яворницького]]. Розміщений в будинку, де учений жив і працював впродовж 35 років; є однією з шести філій [[Дніпропетровський історичний музей імені Дмитра Яворницького|Дніпропетровського історичного музею імені Дмитра Яворницького]].


== Створення музею ==
== Створення музею ==

Версія за 10:12, 21 червня 2012

Меморіальний будинок-музей Дмитра Яворницького
48°27′37″ пн. ш. 35°04′06″ сх. д. / 48.4604778° пн. ш. 35.0686000° сх. д. / 48.4604778; 35.0686000Координати: 48°27′37″ пн. ш. 35°04′06″ сх. д. / 48.4604778° пн. ш. 35.0686000° сх. д. / 48.4604778; 35.0686000
Тип музей
Країна  Україна[2]
Розташування Україна Україна, Дніпропетровськ, пл. Тараса Шевченка, 5
Адреса площа Тараса Шевченка, 5, Дніпро, Україна
Засновано 1988
Режим роботи 10:00 — 16:00
вт, ср, чт, пт
Куратор Перкова Ангеліна Івановна[1]
Сайт informsistema.com/museum/?cat=35
Меморіальний будинок-музей Дмитра Яворницького. Карта розташування: Україна
Меморіальний будинок-музей Дмитра Яворницького
Меморіальний будинок-музей Дмитра Яворницького (Україна)
Мапа

CMNS: Меморіальний будинок-музей Дмитра Яворницького у Вікісховищі[3]

Меморіальний будинок-музей Д. І. Яворницького — музей в Дніпропетровську, що розповідає про життя та діяльність українського історика, археолога, дослідника історії українського козацтва Дмитра Яворницького. Розміщений в будинку, де учений жив і працював впродовж 35 років; є однією з шести філій Дніпропетровського історичного музею імені Дмитра Яворницького.

Створення музею

Дмитру Яворницькому було за п'ятдесят, коли він зміг здійснити свою давню мрію — повернутись жити на Україну. В Катеринославі (колишня назва Дніпропетровська) він придбав за 300 карбованців ділянку для садиби. Будинок, в якому нині діє музей, був споруджений в 1905 році за проектом його доброго знайомого — місцевого архітектора Л. Браницького.[4] Нині це єдина садиба, що збереглась від старого Катеринослава.

Оселю Яворницького відвідували Павло Тичина, Максим Рильський, Павло Усенко і Остап Вишня, художник-баталіст Микола Самокиш і славіст Агангел Кримський, класики українського театрального мистецтва М. Кропивницький, М. Садовський, П. Саксаганський та багато ін.[5]

Після смерті історика 1940 року, його дружина Серафима Дмитрівна подала у міськвиконком лист з проханням створити у будинку музей. Проте зробити цього не вдалось, оскільки розпочалась Друга світова війна. По закінченню війни, рішення про створення меморіального музею було поновлене, але до 1960-х років в будинку розміщувались фонди Дніпропетровського історичного музею. В 1964 році в кабінеті вченого була відкрита кімната-музей, яка проіснувала 10 років. В 1970-х роках будинок був закритий для проведення ремонтних робіт. В 1982 році було прийнято рішення про створення меморіального музею Д. І. Яворницького. Для експозиції музею науковці шукали речі з будинку, підбирали аналогічні; книги та особисті речі господаря були викуплені з приватних бібліотек.

3 листопада 1988 року меморіальний будинок-музей Дмитра Яворницького було відкрито для відвідувачів.[6]

Експозиція

Архітектурне планування кімнат збереглося. Їх інтер'єри відновлено такими, якими вони були за життя господаря: вестибуль, передпокій, їдальня, вітальня, кабінет, мансарда. В одній з кімнат розташована експозиція про життя та діяльність Дмитра Яворницького — тут представлені особисті речі, фото, документи, праці вченого.

Документи музею

В музеї зберігається велика кількість документів, що належали в першу чергу самому Дмитру Яворницькому.[7]

Учнівські зошити

2 учнівські зошити часу навчання в Харківській повітовій гімназії. Перший зошит на 12 листів — «Русская Тетрадь» Дмитрія Еварницкого почата 23 вересня 1868 р., закінчена 9 лютого 1869 р., де учень Дмитро Еварницький вчиться писати окремі елементи літер та самі літери, з помітками вчителя «Хорошо», «Порядочно», «Посредственно», «Порядочно, но больше старайтесь», «Очень недурно», «Посредственно» і знову «Хорошо». Другий зошит «Русская тетрадь» 1869 р. ученика 1-го нормального класса Дмитрія Еварницкого, де списано 9 листів, теж елементи літер та самі літери з помітками вчителя «Порядочно», «Хорошо» та підписами, що роботу виконано власноручно учнем Дмитром Еварницьким.

