Шапка з натуральної шкіри та хутра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луї Мерсьє в фільмі Бонанза

Шапка з натуральної шкіри та хутра (англ. Coonskin cap) — це головний убір, виготовлений зі шкіри та хутра єнота . Оригінальна шкура єнота складалася з усієї шкури єнота, включаючи голову та хвіст. Починаючи як традиційний головний убір корінних американців, шапки з натуральної шкіри та хутра стали асоціюватися з північноамериканськими прикордонниками 18-го та 19-го століть і були дуже популярні серед хлопчиків у Сполучених Штатах, Канаді, Великобританії та Австралії в 1950-х роках. [1]

Походження[ред. | ред. код]

Шапки з натуральної шкіри та хутра спочатку були популярним предметом одягу індіанців . [1]  Коли більша частина землі вздовж Східного узбережжя вже була заселена, іммігранти з Німеччини, Шотландії та Ірландії (багато хто вважав їх занадто «суворими» для прибережних міст) наважилися до лісистого та гірського регіону Аппалачі. Ці групи вели натуральний спосіб життя і часто спілкувалися з корінними американцями в цьому районі, в тому числі перейняли деякі їхні звичаї та одяг.

Шапка з натуральної шкіри та хутра швидко стала частиною культового образу, пов’язаного з американськими прикордонниками, такими як Деніел Бун і Деві Крокетт . Насправді Бун не носив шапки з натуральної шкіри та хутра, які йому не подобалися, і натомість носив фетрові капелюхи [2], але дослідник Мерівезер Льюїс носив шапку з натуральної шкіри та хутра під час експедиції Льюїса і Кларка . Джозеф Л. Мік носив у горах шапку з волотої шкіри та хутра.

Розповідь про актора Ноя Ладлоу, який представляє популярну пісню « Мисливці Кентуккі », одягнений у шапку з натуральної шкіри та хутра, виявляється в автобіографії Ладлоу фальшивою. Ладлоу розповів про цю першу виставу 1822 року:

Щойно вечірня комедія закінчилася, я вдягнувся в мисливську сорочку з оленячої шкіри та гетри, які позичив у річкового чоловіка, а на ногах — мокасини, на голові — старий спущений капелюх, а на моєму плечі — рушниця . Я постав перед аудиторією. [3]

Популярність у 20 столітті[ред. | ред. код]

Маріна Лученко в шапці-ушанці зі шкіри та хутра єнота (2010).

Естес Кефаувер[ред. | ред. код]

Політик Естес Кефаувер із штату Теннессі взяв шапку з натуральної шкіри та хутра єнота як особистий товарний знак під час своєї успішної кампанії 1948 року на виборах до Сенату Сполучених Штатів . Політичний бос штату Теннессі Е. Х. Крамп опублікував рекламу, в якій звинувачував Кефовера в тому, що він — єнотоподібна комуністична маріонетка. У відповідь Кефовер під час виступу в Мемфісі одягнув шапку з натуральної шкури та хутра, проголосивши: «Я можу бути куном, але я не куном боса Крампа». [4] Він продовжував використовувати шапку з натуральної шкіри та хутра, як торгову марку протягом усієї своєї політичної кар’єри, яка включала невдалі кампанії за висунення в президенти від Демократичної партії в 1952 і 1956 роках, невдалу кампанію на посаду віце-президента напарником Адлая Стівенсона в 1956 році та успішну повторну кампанію на посаду сенатора - виборчі кампанії 1954 і 1960 рр. [4]

Мода 1950-х років[ред. | ред. код]

У 20-му столітті культова асоціація була значною мірою завдяки телевізійній програмі Діснея «Діснейленд » і першим трьом епізодам <i id="mwWg">Деві Крокетта</i> з Фесс Паркер у головній ролі, які виходили в ефір з грудня 1954 по лютий 1955. В епізодах, які знову зробили Крокетта одним з найпопулярніших людей країни, герой-прикордонник зображувався в кепці з натуральної шкури та хутра. Шоу породило кілька сиквелів Діснейленду про Дейві Крокетта, а також інші подібні шоу та фільми, у багатьох із яких Паркер грає головну роль. Паркер знявся в телевізійному серіалі Деніела Буна (1964–1970), знову в шапці з натуральної шкіри та хутра.

Нова популярність Крокетта поклала початок моді серед хлопчиків по всій території Сполучених Штатів, а також захоплення Дейві Крокеттом у Сполученому Королівстві. Зовнішній вигляд шапки, яка продавалася молодим хлопцям, зазвичай був спрощеним; зазвичай це була тюбетейка з підкладкою зі штучного хутра з прикріпленим хвостом єнота. Варіація була продана молодим дівчатам як капелюх Polly Crockett. За стилем вона була схожа на шапку для хлопчиків, включаючи довгий хвіст, але була зроблена з повністю білого хутра (штучного або, можливо, кролячого). На піку моди кепки з натуральної шкіри та хутра продавалися зі швидкістю 5000 шапок на день. [5] До кінця 1950-х років популярність Крокетта впала, і мода повільно згасла. Цю моду згадують численні культурні посилання, такі як носіння шапок із натуральної шкіри та хутра як частини уніформи The Junior Woodchucks у коміксах Disney про Дональда Дака . Письменник Томас Пінчон посилався на шапку, і на моду у своєму романі V., де він називає шапку «грубим фрейдистським символом- гермафродитом ».

