Мадонна в скелях

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Леонардо да Вінчі,
Мадонна в скелях,
близько 14831486
італ. La Vergine delle rocce
Дерево, перенесено на полотно, олія. 192 × 122
Лувр, Париж, Франція
Леонардо да Вінчі,
Мадонна в скелях,
близько 14861508
італ. La Vergine delle rocce
Дерево, перенесено на полотно, олія. 189,5 × 120
Національна галерея, Лондон, Велика Британія

«Мадонна в скелях», «Мадонна в гроті» (італ. La Vergine delle rocce) — назва двох картин італійського художника Леонардо да Вінчі, одна з яких виставлена в Луврі, а інша в Лондонській Національній галереї.

Історія написання[ред. | ред. код]

Цю вівтарну картину Леонардо замовило одне релігійне братство, проте через розходження в ціні художник вирішив її залишити в себе. Закінчував він її десь між 1490 і 1494 роками. Деякі дослідники вважають, що картина не завершена.

Копії[ред. | ред. код]

Версія, що зберігається в Луврі, була написана між 14831486 роками, або навіть раніше. Вона на 3,5 см вища і на 2 см ширша лондонської версії. Перша згадка про цю картину сягає 1625 року, тоді вона знаходилася у французькій королівській колекції[1]. Картини, практично, ідентичні, але перша лондонська картина написана пізніше, до 1508 року. Вважається, що над деякими її частинами працювали брати де Преді́ (de Predis). Вона писалася для капели церкви Сан-Франческо Гранде в Мілані. Церква продала її найімовірніше в 1781 році (за іншими версіями до 1785) художнику Гевіну Гамільтону, який і привіз картину до Англії. Після перебування в декількох колекціях картину «Мадонна в скелях» купила Національна галерея в 1880 році[1]. У червні 2005 року за допомогою інфрачервоного дослідження була виявлена картина, поверх якої написана «Мадонна в скелях». Імовірно там була зображена жінка, що вклоняється, тримаючи в одній руці дитину і простягнувши другу руку. Рентгенівське і інфрачервоне дослідження виявили також багато інших авторських поправок до картини.

Композиція і стиль[ред. | ред. код]

На картині зображена Діва Марія на колінах, що кладе руку на голову Івана Хрестителя. Праворуч ангел притримує немовля Ісуса, який підніс руку в жесті благословення. В луврській копії янгол показує рукою на маленького Івана Хрестителя, а в лондонській — ні. Також картини дещо відрізняються за кольором. Вся сцена сповнена ніжності і спокою, що дуже контрастує з пейзажним тлом, яке складається з стрімких скель. Цей фон і дав назву всій картині «Мадонна в скелях». Композиція твору побудована у вигляді піраміди. Леонардо передає глибину простору не тільки з допомогою геометрії, але і за допомогою розробленого ним прийому сфумато, коли обриси предметів пом'якшуються для акцентування і їх ніби огортає легка димка[2].

У масовій культурі[ред. | ред. код]

Картина згадується в книзі Дена Брауна «Код да Вінчі», де автор стверджує, що нібито у луврській копії, не Ісус благословляє Івана Хрестителя, а навпаки — ангел підтримує Івана, а Марія обіймає Ісуса, що поклоняється Івану Хрестителю. Як доказ цього наводиться хрест, що тримає в руці немовля в лондонській копії картини. Деякі дослідники вважають, що спочатку Леонардо планував написати поклоніння немовляті Ісусу. Проте представники Лувру назвали цю версію «натягнутою», а літературний ефект, викликаний книгою «Код да Вінчі», — пародією на історію мистецтв[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Martin Davies Catalogue of the Earlier Italian Schools. — London: National Gallery Catalogues,, 1961. — ISBN 0-901791-29-6
  2. Путеводитель по Лувру. — Париж: Réunion des Musées Nationaux, 2007. — С. 266. — 480 с. — ISBN 2-7118-5134-6
  3. The Da Vinci Code: A Visit to the Louvre Mixing Fiction and Fact. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 15 травня 2012.

Джерела[ред. | ред. код]