Користувач:Alex Blokha/Події згадані в Вікіпедії/1788

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед ---- Назва:Меріленд
-Знайдено: + історія: одна з перших Тринадцяти Колоній, заснована в 1634, стала штатом у 1788.


Назва:Велике князівство Литовське
Підзаголовок:==
Знайдено: + Із середини 17 ст. спроби В. к. Л. зберегти свою широку автономію в Речі Посполитій закінчилися невдачею. Цьому сприяла шляхетська анархія, політика литовських магнатів, які прагнули задовольнити власні амбіції, а також зовнішні фактори. Поступово В. к. Л. втрачає елементи державності, перетворюється у провінцію Польщі. З 2-ї пол. 17 ст. вже не збирались окремі сейми В. к. Л.; його представників у сеймі Речі Посполитої було менше третини. А події Північної війни (1700-1721) - воєнні дії на території В. к. Л., захоплення Швецією та Росією - призвели до економічного хаосу, загибелі третини населення. Рішеннями сейму в 1788-1792 рр. ліквідовано залишки автономії В. к. Л. - створено єдині для Речі Посполитої органи виконавчої влади, військо, фінанси.


Зобр:1шт.


Назва:Кінг Руфус
-Знайдено: + Кінг Руфус (1755-1827). Народився на території сучасного штату Мейн. Старший син заможного фермера і крамаря, закінчив Гарвардський університет. Вивчав право та адвокатував у Масачусетсі. Блискучий промовець, один із перших борців проти рабства, обирався до конгресу штату Масачусетс і Континентального конгресу. Один з наймолодших делегатів Філадельфійського конвенту. Один з найкращих речників сильного федерального уряду. Його нотатки про події на конвенті стали у пригоді історикам. 1788 року переїхав до Нью-Йорка, де брав активну участь у політичному житті; кілька разів обирався до Сенату. Був директором Першого банку Сполучених Штатів і послом у Великій Британії. Двічі балотувався на посаду віце-президента, одного разу на президента, але всі три рази зазнав поразки.


Назва:Щепкін Михайло Семенович
-Знайдено: + Щепкін Михайло Семенович (17881863), визначний актор укр. та рос. сцени. Сценічну діяльність почав у трупі І. Штейна та О. Калиновського; у 1813 — 21 pp. — актор полтавського театру, керованого І. Котляревським, який вкупі з ін. допоміг викупити Щ. з кріпацтва. Після короткочасного перебування в трупі І. Штейна дебютував 1822 в моск. театрі (від 1824 Малий Театр), де й залишився до кінця свого життя, зазнавши особливої слави в драмах Грибоєдова та Гоголя. В укр. репертуарі був першим Виборним та Чупруном у п'єсах Котляревського «Наталка-Полтавка» та «Москаль-Чарівник», що лишилися кращими в його репертуарі. Щ. був приятелем Т. Шевченка і на його честь ставив «Москаля-Чарівника» в Нижньому Новгороді 1857. Шевченко подарував йому свій автопортрет і присвятив поему «Неофіти».


Зобр:2шт.


Назва:Торговицька конфедерація
-Знайдено: + У 1788-92 польський сейм провів ряд реформ, спрямованих на послаблення позицій магнатської олігархії, посилення королівської влади та зміцнення становища Польщі щодо Російської імперії. Здійснені реформи і положення нової конституції (скасовували виборність королів, ліберум вето та позбавляли права голосу малоземельну шляхту, яка підтримувала інтереси магнатів) значно посилювали королівську владу та зміцнювали зовнішньополітичне становище Речі Посполитої, що не могло не викликати незадоволення як магнатської політичної опозиції, так і російського уряду. 14.5.1972 у м. Тарговиця (тепер с. Торговиця Новоархангельського району Кіровоградської області) одночасно з вторгненням російських військ на територію Правобережної України, що входила до складу Речі Посполитої, було проголошено про створення Т.к. План збройного виступу польських магнатів проти королівської влади (рокош) було розроблено ще в 1791 у Петербурзі за участю російської імператриці Катерини II. У міру просування царських військ конфедерати встановлювали свої тимчасові органи влади, придушували повстання українських селян. Прагнучи припинити розгортання громадянської війни і зберегти за собою престол, король Станіслав Понятковський за вказівкою Катерини II приєднався до конфедерації. В умовах терору і репресій реформаторського табору конфедерати провели нові вибори до сейму, який зібрався 1793 не у Варшаві, де міцні позиції мали патріоти-реформатори, а в Гродно. Речі Посполитій було нав'язано правління магнатської олігархії та окупантів, усі демократичні реформи скасовано. Результатом Т.к. став другий поділ Польщі (1793) Росією і Пруссією, за яким до складу Російської імперії відійшла Правобережна Україна. У відповідь на політику Т.к. і розподіл країни вибухнуло повстання патріотичних сил під проводом Т.Костюшко (1794).


