Азійський гандикап

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Азійські ставки на гандикап — це одна із форм ставок на футбол, при якій команди мають гандикапи (переваги) відповідно до форми, так що сильніша команда повинна виграти з більшою кількістю голів, щоб гравець, який робить ставку на них, виграв. Система виникла в Індонезії та набула популярності на початку XXI століття[1].

Азійські ставки з гандикапом зменшують можливу кількість результатів з трьох (при традиційній ставці 1х2) до двох, усуваючи можливість нічиєї.[2] Це спрощення забезпечує два варіанти ставок, кожна з яких має майже 50 % шансів на успіх при застосуванні умов гандикапу.

З одного боку, азійські гандикапи допомагають букмекерам мінімізувати ризик, полегшуючи торгівлю з паритетом або збалансувати обсяг ставок кожної сторони матчу. З іншого боку, азійські ринки гандикапів — це, як правило, пропозиції з низькою маржею, які не вносять такого суттєвого внеску у валовий виграш, як більш цінні варіанти ставок, як 1х2.[3]

Термін «азійські гандикапи» введено журналістом Джо Саумарезом Смітом у листопаді 1998 року на прохання індонезійського букмекера Джо Пхана перекласти термінологію методу ставок, який букмекери в Азії називали «ставкою на ченг-ченг».[4]

Опис[ред. | ред. код]

Футбол — один із небагатьох видів спорту, де нічия є частим результатом. За традиційних фіксованих коефіцієнтів, нічия розглядається як додатковий результат гри. Іншими словами, ставки програють, коли вони ставлять на команду, а матч завершується внічию. Однак, при азійському гандикапі шанс на нічию усувається. Це створює ситуацію, коли кожна команда має 50 % шансів на перемогу; подібні до шансів на гандикап у баскетболі чи футболі.

Азіайський гандикап — це форма ставок, яка створює рівніші умови для ставок між двома командами, надаючи командам «гандикап» (виражений у голах або балах) перед початком матчу. В азійському гандикапі дефіцит голів дається команді, яка з більшою ймовірністю виграє (фаворит), а фора надається команді, яка має меншу ймовірність перемоги (underdog).

Азійський гандикап — це спеціальна ставка, в якій основний показник записується у вигляді десяткової дробі з двома цифрами після цілого числа. Ця ставка також може записуватися як зі знаком «+», так і зі знаком «-». Він означає перевагу команди, на яку робиться ставка. У букмекерській конторі основний показник може записуватися, як -0.75, +1.25, -2.75 і т. д.

Мета букмекера — створити гандикап або «лінію», яка зробить шанс будь-якої команди виграти (враховуючи гандикап) якомога ближче до 50 %. Букмекери пропонують виплати, близькі до подвійної ставки (1,90-2,00). Азійські гандикапи починаються з чверті і можуть досягати 2,5 або 3 голи в матчах з величезною різницею у можливостях.

Цілі гандикапи та розіграші[ред. | ред. код]

У тому випадку, якщо для гандикапу використовується ціле число, остаточний рахунок, скоригований гандикапом, може привести до нічиєї.

Гандикап Результат Результат ставки Гандикап Результат команди Результат ставки
0 Win Win 0 Win Win
Draw Stake refund Draw Stake refund
Lose Lose Lose Lose
- 0.25 Win Win + 0.25 Win Win
Draw Half lose Draw Half win
Lose Lose Lose Lose
- 0.50 Win Win + 0.50 Win Win
Draw Lose Draw Win
Lose Lose Lose Lose
- 0.75 Win by 2+ Win + 0.75 Win Win
Win by 1 Half win Draw Win
Draw Lose Lose by 1 Half Lose
Lose Lose Lose by 2+ Lose
- 1.00 Win by 2+ Win + 1.00 Win Win
Win by 1 Stake refund Draw Win
Draw Lose Lose by 1 Stake refund
Lose Lose Lose by 2+ Lose
- 1.25 Win by 2+ Win + 1.25 Win Win
Win by 1 Half lose Draw Win
Draw Lose Lose by 1 Half win
Lose Lose Lose by 2+ Lose
- 1.50 Win by 2+ Win + 1.50 Win Win
Win by 1 Lose Draw Win
Draw Lose Lose by 1 Win
Lose Lose Lose by 2+ Lose
- 1.75 Win by 3+ Win + 1.75 Win Win
Win by 2 Half win Draw Win
Win by 1 Lose Lose by 1 Win
Draw Lose Lose by 2 Half lose
Lose Lose Lose by 3+ Lose
- 2.00 Win by 3+ Win + 2.00 Win Win
Win by 2 Stake refund Draw Win
Win by 1 Lose Lose by 1 Win
Draw Lose Lose by 2 Stake refund
Lose Lose Lose by 3+ Lose

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Games without frontiers [Архівовано 20 січня 2021 у Wayback Machine.], SCMP Post Magazine, David Eimer, 14 Apr 2013
  2. An Introduction to Arbitrage Betting and the Asian Handicap. TBR. 25 січня 2014. Архів оригіналу за 1 березня 2014. Процитовано 7 лютого 2014.
  3. Charles, Gillespie (4 грудня 2007). Asian Handicap Betting Basics. WSN. Архів оригіналу за 3 March 2009. Процитовано 2 квітня 2009.
  4. George, Haggett (14 травня 2002). Origin of Asian Handicap. BetAsia. Архів оригіналу за 31 October 2009. Процитовано 20 жовтня 2009.