Талон (карти)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Прикуп)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Талон карт

Тало́н чи магази́н — термін у картівних іграх, що позначає частину колоди, з якої гравці добирають карти в процесі гри після роздачі. Енциклопедичний словник Маєра 1909 року описує талон як «карти, що залишилися після роздачі». В азартних іграх, наприклад, у дурні, талон — це колода карт, з якої бере здавач. Здебільшого талон являє собою частину колоди, покладену сорочкою догори, хоча в деяких іграх слід класти лицьовим боком донизу.[1]

Прикуп[ред. | ред. код]

Специфічним різновидом талону є при́куп — цей термін позначає частину колоди, яка відповідно до правил гри дістається деяким гравцям у процесі гри на додаток до розданих карт, зазвичай шляхом обміну декількох наявних на руках карт. У преферансі прикуп позначає дві додаткові карти, які одержує гравець унаслідок виграної торгівлі. У доміно термін, також званий «базаром», позначає резерв нерозданих кісточок, які гравець добирає в разі відсутності в нього кісточок з номіналом, необхідним для продовження ланцюгу доміно.

Джерела[ред. | ред. код]

  • С. Вахитов (2007). Карточная терминология и жаргон XIX века. Словарь (рос.) (вид. 2). с. 295.
  • Александр Конюхов. Карточные термины (рос.). https://durbetsel.ru/. Процитовано 7 листопада 2022.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Zeno. Lexikoneintrag zu »Talon«. Meyers Großes Konversations-Lexikon, Band 19. Leipzig ... (нім.). Процитовано 21 грудня 2020.