Назва:Дрогобич
Підзаголовок:==
Знайдено: + Герб австрійського періоду - наданий імператором Йозефом ІІ 26 червня 1788р. і зображує в лазуровому полі дев'ять золотих діжок в три ряди - в горішньому чотири, в середньому три, в нижньому - дві.


Зобр:13шт.


Назва:Ростоцький Теодосій
-Знайдено: + Ростоцький Теодосій (1724-1805), уніатський київський митрополит (1788 — 1805). Богословські студії закінчив у Римі, в колегії св. Атанасія, висвячений на священника 1754; професор філософії, богословія й директор шкіл у Володимирі-Волинському, двічі протоігумен лит. провінції ЧСВВ. З 1784 — холмський єп., з 1788 — київський митрополит, перший з уніятських владик (з 1790) чл. поль. сенату. Після третього розбору Польщі (1795) Катерина II затримала Ростоцького у Петербурзі, звідки він, відокремлений від своєї митрополії, міг контактуватиея з вірними тільки дипломатичним шляхом. Помер у Петербурзі.


Назва:Сибірка
Підзаголовок:== Етіологія ==
Знайдено: + Сибіка відома з найдавніших часів під назвами «священний вогонь», «персидський вогонь» та ін., неодноразово згадувалася в творах античних і східних письменників і учених. Докладний опис клініки цієї хвороби був зроблений французьким лікарем Мораном в 1766 році. У дореволюційній Росії зважаючи на переважне розповсюдження в Сибіру це захворювання отримало назву «сибирская язва», коли український лікар С. Андрієвський (1788 рік) описав в творі «О сибирской язве» велику епідемію цієї інфекції в західносибірських губерніях, а в експерименті по зараженню самого себе встановив ідентичність сибірки тварин і людини та довів можливість її передачі від тварин до людей.


Назва:Американський білий пелікан
Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + Вперше цей вид птахів був описаний німецьким натуралістом Гмеліним у 1788 році. Він дав йому видове ім'я «erythrorynchos», що на грецькій мові означає «червонодзьобий».


Зобр:13шт.


Назва:Бандура
Підзаголовок:== Історія ==
Знайдено: + В 17-му сторіччі кобза була популярна в Україні, а з початку ХVIII ст. мода на неї прийшла також у аристократичні кола Росії. Саме з метою відмежуватися від «холопської» назви «кобза» у панському середовищі і почали називати її шляхетною та модною західною назвою «бандора» на *латинській манір*. Така назва зафіксована в багатьох польських джерелах 17-го сторіччя, та у царському наказі 1738 року про заснування музичного навчального закладу у м. Глухові. «В польських словниках та описах інструментів бандура тлумачиться як козацька лютня»(О. Фамінцин). Про те, що по містах грають на бандурах, «а селяни… на кобзе», пояснюючи у дужках, що то «рід бандури» сповіщав 1788 р. О. І. Рігельман. Більшість свідків (Бергхольц, Штелін, Беллерман т. ін.) сповіщали про бандуру ХVIII ст., як «інструмент схожий з лютнею, але меньшій за розміром та за кількістю струн», «тільки ручка дещо коротша», «тон абсолютно схожий з тоном лютні». Отже, мова велася саме про «козацьку лютню» — кобзу. Та поруч існували справжні бандури на «20 і більше струн…на останніх (багатострунних бандурах)не усі струни натягуються уздовж грифа, половина — на самому корпусі»(О. Фамінцин).


Зобр:4шт.


