Дзуане Піццігано

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дзуане Піццігано
Zuane Pizzigano
Народився 14 століття
Венеція, Венеційська республіка
Помер 15 століття
Країна  Венеційська республіка
Діяльність мандрівник-дослідник, картограф

Дзуане або Джованні Піццігано (італ. Zuane Pizzigano) — венеційський картограф. Про його особу нічого не відомо, хоча є припущення, що він може бути родичем одного з братів Піццігано — Домініко і Франческо Піццігано які працювали в 1360-і рр. і є авторами знаменитого портолану 1367 року.

Портолан 1424 року[ред. | ред. код]

Карта Дзуане Піццігано є портоланом північної частини Атлантики розміром 57×90 см, датованим 1424 роком. Вона була виявлена у 1946 році в архіві англійського бібліофіла Томаса Філіпса (1792—1872), і зберігається у бібліотеці Джеймса Форда Белла у Міннеаполісі.

Нові географічні відкриття[ред. | ред. код]

На карту Піццігано нанесено деякі географічні об'єкти, невідомі попереднім картографам. Це острови Мадейра, офіційно відкриті португальцями лише в 1418-20 рр. Острова точно позначені їх назвами — madera (Мадейра), portosanto (Порту-Санто), dexrexta (Дезерташ) and saluazes (Острови Селваженш), що свідчить про те, що інформація про морські відкриття поширювалась швидко сере мореходних націй і їх картографів.

Міфічна група острівів Антиія, на карті Піццігано, 1424

Ще біль цікавим є зображення Азорських островів, офіційно відкриті тими ж португальцями лише у 1427-31 рр., тобто через декілька років після створення карти. Мабуть, Піццігано спирався на якісь джерела, що не дійшли до нашого часу, або на ті відомі портолани, на яких зображення Азорських островів були присутніми ще в XIV столітті.

Уявні острови[ред. | ред. код]

На захід від Азорських островів на карту нанесені два великих і два менші прямокутники — міфічні Антильські острови, де португальська традиція поміщала сім заморських міст. Після Піццігано ці острови зображалися на багатьох відомих картах XV століття аж до знаменитого глобуса «Земне яблуко» Мартіна Бегайма.

На карту на захід від Ірландії нанесений також легендарний острів Бразил, зображення якого було і на деяких більш ранніх картах.

Сучасні інтерпретації[ред. | ред. код]

Гевін Мензіс використовує карту Дзуане Піццігано як вихідну точку для своєї теорії відкриття Америки Китаєм, хоча всі імена в документі написані португальською мовою[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gavin Menzies, 1421, the Year China Discovered the World , Bantam Books, 2002

Джерела[ред. | ред. код]

  • Babcock, W.H. (1922) Legendary Islands of the Atlantic: A Study in Medieval Geography New York: American Geographical Society. online [Архівовано 25 лютого 2021 у Wayback Machine.]
  • Cortesão, Armando (1953) «The North Atlantic Nautical Chart of 1424» Imago Mundi, Vol. 10. JSTOR [Архівовано 9 березня 2016 у Wayback Machine.]
  • Cortesão, Armando (1954) The Nautical Chart of 1424 and the Early Discovery and Cartographical Representation of America. Coimbra and Minneapolis. (Portuguese trans. «A Carta Nautica de 1424», Esparsos, Coimbra. vol. 3 [Архівовано 3 серпня 2020 у Wayback Machine.])
  • Cortesão, Armando (1970) «Pizzigano's Chart of 1424», Revista da Universidade de Coimbra, Vol. 24 (offprint [Архівовано 1 листопада 2021 у Wayback Machine.]),