Даптоміцин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Даптоміцин
Систематизована назва за IUPAC
N-decanoyl-L-tryptophyl-L-asparaginyl-L-aspartyl-L-threonylglycyl-
L-ornithyl-L-aspartyl-D-alanyl-L-aspartylglycyl-D-seryl-threo -3-methyl-L-glutamyl-3-anthraniloyl-L-alanine[egr]1-lacton
Класифікація
ATC-код J01XX09
PubChem 16129629
CAS 103060-53-3
DrugBank DB00080
Хімічна структура
Формула C72H101N17O26 
Мол. маса 1619,7086 г/моль
Фармакокінетика
Біодоступність НД
Метаболізм не метаболізує
Період напіввиведення 8-9 год.
Екскреція Нирки 78%, фекалії 5%
Реєстрація лікарського засобу в Україні
Назва, фірма-виробник, країна, номер реєстрації, дата КУБІЦИН,
«Новартіс Фарма АГ»,Швейцарія
UA/9886/01/02
28.07.2009-28/07/2014

Даптоміци́н — природний антибіотик з групи ліпопептидів[1] для парентерального застосування. Вперше препарат був отриманий з продуктів життєдіяльності Streptomyces roseosporus, з 1985 року проводилась розробка препарату компанією Eli Lilly, пізніше права на препарат були передані компанії Cubist Pharmaceutical Inc., яка і отримала ліцензію на використання препарату в США в 2003 році, а з 2006 року — в Західній Європі.[2]

Фармакологічні властивості[ред. | ред. код]

Даптоиіцин — природний антибіотик з групи ліпопептидів обмеженого спектру дії. Препарат має бактерицидну дію, що обумовлена його зв'язування з мембранами бактерій та швидкою деполяризацією мембранного потенціалу клітин, внаслідок чого наступає інгібіція синтезу білків, ДНК і РНК, та загибель бактерій, що не супроводжується руйнуванням клітин бактерій.[3] До даптоміцину чутливі виключно грампозитивні бактерії: стафілококи, у тому числі резистентні до метициліну, ванкоміцину, лінезоліду; стрептококи; клостридії; пептостептококи. Грамнегативні бактерії нечутливі до даптоміцину.

Фармакокінетика[ред. | ред. код]

Фармакокінетика даптоміцину поки мало вивчена. Після внутрішньовенного введення препарат швидко розподіляється в організмі, особливо у васкуляризованих тканинах. Зв'язування з білками плазми в даптоміцину становить 90-93 %,але воно слабше, ніж незворотнє зв'язування з мембранами бактеріальних клітин, що може свідчити про вищий рівень біодоступності препарату. Даптоміцин погано проникає через гематоенцефалічний бар'єр. Даптоміцин проникає через плацентарний бар'єр. Немає даних за проникнення даптоміцину в грудне молоко. Препарат практично не метаболізується, виводиться з організму переважно з сечею в незміненому вигляді (78 %) та частково з калом (5 %). Період напіввиведення даптоміцину в середньому становить 8-9 годин, при нирковій недостатності цей час зростає приблизно в два рази.

Показання до застосування[ред. | ред. код]

Даптоміцин переважно застосовують при сепсису, який спричинює Staphylococcus aureus (включно з бактеріальним ендокардитом) та ускладнених інфекціях шкіри та м'яких тканин.

Побічна дія[ред. | ред. код]

При застосуванні даптоміцину можливі наступні побічні ефекти:

Під час проведення клінічних досліджень підтверджена безпечність тривалого (більше 14 днів) застосування даптоміцину, частота побічних ефектів була відносно незначною (9,1 % протягом перших 14 діб застосування та 21,3 % протягом 28 діб застосування), із яких лише 6,8 % визначені як серйозні. Найчастіше із побічних реакцій спостерігалось збільшення рівня креатинфосфокінази (2,2—4 % у залежності від тривалості застосування препарату).[5]

Протипоказання[ред. | ред. код]

Даптоміцин протипоказаний при підвищеній чутливості до препарату, дітям до 18 років. З обережністю застосовують при вагітності. Під час лікування даптоміцином рекомендується припинити годування грудьми. Даптоміцин не застосовується при лікуванні пневмонії, тому що він руйнується сурфактантом легень.

Форми випуску[ред. | ред. код]

Даптоміцин випускається в порошку в флаконах для ін'єкцій по 0,35 та 0,5 г.[1]

Синоніми[ред. | ред. код]

Кубіцин, Cubicin RF, Даптолів, Даптоміцин-Віста, Daptomycin Hospira, Dapzura RT[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в ДАПТОМІЦИН (DAPTOMYCINUM) Опис активної речовини
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 20 липня 2014. Процитовано 23 січня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  3. http://kiai.com.ua/digest/14.html[недоступне посилання з липня 2019] (рос.)
  4. http://www.regmed.ru/Content/Article.aspx?id=2e092d5c-304e-4878-a75b-7dded3f0766d [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] (рос.)
  5. http://clinical-pharmacy.ru/digest/farmakonadzor/3565-podtverzhdena-bezopasnost-dlitelnogo-primeneniya-daptomicina.html [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.] (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]