Інше використання[ред. | ред. код]

Шапки з натуральної шкіри та хутра є потужними культурними символами, які продовжували бачити в кіно, на телебаченні та в інших контекстах в останні десятиліття 20 століття.

  • У телевізійному серіалі каналу ABC 1964 року « Сімейка Аддамсів » дядько Фестер час від часу носив шапку з натуральної шкіри та хутра , пофарбовану в чорний колір з білою смугою, що проходить посередині маківки та хвоста, що свідчить про те, що вона була зроблена зі шкіри та хутра скунса .
  • У пісні Боба Ділана «Subterranean Homesick Blues», «The man in the coon-skin cap / By the big pen / Wants eleven dollar bills / You got only ten».
  • У фільмі 1983 року «Різдвяна історія», в якому представлені різні культурні артефакти американського дитинства 1930-х, 1940-х і 1950-х років, зображено хлопчика в шапці з натуральної шкіри та хутра.
  • Сімпсони зображують Джебедію Спрінгфілд, засновника вигаданого міста Спрінгфілд на початку 19 століття, у шапці з натуральної шкіри та хутра.
  • Політик із Флориди Лоутон Чайлз одягнув шапку з натуральної шкури та хутра, святкуючи перемогу над республіканцем Джебом Бушем у 1994 році на губернаторських виборах, згадавши заяву про передвиборчу кампанію, у якій Чайлз передбачив перемогу, сказавши, що «старий хе-кун гуляє перед світлом». [6]
  • Серіал «Великий мозок» представляє Парлі Бенсона, людину, яка носить шапку з натуральної шкіри та хутра.
  • В оповіданнях Уолта Діснея молодші Вудчуки Хьюї, Дьюї та Луї Дак також носять шапки з натуральної шкіри та хутра.
  • У мультфільмі про американську історію Histeria!, Кіп Лінґ, дівчина з бантом, Фрогго та Ака Пелла в шапках із натуральної шкіри та хутра, коли вони співають пісню про Філо Фарнсворта. Було помічено, що Тост носить один в автобусі з Kid Chorus.
  • Ферб з американського мультфільму «Фінеас і Ферб» у шапці з натуральної шкіри та хутра, коли він бачить колоду з Фінеасом (епізод: «Вона мер»)
  • Сенатор Джек С. Фогбаунд із коміксів Li'l Abner носить шапку з натуральної шкіри та хутра.
  • Сем Шакускі. головного героя фільму Веса Андерсона «Королівство сходу місяця » 2012 року часто бачать у шапці з натуральної шкіри та хутра. Дія фільму розгортається в 1965 році і містить багато елементів молодіжної культури 1950-х і 1960-х років.
  • У відомому мультфільмі каналу Disney Gravity Falls різні персонажі серіалу можна побачити в шапках із натуральної шкіри та хутра, особливо Пасіфіка Північно-Західна в епізоді «Irrational Treasure».
  • Волонтер, один із костюмованих талісманів спортивних команд Університету Теннессі, носить шапку з натуральної шкури та хутра та оленячі шкури з бахромою, натхненну прикордонним одягом багатьох добровольців Теннессі під час війни 1812 року, натхненням для прізвиська штату та університету .
  • У першому випуску «Вартових Галактики» Ракетний Єнот дошкуляє своїм товаришам по команді щодо назви новоствореної команди. Запропонувавши «Ракетний єнот і його людські прихильники», Дракс-Руйнівник саркастично відповідає: «Як щодо «Дракса та його шапки зі шкіри та хутра єнота», що вас захопило?»

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Change, Vickie (15 квітня 2010). Coonskin Hats: Fur Real?. OC Weekly. Архів оригіналу за 8 січня 2014. Процитовано 29 березня 2013.
  2. Truman, Cheryl (24 жовтня 2007). Dan'l Unadorned: Author Knocks Coonskin Cap off a Legend. Lexington Herald-Leader.
  3. Ludlow, Noah (1880). Dramatic Life As I Found It. St. Louis: G. I. Jones and Co. с. 237—238.
  4. а б Theodore Brown, Jr., Carey Estes Kefauver, 1903-1963, Tennessee Encyclopedia of History and Culture
  5. Johnson, John (23 серпня 2002b). Coonskin Cap Clings to 'Crockett'. The Los Angeles Times. с. A-1.
  6. *Chiles leaves footprints in many parts of Florida", St. Petersburg Times, December 13, 1998

Посилання[ред. | ред. код]