Робочі записні книжки

Перша записна книжка «День за днем» на 480 сторінок містить записи з характеристикою наукових досліджень, збирань: записи приказок, поговірок, жартів українською і російською мовами; розповіді про Іллю Муромця; опис Євангелія, надрукованого у Москві 1763 р. Також тут є записи 1922–1923 рр. — це описи кургану, розкопів, малюнки, плану станції Лоцманської, тобто на території сучасного Дніпропетровська. Друга записна книжка (1890) є продовженням записів попередніх розшуків: записи пісень, різних приказок, схеми-плани місцевості, описи курганів, археологічних знахідок, записи слів, матеріали з української демонології; розповіді про кошового отамана І. Сірка; про лоцманів та вартість їхніх послуг. Обидві відносяться до петербурзького періоду життя вченого.

Записна книжка-зошит на 68 листів містить конспекти історичних досліджень періоду правління Петра І. Наступні два рукописи-лекції відносяться до цього ж харківсько-петербурзького періоду інтенсивного вивчення історії. Перший з рукописів присвячений періоду історії боротьби у Польщі «конфедератів» проти короля, сейму і «схизматів». Другий рукопис містить історію становлення Литовської держави, Польщі, взаємини між цими державами та Росією.

Цікавою є записна книжка, яка складається з двох окремих саморобних зошитів. Обидва зошити містять словники з помітками, зокрема в першому — звідки взяті слова: «Марко Вовчок», «О. Стороженко», «Листи з хутора», «село Сурське Кат. губ. Катеринославського повіту», записи, як мучили Ґонту. Другий зшиток починається віршем Олександра Кониського «Сиротина», а на зворотній сторінці — вірш-сатира російською мовою, списаний з газети «СПб Ведомости», февраль, № 38.

Про археологічні пошуки вченого розповідає «Дневник раскопок курганов в (деревне) Михайловке, имении Вс. Эр. Бродского, Верхнеднепровского (уезда)» 1906 IX 28. Тут дається детальний опис місцезнаходження кургану, його розміри, характер поховання.

Археологічні документи

  • Свідоцтво на право розкопів влітку 1885 року поруч із селом Красноплавка Артемовської волості Павлоградського повіту Катеринославської губернії.
  • Повідомлення про те, що Д. І. Яворницький був обраний членом археологічного товариства;
  • Членський квиток Яворницького, як учасника Восьмого археологічного з'їзду, який відбувався у Москві з 8 по 24 січня 1890 р.
  • Запрошення Яворницькому на XIII археологічний з'їзд, який відбувся у Катеринославі 1905 року саме завдяки старанням Д. І. Яворницького і мав велике значення у становленні Катеринославського музею.
  • «Відкритий лист» 1927 року, який дає Д. І. Яворницькому право робити розшуки на території майбутнього Дніпробуду; призначення відповідальним керівником постійного археологічного догляду й археологічних розкопів на території Дніпрельстану 21. III. 1927 р.

Документи ученого та громадського діяча

  • Матрикул, що свідчить: «Совет императорского Харьковского Университета свидетельствует, что предъявитель сего Демитрий Эварницкий цринят в число студентов сего Университета по историко-филологическому факультету 1877  г. 22 сентября».
  • Cвідоцтво (копія) про закінчення Яворницький університету та про науковий вибір молодого фахівця
  • Диплом про захист Д. І. Яворницьким вченого ступеню «магистра русской истории», який він отримав на підставі "представленного и публично защищенного им сочинения под заглавием «История запорожских козаков, том І». Захист відбувся 29 квітня 1901 року, а сам документ був виданий 27 лютого 1902 року.
  • Членський білет № 969 члена Катеринославського наукового товариства професора Еварницького.
  • Посвідчення № 35 1939 р. академіка Д. І. Яворницького вже за радянських часів.
  • Повідомлення про обрання Д. І. Яворницького дійсним членом Академії наук УРСР 1929 р.

Листи до Д. І. Яворницького

  • Лист українського письменника, фольклориста, етнографа Б. Д. Грінченка від 16 лютого 1905 року, де Грінченко оповіщає про подальшу роботу над словником.
  • Вітальна телеграма Іллі Рєпіна з нагоди 58-ї річниці з дня народження Дмитра Івановича (1913 р.): «Горячо приветствую маститого юбиляра. Дружески обнимаю безсмертную душу Запорожья. Илья Репин». Ці коротенькі рядки промовисто характеризують взаємовідносини художника і історика: смертельно хворий Рєпін намагається закінчити картину «Гопак», а Д. І. Яворницький заповідає виконати цю життєдайну мелодію на своїх похоронах.

Указ про увічнення пам'яті

Указ Президії Верховної Ради УРСР Про увічнення пам'яті академіка Д. І. Яворницького.
Присвоїти ім'я академіка Д. І. Яворницького Дніпропетровському історичному музеєві. Доручити Раді народних комісарів УРСР: встановити на могилі академіка Д. І. Яворницького надгробний пам'ятник, зберегти за дружиною померлого академіка Д. І. Яворницького — С. Д. Яворницькою республіканську академічну пенсію в розмірі 600 крб. на місяць.
Голова Президії Верховної Ради УРСР, М. Гречуха. Секретар Президії Верховної Ради УРСР О. Межжерін

Примітки

Література

  • Перкова А. Меморіальний будинок-музей академіка Д. І. Яворницького. — [Д.]: Радянська Україна, 1990. — 20 с.: іл.

Посилання