Сагдєєв Роальд Зіннурович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сагдєєв Роальд Зіннурович
тат. Роальд Зиннур улы Сәгъдиев
Народився 26 грудня 1932(1932-12-26)[1][2] (91 рік)
Москва, СРСР[1]
Країна  СРСР
 США
 Азербайджан
Діяльність фізик, політик, викладач університету
Галузь фізика плазми
Alma mater фізичний факультет МДУ, Курчатовський інститут[3] і МДУ
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук (1963)
Вчене звання академік АН СРСР[d] і академік Російської академії наук
Науковий керівник Леонтович Михайло Олександрович і Ландау Лев Давидович
Відомі учні Albert Galeevd, Захаров Володимир Євгенович і Alexei Fridmand
Знання мов англійська[4] і російська
Заклад Курчатовський інститут, Мерілендський університет, Інститут ядерної фізики імені Г. І. Будкера СВ РАНd і Інститут космічних досліджень Російської академії наук
Членство Папська академія наук[5], Національна академія наук США, Російська академія наук, Академія наук СРСР, Шведська королівська академія наук, Американська академія мистецтв і наук[6] і Угорська академія наук
Партія КПРС
У шлюбі з Susan Eisenhowerd
Нагороди
IMDb ID 1041411

Роальд Зіннурович Сагдєєв (тат. Roald Zinnur uğlı Səğdiev, Роальд Зіннуров Ули Сәг'діев; 26 грудня 1932(19321226), Москва) — радянський і американський фізик, академік АН СРСР і РАН, доктор фізико-математичних наук. Депутат Верховної Ради СРСР 11-го скликання (1987—1989). Народний депутат СРСР (1989—1991). Герой Соціалістичної Праці (1986).

Біографія[ред. | ред. код]

Роальд Сагдєєв народився в Москві в татарській родині[7]. Коли йому було чотири роки, він разом з батьками переїхав до Казані. Закінчив середню школу в Казані і вступив до Московського державного університету, який успішно закінчив.

У 1956—1961 працював в Інституті атомної енергії імені Курчатова, в 1961—1970 — завідувач лабораторії Інституту ядерної фізики Сибірського відділення АН СРСР, в 1970—1973 — завідувач лабораторії Інституту фізики високих температур АН СРСР.

З 1973 по 1988 роки був директором Інституту космічних досліджень АН СРСР. Потім керівником науково-методичного центру аналітичних досліджень Інституту космічних досліджень. Член редакційної колегії журналу «Письма в „Астрономический журнал“», член Головної редакційної колегії інформаційних видань ВІНІТІ, член редакційної колегії бібліотечки «Квант» (видавництво «Наука»).

Академік РАН (член-кореспондент Академії наук СРСР з 1964, академік з 1968). Іноземний член Національної академії наук США і Королівської академії наук Швеції.

У 1968 кілька десятків радянських громадян підписали листи, адресовані владі СРСР, в яких автори протестували проти порушень громадянських свобод у зв'язку з процесами проти дисидентів. Влада влаштували гоніння на тих хто підписав, у тому числі і тих, хто працював в Академмістечку в Новосибірську. 36-річний Сагдєєв запропонував «вигнати всіх з Академмістечка, нехай ідуть вантажити свинцеві чушки»[8].

З 1990 живе в США, працює в Мерілендському університеті. Професор, директор Центру «Схід-Захід» університету штату Меріленд, США; член Наглядової ради Міжнародного Люксембурзького форуму із запобіганню ядерної катастрофи. Віце-президент Міжнародного комітету з дослідження космічного простору (КОСПАР; 1975—1981), член Міжнародної академії астронавтики (1978).

Наукова праця[ред. | ред. код]

Роальду Сагдеева належать праці з фізики плазми (ударні хвилі, процеси переносу, нестійкості), проблеми керованого термоядерного синтезу, магнітної гідродинаміки, космічної фізики. Теоретично передбачив і пояснив найхарактерніші явища фізики плазми в космосі — утворення беззіштовхувательних ударних хвиль і радіаційних поясів.

Керував астрономічними дослідженнями, проведеними за допомогою космічних апаратів, а також активними експериментами з дослідження космічної плазми. Розвинув теорію процесів переносу в установках «токамак» (тороїдальна камера з магнітним полем). Керівник проекту дослідження планети Венера і комети Галлея («Вега»; 1984—1986).

Родина[ред. | ред. код]

В кінці 1980-х років, будучи у відрядженні в Сполучених Штатах, познайомився зі своєю майбутньою дружиною Сьюзен Ейзенхауер, онукою президента Дуайта Ейзенхауера.

Брат Роальда Сагдєєва, Ренад Сагдєєв — відомий хімік.

Політичні погляди[ред. | ред. код]

Підписав відкритого листа російських науковців та наукових журналістів проти Російського вторгнення в Україну 2022 року[9].

Нагороди та звання[ред. | ред. код]

Статті та книги[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Колчинский И. Г., Корсунь А. А., Родригес М. Р. (1977). Сагдеев Роальд Зиннурович. Астрономы. Биографический справочник (на сайте Астронет). отв. редактор Богородский А. Ф. (вид. 2-ге, 416 с.). Киев: Наукова думка.(рос.)
  • Новосибирская Книга Памяти | Сагдеев Роальд Зиннурович
  • Сагдеев Роальд Зиннурович. Физик, действ. член Академии наук СССР (1968).
  • Интервью с Роальдом Сагдеевым, 2010