Скіландіс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Скіла́ндіс (лит. skilandis) — страва національної литовської кухні. Є різновидом ковбасних виробів. У деяких районах Литви і Польщі називається кіндзюкас (лит. kindzukas, пол. kindziuk).

Виготовляється із високоякісної свинини, нарізаної невеликими шматочками (у деяких рецептах м'ясо подрібнюють у м'ясорубці з великою сіткою[1], як для ковбаси), вперемішку із шматочками сала, укладеного в натуральну оболонку — свинячий шлунок, із додаванням солі, молотого перцю, коріандра і часнику[2]. Підготований до приготування продукт перев'язується шпагатом. Спосіб приготування, у різних районах Литви, може трохи відрізнятися, але спільний принцип приготування — в'ялення, протягом 5—10 днів (дзукійський рецепт). Після в'ялення скіландіс може, як використовуватися в їжу, так і додатково піддатися холодному копченню протягом 3—4 тижнів. Для збільшення терміну придатності до складу може бути додана селітра[3]. Відрізняється довгим терміном зберігання без додаткових умов за кімнатної температури.

Вживається в їжу як будь-яка суха чи сирокопчена ковбаса, але може також слугувати смаковою основою для варіння супів — борщів, щей та інших, причому шматки нарізаного скіландіса можуть поміщатися в марлю, аби після приготування вжити виварене м'ясо окремо від супу.

Порівняно з іншими ковбсними виробами скіландіс є достатньо дорогим продуктом, адже, разом з довгим терміном придатності, використовуються виключно найкращі частини свинячої тушки.

У кулінарних книгах російською мовою ця страва може називатися сычуг[4], попри невідовідність цієї назви даному терміну.

Назва «скіландіс» є товарним знаком, зареєстрованим в Європейському Союзі зі статусом TSG (Гарантія традиційності виробництва)[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Скіландіс на сайті «Чотири Смаки». Архів оригіналу за 28 січня 2018. Процитовано 28 січня 2018.
  2. Скиландис на сайте турфирмы TUI, справочный раздел о литовской кухне. Архів оригіналу за 27 травня 2014. Процитовано 28 січня 2018.
  3. Скиландис на сайте «Смакус»[недоступне посилання з травня 2019]
  4. Скіландіс (сычуг) на сайті «russianfood». Архів оригіналу за 28 січня 2018. Процитовано 28 січня 2018.
  5. Сертифікат реєстації назви «скіландіс» [Архівовано 18 червня 2013 у Wayback Machine.] (англ.)