Залізниця Баку — Тбілісі — Карс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Залізниця Баку — Тбілісі — Карс

«Залізниця Баку — Тбілісі — Карс» — транспортний коридор, що з'єднує залізничні мережі Азербайджану, Грузії й Туреччини. Після багаторазових зсувів термінів завершення будівництва, розпочав свою роботу 30 жовтня 2017 року.[1][2] Наразі використовується тільки для вантажних перевезень.

Здійснення проєкту почалося в 2007 році. У його рамках була побудована залізнична лінія від станції Ахалкалакі в Грузії до залізничної станції в турецькому місті Карс, протяжністю 98 км, з яких 68 км припадає на долю турецької, 30 км — грузинської території. Також певна реконструкція необхідна на ділянці Ахалкалакі — Тбілісі.[3]

Початкова вартість проєкту становила 422 млн доларів США, з них 202 млн повинні були бути направлені на будівництво грузинської ділянки, 220 млн доларів — турецької[4], однак пізніше вартість була переглянута у бік збільшення. На кінець 2008 року загальна вартість проєкту за різними оцінками перевищує 600 млн доларів США[5][6], витрати взяли на себе порівну Азербайджан, шляхом надання кредиту Грузії, і Туреччина. Азербайджан за мінімальною процентною ставкою виділив кредит Грузії на будівництво ділянки від Ахалкалакі до кордону з Туреччиною, за свій же рахунок Азербайджан проводить реконструкцію ділянки МарнеуліАхалкалакі.

На початковій стадії по дорозі планується перевозити до 10 млн т вантажів, з подальшим збільшенням вантажопотоків до 25 млн т в найближчій перспективі. Цей проєкт також є частиною більш грандіозного проекту по з'єднанню залізниць південного Кавказу з Європою через Туреччину. За програмою розвитку залізниць Туреччини Мармарай, побудовано підводний залізничний тунель під протокою Босфор в Стамбулі, що забезпечить прямий зв'язок із загальноєвропейською мережею залізниць. Також в контексті проєкту планується будівництво залізниці з Карса в Нахічеванську АР. У перспективі, з виконанням проєктів швидкісного сполучення, проєкт БакуТбілісіАхалкалакіКарс стане частиною залізничного швидкісного коридору ЄвропаКавказАзія.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. News. Railway Gazette International. February 2007. Архів оригіналу за 27 вересня 2007. Процитовано 2 вересня 2007.
  2. regnum.ru
  3. regnum.ru
  4. 365.az. Архів оригіналу за 22 квітня 2016. Процитовано 13 січня 2010.
  5. centrasia.ru. Архів оригіналу за 4 жовтня 2009. Процитовано 13 січня 2010.
  6. intermost.ru. Архів оригіналу за 24 вересня 2008. Процитовано 13 січня 2010.