SMS

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Служба коротких повідомлень (англ. SMS, Short Message Service) — послуга обміну (передачі і прийому) короткими текстовими повідомленнями в телекомунікаційних мережах, доступна для більшості мобільних телефонів та інших комунікаційних пристроїв, таких як пейджер, модем, КПК, або навіть настільний комп'ютер (за допомогою функцій програмного забезпечення). Для реалізації послуга повинна підтримуватись оператором зв'язку, комунікаційним пристроєм та програмним забезпеченням комунікаційного пристрою. Для випадку мобільного зв'язку для користування послугою потрібна SIM (USIM, R-UIM)-карта. Технологія смс-повідомлень підтримується мобільними мережами GSM, NMT, D-AMPS, CDMA, UMTS. Існує також послуга передачі текстових повідомлень на телефони стаціонарного (фіксованого зв'язку).

Максимальна стандартна довжина одного смс-повідомлення становить до 160 знаків латиницею або 70 кирилицею. Довші повідомлення розбиваються на кілька повідомлень. Оплата здійснюється за кожне повідомлення окремо згідно з умовами договору (тарифного плану, контракту).

В інтернеті є чимало сайтів для відправки смс на мобільні телефони, зокрема сайти операторів мобільного зв'язку. Оператори зв'язку можуть обмежувати можливість прийому смс-повідомлень з інтернету, передачі смс-повідомлень на комерційні короткі номери та надавати абоненту можливість блокування таких повідомлень за допомогою сервісних (службових) смс-повідомлень або USSD-команд (запитів) (для запобігання спаму та шахрайства).

Послуга SMS створена як складова частина стандарту GSM Phase 1. 3 грудня 1992 року у Великій Британії було відправлено перше SMS-повідомлення з персонального комп'ютера на GSM-телефон «Orbitel 901» в GSM-мережі компанії Vodafone. Текст повідомлення був такий: «Merry Christmas.».

У грудні 2021 року на аукціоні у Франції було продано перше в історії СМС-повідомлення за 132 тис. євро[1].

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Дослідження професора університету Індіани Сьюзен Херрінг визначили, що жіночі СМС довші і загалом експресивніші за змістом, аніж чоловічі[2].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. У Франції на аукціоні продали перше SMS-повідомлення у історії. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 24 грудня 2021. Процитовано 24 грудня 2021. 
  2. http://newsinfo.iu.edu/news/page/normal/9856.html?emailID=9856 [Архівовано 12 лютого 2012 у Wayback Machine.] Цікаві факти

Література[ред. | ред. код]

  • Bernd vom Berg, Jürgen Engelmann, Peter Groppe: Fernsteuern via SMS, Schalten und Überwachen mit dem Handy, Elektor, Aachen 2002, ISBN 3-89576-126-5. (нім.)

Див. також[ред. | ред. код]