Сутковецький замок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сутковецький замок
Залишки Сутковецького замку

49°10′ пн. ш. 26°55′ сх. д. / 49.167° пн. ш. 26.917° сх. д. / 49.167; 26.917Координати: 49°10′ пн. ш. 26°55′ сх. д. / 49.167° пн. ш. 26.917° сх. д. / 49.167; 26.917
Тип шато
Країна  Україна
Розташування Сутківці
Стан в руїнах
Сутковецький замок. Карта розташування: Україна
Сутковецький замок
Сутковецький замок (Україна)
Мапа

CMNS: Сутковецький замок у Вікісховищі

Сутковецький замокзамок XVXVII століть на Поділлі в Україні, розташований у селі Сутківцях Хмельницького району Хмельницької області; нині перебуває у руїнах.

Замок розташований на подовженому пологому мисі, відокремленому від височини, яку займають власне Сутківці, долиною струмка.

З історії та опис замку в період розквіту[ред. | ред. код]

У середині XIV століття на замковому пагорбі існувало мисове городище, укріплене з північно-західного боку кам'яним оборонним муром. У 2-й половині XV століття на північний захід від нього було розпочато будівництво регулярного баштового замку, одного з опорних пунктів у південній оборонній лінії на шляху вторгнення у південно-руські землі татарських полчищ.

Сутківці, малюнок Наполеона Орди, на задньому тлі — замок, на передньому Покровська церква

Таким чином, стародавній мур XIV століття став основою південно-східної оборонної стіни замку. На першому етапі були зведені його північна і західна вежі. Будівництво було завершено у 3-й чверті XV століття спорудженням східної та південної веж і одночасним підвищенням висотності оборонних мурів.

На цьому етапі Сутковецький замок являв собою прямокутне подвір'я (66 х 60 м), оточене мурами, по кутах якого стояли п'ятигранні вежі предбастіонного типу. По осі мису до північно-західного муру примикала квадратна в плані надбрамна вежа. Башти мали по 4 яруси і з'єднувалися бойовими галереями, що проходили по внутрішньому периметру оборонних мурів. З південного сходу і північного заходу були влаштовані рови завширшки близько 15 м. В'їзд до замку був з північно-західного боку.

У 1567 році будівля замку зазнала сильного руйнування, потому під час ремонтних робіт стіни були частково знижені, деякі бійниці розтесано під вікна.

З кінця XVII століття Сутковецький замок втратив оборонне значення.

Сучасний стан[ред. | ред. код]

У теперішній час територія замкового двору являє собою відносно рівний майданчик; з північного сходу і південного заходу вона обмежена природними схилами, з північного заходу і південного сходу збереглися залишки оборонних ровів. У північно-західному рові проглядаються фрагменти мостових опор. На деяких ділянках під шаром дерну можна простежити периметр мурів замку.

З 5 веж Сутковецького замку вціліла лише східна з фрагментом прилеглого оборонного муру й частина підлогової стіни північної башти. Східна вежа — п'ятикутна в плані, меншою стороною звернена в бік замкового подвір'я. Збереглися неповних 3 яруси з 4: перший — більш ніж наполовину засипаний землею, другий — з 10 гарматними бійницями і третій — з 6 стрільницями, розтесаними під вікна. Стіни башти складені з рваного каменю-вапняку, зовнішні кути викладені з тесаних білокам'яних блоків. На фасадах між другим і третім ярусами проходить білокам'яний пояс у формі полувала. Конструкція стін — тришарова, їх товщина у нижньому ярусі сягає 3 м.

У інтер'єрі рештків Сутковецького замку збереглися гнізда від міжповерхових перекриттів з використанням балок; у товщі стін проходять похилі канали для відведення порохових газів. До найцікавіших оборонних пристроїв вежі належить машикуля, зовнішній отвір якої закладено, а білокам'яні консольні блоки зрубані на рівні стіни.

Сутковецький замок належить до типу ранніх регулярних замків, що збереглися у Хмельницькій області.

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]