Назва:Історія Польщі
Підзаголовок:==
Знайдено: + З середини 18 ст. у польські землі активно проникали ідеї Просвітництва, які породжували тенденції до суспільних реформ. За часів Август ІІІ Фрідерік (17331763) знову посилилась боротьба магнатських угрупувань. Табір Чарториських прагнув перетворити Польщу у сильну аристократичну державу, розраховуючи на підтримку Російської імперії. Йому протистояв табір Потоцьких, котрий намагався зберегти магнатську олігархію, орієнтуючись на Прусію. Після смерті Августа III при сприянні російської імператриці Катерини II польським королем було обрано прихильника реформ Станіслава Августа Понятовського (17641795). Він почав здійснювати реформи в адміністрації, фінансах, освіті. Ці заходи короля викликали незадоволення магнатів, котрі під керівництвом Карола Станіслава Радзивілла і за підтримкою Росії утворили антикоролівську конфедерацію у Радомі (1767). Відкрите втручання Росії у польські справи, підтримка православних "дисидентів" викликали утворення в м. Бар (на Поділлі) нової шляхетської конфедерації, що спиралась на підтримку Австрії і Франції (див. Барська конфедерація, 1768). Терен Речі Посполитої перетворився в арену гострої боротьби протилежних угрупувань, підтримуваних європейськими державами. У цих умовах пропозиція пруського короля Фрідріха II про поділ польських земель знайшла сприятливий ґрунт, і в 1772 Пруссія, Австрія і Росія підписали трактат про поділ польських земель, за яким у Польщи були забрані Помор'є, Куяви, частина Великопольщі, Малопольща і Галичина, східна Білорусія. У 17731792 королю і прибічникам реформ вдалось здійснити ряд суттєвих змін, що зміцнювали державу. Чотирирічний сейм (17881792) за ініціативою групи патріотичних реформаторів, очолюваних Гуго Коллонтаєм, ухвалив 3.5.1791 Конституцію, яка запроваджувала конституційну монархію, особисті свободи і рівні права усім громадянам. У відповідь на це консервативні шляхетські кола утворили в 1792 Торговицьку конфедерацію і закликали на допомогу російську армію. Втручання сусідів привело до другого поділу Польщі, затвердженого сеймом у м. Гродно 1793. Від Речі Посполитої відійшли вся Великопольща і частина Мазовії, всі українські й білоруські землі. Відповіддю на другий поділ стало визвольне повстання, яке очолив військовий інженер Тадеуш Костюшко. Патріотична шляхта, міщани і певна частина селянства спочатку домоглись успіхів, але незабаром були розгромлені російською (Олександр Суворов) і пруською арміями. Після придушення повстання у 1795 Росія, Австрія і Пруссія здійснили третій поділ Польщи, після чого вона припинила державне існування. Переважна більшість польських земель опинилась під владою Прусії, яка здійснювала на цих землях політику колонізації і онімечування. Австрія утворила на захоплених землях Королівство Галичини і Лодомерії, яке складалось з української і польської частин. Під владою Росії опинилися переважно непольські етнічні землі, на яких основну масу землевласників складала польська шляхта і магнати.


Зобр:6шт.


Назва:Нафтові піски Атабаски
-Знайдено: + Родовище Н.п.А названо на честь річки Атабаска, яка тече якраз по його центру. Сліди важкої нафти можна знайти просто у гірлі цієї річки. Тут історично проживають індіанці племен крі і дене, які пересуваються річкою на каное. Вперше нафтові піски були описані європейцями тут у 1788 році.


Зобр:1шт.


Назва:Рішельє
-Знайдено: + * Луї Франсуа Арман дю Плессі, герцог де Рішельє (1696 - 1788) - маршал Франції, правнучатий племінник кардинала Рішельє


Назва:Ванікоро
Підзаголовок:==Історія==
Знайдено: + В 1788 році на Ванікоро зазнала катастрофи експедиція французського мореплавця Лаперуза. Один з його кораблів, "Бусоль", розбився на кільцевому рифі, при цьому загинула більша частина команди. Другий корабель, "Астролябія", також розбився, але більша частина команди вціліла, і змогла потім побудувати невеликий корабель з його уламків та відплисти з Ванікоро. Двоє моряків з команди Лаперуза лишились на Ванікоро і жили там до початку 1800 років.


Зобр:2шт.


100 тому - 50 тому - 10 тому - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед ----

Роки, згадані у Вікіпедії