Російська окупація Житомирської області

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Російська окупація Житомирської області
Мапа окупації Житомирської області на піку:
      деокуповано
      не було окуповано з 24 лютого 2022
Дата 24 лютого 2022 — 2 квітня 2022
Місце Україна Коростенський район, Житомирська область, Україна
Організатори Росія Росія
Учасники Збройні сили РФ
Результат Завершена, повністю повернута під контроль ЗСУ, перемога України

Російська окупація Житомирської області — військова окупація, яка розпочалася 24 лютого, коли російські війська захопили декілька сіл Народицької селищної громади[1], Овруцької міської громади, Гладковицької та Словечанської сільських громад і завершилась 4 квітня 2022 року їх звільненням[2][3].

Російські війська прибули з Гомельської області Білорусі до Житомирської області, спочатку захопивши кілька населених пунктів, таких як Виступовичі та Радча. Пізніше до північно-центральної Житомирської області прибули додаткові війська та захопили Червоносілку, Селезівку та Сирницю. Також на початку березня Народичі та Залісся декілька днів перебували під окупацією.

За даними Житомирського обласного лабораторного центру кількість мешканців населених пунктів до окупації складало 558 осіб, після — 275 осіб[4].

Хронологія окупації[ред. | ред. код]

Народицька громада[ред. | ред. код]

Починаючи з першого дня повномасштабного вторгнення Росії на територію України, окупанти зайняли кілька населених пунктів Народицької громади, таких як Радча, Вільхова, Ровба, Тичків та інші. Близько 28 лютого вже були захоплені Грезля і Давидки.

Приблизно в середині березня російські війська намагалися піти в наступ на Народичі, але під час цього наступу вони зіткнулися з опором українських військ біля села Славенщина, і в підсумку міст через річку Норинь було підірвано, що не дало змоги продовжити наступ.

Після невдалого наступу на Народичі, російські війська далі спробували просунутися в бік Овруча через село Привар. Під час цього наступу вони також не домоглися значного успіху і відступили з села Привар.

28 березня під час важких боїв було окуповано населений пункт Рубежівка. Але тим не менш, російські війська утримували село лише кілька днів і вже 1 квітня Рубежівку було звільнено.

Територія[ред. | ред. код]

Північні райони Житомирської області, які були окуповані[ред. | ред. код]

Коростенський район[ред. | ред. код]

Житомирський район[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Як у Народицькій громаді на Житомирщині пережили окупацію і що по собі лишили російські війська. Суспільне. 21 квітня 2022.
  2. Житомирська область повністю звільнена від окупантів, але людям не радять повертатися: населені пункти заміновані. Житомир.info. 4 квітня 2022.
  3. Житомирська область звільнена від окупантів, – голова ОДА. LB.ua. 4 квітня 2022.
  4. САНІТАРНО-ЕПІДЕМІЧНА ОЦІНКА НАСЕЛЕНИХ ПУНКТІВ НА ДЕОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ ОБЛАСТІ. Житомирський обласний лабораторний центр. 8 червня 2022.