Справжні чоловіки (фільм, 1983)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Справжні чоловіки
англ. The Right Stuff
Жанрдрама
пригодницький фільм
історичний фільм
РежисерФіліп Кауфман[en]
ПродюсерІрвін Вінклер
Роберт Чартоф
СценаристФіліп Кауфман
На основікниги Тома Вульфа
«The Right Stuff»
ОповідачLevon Helmd
У головних
ролях
Фред Ворд
Денніс Квейд
Ед Гарріс
Скотт Гленн
Сем Шепард
Чарльз Френк
ОператорКалеб Дешанель
КомпозиторБілл Конті
КінокомпаніяThe Ladd Company
Дистриб'юторWarner Brothers
Тривалість192 хв.
Моваанглійська
КраїнаСША США
Рік1983
Кошторис$ 27 млн.
Касові збори$ 21,1 млн.
IMDbID 0086197
РейтингIMDb: 7.8/10 stars

«Справжні чоловіки» або «Хлопці, хоч куди» (англ. The Right Stuff) — американський епічний фільм 1983 року режисера Філіпа Кауфмана[en]. Екранізація однойменної книги Тома Вульфа 1979 року про льотчиків-випробувачів які були відібрані в США для перших пілотованих космічних польотів на кораблях космічної програми «Меркурій».

У 2013 році фільм був обраний Бібліотекою Конгресу США для зберігання в Національному реєстрі фільмів як «культурно, історично та естетично значущий».[1]

Назви фільму різними мовами

[ред. | ред. код]

«Екіпаж героїв» — нім. Der Stoff, aus dem die Helden sind
«Екіпаж героїв» — фр. L'Étoffe des héros
«Обрані для слави» — ісп. Elegidos para la gloria
«Обрані для слави» — кат. Escollits per a la glòria
«Перший крок до космосу» — пол. Pierwszy krok w kosmos
«Правильний екіпаж» — чеськ. Správná posádka
«Справжні чоловіки» — італ. Uomini veri
«Хлопці, хоч куди» — рос. Парни что надо
«Шлях до космосу» — хорв. Put u svemir

Сюжет

[ред. | ред. код]
Літак «Bell X-1»

У фільмі розповідається про формування особового складу американських астронавтів космічної програми «Меркурій» та їх перші космічні польоти. Дія фільму охоплює приблизно 15 років від того моменту, коли льотчик-випробувач Чарльз «Чак» Єгер (Сем Шепард) подолав звуковий бар'єр, і до привітання віцепрезидента Джонсона астронавтів у їхньому новому будинку в Х'юстоні.

Після того, як багато льотчиків-випробувачів загинули намагаючись подолати звуковий бар'єр, у 1947 році у Каліфорнії на авіабазі «Едвардс» Чак Єгер на літаку «Bell X-1» досягає успіху. Коли у 1957 році в СРСР запустили перший супутник Землі, це стало викликом для американців, які з найкращих пілотів відібрали сімох і створили загін астронавтів зі «справжніх чоловіків» (The Right Stuff) для майбутніх космічних польотів, вони пізніше стали національними героями.

І під час тренувань і під час польотів астронавти стикалися зі смертельними небезпеками, але командний дух і воля до перемоги дали можливість чоловікам зберегти свою гідність льотчиків, а не піддослідних тваринок.

Фільм закінчується польотом Гордона Купера (Денніс Квейд), на космічному кораблі «Меркурій-Атлас-9», який 14 травня 1963 року о 8:04:13 за східним часом стартував і встановив новий рекорд зробивши 22 оберти навколо Землі. Політ тривав 34 години 19 хвилин 49 секунд. 15 травня 1963 він приводнився в Тихому океані за 130 км на північний схід від острова Мідвей. На гелікоптері капсулу перенесли на палубу авіаносця США «Кірсердж».

Ролі виконують

[ред. | ред. код]
Авіаносець «Кірсердж»

Навколо фільму

[ред. | ред. код]
  • В епізоді, в якому астронавти дують у пробірки, щоб струменями повітря утримувати пластмасові кульки між позначками на пробірках, переможцями були (як показано у фільмі): астронавт Гордон Купер (Денніс Квейд) був третім, Джон Гленн (Ед Гарріс) був другим і Скотт Карпентер (Чарльз Френк) виграв змагання. Під час зйомок насправді виграв Денніс Квейд (у фільмі Гордон Купер). Він був єдиним некурце́м, і, отже, його легені мали більшу місткість, ніж в інших акторів-курців.
  • У фільмі показано запуск першого у світі штучного супутника Землі, яким керував Сергій Корольов. Запуск супутника був також показаний в іншому американському фільмі «Жовтневе небо» (October Sky, 1999).

Нагороди

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]