Вибухові кошенята

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вибухові кошенята
«Карткова гра для тих, хто любить котів, вибухи, лазерні указки та іноді цапів»
Дизайнер Елан Лі та Шейн Смолл
Ілюстратор The Oatmeal
Видавець The Oatmeal
Дата випуску липень 2015 року
Тип гри картярська гра
Кількість гравців 2-5
Вік гравців 7+
Час готування до гри 2 хв
Час гри 15 хв
Офіційний сайт Website англійською мовою
Website українською мовою

«Вибухові кошенята» — картярська гра, створена Еланом Лі[en], Метью Інманом[en] із вебсайту коміксів The Oatmeal[en] і Шейном Смоллом. Проєкт, розпочатий на Кікстартері з ціллю збору спільним коштом 10 000 доларів під реалізацію, зібрав потрібну суму всього за вісім хвилин, а 27 січня 2015 року (7 днів із часу відкриття) його вже підтримали 6000 осіб, поставивши рекорд за кількістю жертвувателів в історії Кікстартеру. На час завершення (19 лютого 2015 року) проєкт зібрав 8 782 571 доларів пожертв від 219 382 жертвувателів. Кампанія збору коштів стала четвертою найфундованішою кампанією на спільнокоштовому вебсайті. Перша пробна гра у «Вибухових кошенят» була завантажена на YouTube каналом «Smosh Games», який одержав першу колоду. Жертвувателі почали отримувати свої доставки наприкінці липня 2015 року; розсилання гри жертводавцям було завершено у вересні 2015 року. В 2023 році гра буде локалізована українською видавництвом настільних ігор Rozum.

Правила гри[ред. | ред. код]

Усі карти окрім «Знешкодь» і «Вибухових кошенят» складаються до колоди. Колоду перетасовують і кожен гравець витягує чотири карти і отримує одну карту «Знешкодь». Відтак до колоди додаються «Вибухові кошенята» в кількості на одній меншій від кількості гравців, потім до колоди додаються карти «Знешкодь», що залишились, а колоду знову перетасовують. Після цього обирають черговість ходів.

Під час свого ходу гравець може зіграти скільки завгодно карт (може ж не зіграти жодної) перед тим, як потягнути карту. Гравці не мають розповідати іншим гравцям, які в них є карти. Зіграні карти кладуться у відбій.

У грі наявні такі види карт:

  • «Вибухове кошеня»: Змушує гравця, що витягнув цю карту, вибути з гри. Останній гравець, що залишиться в грі, перемагає.
  • «Знешкодь»: Дає змогу гравцеві, що витягнув «Вибухове кошеня» покласти карту назад до колоди в будь-яке місце. Місце потрібно тримати в таємниці від інших гравців.
  • «Стоп»: Зупиняє дію будь-якої карти окрім карти «Вибухове кошеня» та карти «Знешкодь». Грати картою «Стоп» можна в будь-який час. Карту «Стоп» може зупинити інша карта «Стоп».
  • «Атакуй»: Завершує хід гравця без витягання карти та змушує наступного за чергою гравця ходити двічі підряд. Використання підданим впливу карти «Атакуй» іншої карти «Атакуй» завершує обидва необхідні ходи.
  • «Пропусти хід»: Завершує хід гравця без витягання карти. Використання цієї карти у відповідь на «Атакуй» пропускає лише один із двох ходів.
  • «Зроби ласку»: Змушує іншого гравця віддати одну зі своїх карт гравцеві, який використав цю карту. Вибраний гравець сам обирає, яку карту віддати.
  • «Перетасуй»: Дає змогу гравцеві перетасувати колоду, допоки того не зупинить інший гравець. Гравці не мають підглядати за картами під час перетасування.
  • «Зазирни у майбутнє»: Дає змогу гравцеві подивитись три верхні карти в колоді. Гравець не може озвучувати карти, які він побачив.

На додачу до вже згаданих карт колоді наявні карти, які не мають ефектів, якщо їх застосовувати по одній. У кожній колоді є п'ять типів таких карт, по чотири карти кожного типу. Коли ж гравець використовує одночасно дві карти одного типу (тобто пару), то він може забрати будь-яку карту в будь-якого гравця наосліп. Використавши три карти (тобто трійку), гравець може назвати будь-якому гравцеві будь-яку карту, яку той повинен йому дати.

Посилання[ред. | ред. код]