Букмекерська вилка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Букмекерська вилка (арбітражна ситуація, англ. arbitrage, англ. surebet, betting arbitrage, miraclebets) — це можливість зробити ставки на всі можливі результати змагання в різних букмекерських конторах і отримати прибуток незалежно від результату змагання[1]. Розмір прибутку знаходиться в межах одиниць відсотків від суми ставок або менше[2]. Хоча теоретично імовірність отримання прибутку -100 %, в реальності можливий збиток за неодночасність, скасування ставок, різницю в правилах.

Така стратегія можлива при різниці в коефіцієнтах однієї і тієї ж події у різних букмекерів. Букмекерські вилки частіше можуть виникнути в режимі ставок під час гри (Live Betting), наприклад, під час баскетбольних матчів.

Букмекерська вилка схожа з просторовим арбітражем на фінансовому ринку, коли в різних місцях або на різних біржах на один і той же товар є різні ціни, які дозволяють купивши контракт в одному місці тут же перепродати його в іншому місці з деяким прибутком.

Приклад[ред. | ред. код]

Розглянемо випадок з двома можливими наслідками (наприклад, тенісний матч — «перемога 1» або «перемога 2»). У двох різних букмекерських контор є свої різні коефіцієнти на результат матчу.

Букмекер 1 Букмекер 2
Перемога 1 1.25 1.43
Перемога 2 3.9 2.85

Для кожного букмекера сума інверсії всіх результатів результату завжди буде більше, ніж 1.

або

Букмекер 1 в цьому прикладі очікує отримати 5,6 % на ставках з тенісної гри. Ідея полягає в тому, щоб знайти розбіжності в різних букмекерських прогнозах, де сума інверсії всіх результатів нижче 1. Цю невідповідність можна використовувати для отримання прибутку. Якщо поставити у Букмекера 1 на подію «Перемога 2» 100 грошових одиниць, а у Букмекера 2 на подію «Перемога 1» 272,72 грошових одиниць, то підсумковий результат в будь-якому випадку становитиме 1,43 × 272,72 — (100 + 272,72) = 17,27 грошових одиниць при будь-якому результаті матчу або 4,63 % від вкладених коштів.

Різниця в правилах букмекерів може позначитися в цьому прикладі, якщо один з гравців зніметься з матчу не догравши. В цій ситуації можливе або повернення грошей або розрахунок гри як поразка того, що знявся. У різних букмекерів різні правила розрахунку в цьому випадку (завжди повернення; завжди поразка того, що знявся; повернення, якщо не зіграний перший сет; повернення, якщо не зіграно 2 сети). Відповідно, можливі втрати, якщо букмекер, у якого була зроблена ставка на знятого гравця, зарахує поразку, а інший букмекер поверне ставку.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Букмекеры ждут второго Сенегала. "Коммерсантъ С-Петербург" №94. 04.06.2002. с. 1. Архів оригіналу за 13 вересня 2016. Процитовано 13 вересня 2016.
  2. Укол вилкой Как россиянам выиграть на чемпионате мира по футболу. Ведомости - SmartMoney. 03.07.2006. Архів оригіналу за 03.10.2016. Процитовано 13 вересня 2016.