Жижемський Дмитро Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дмитро Михайлович Жижемський
Підданство
Національність русин
Титул шляхтич, князь
Посада воєвода
Військове звання воєвода
Конфесія православ'я
Рід Жижемські
Батько Михайло Іванович Жижемський
Діти Олександр
XXI коліно від Рюрика у родоводі
Герб
Герб

Дмитро Михайлович Жижемський — князь, прийняв підданство Московії у 1508 році[1], став воєводою на службі у Московських князів Василя III та Івана IV.

Рюрикович в XXI коліні, походив з роду смоленських князів. Старший з п'яти синів князя Михайла Івановича Жижемського, який служив Олександру Ягеллону конюшим і отримав Жижму в спадок (удільне князівство). Вступив з братами на службу до московського князя. У Москві брати були записані як князі Жижемські. У вересні 1532 р. після розпуску старших воєвод був залишений першим воєводою в Тулі. У квітні 1540 р. був другим воєводою сторожового полку у м. Володимирі «на Клязьмі», у зв'язку з підготовкою до військового походу на м. Казань, а в грудні того ж року був другим воєводою в Мещері. У 1544 році був намісником в Костромі. У квітні 1552 р. був направлений в Свіяжськ першим воєводою. У квітні 1554 р. він був направлений «в українні міста на перший термін на Радуницю» будувати фортифікаційні укріплення в Тулі і Деділові. У 1556 р. був воєводою в Касимові. Мав одного сина Олександра, котрий загинув під час казанського походу в 1552 році.

Див. також[ред. | ред. код]


Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Богуславский В. В. Словянская энциклопедия в 2-х томах (Киевская Русь-Московия) — Москва: Олма-Пресс, 2003. — Т. 1. — С. 409–410. — ISBN 5-224-02249-5; 5-224-02251-7 (рос.)