Стипендіальна програма Лейна Кіркланда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Стипендіальна програма Лейна Кіркланда [1] — програма, що діє з 2000 року, головною метою є передача досвіду Польщі у сфері системної трансформації та європейської інтеграції для розвитку фахівців та експертів з країн Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії шляхом додаткового навчання у польських університетах. Стипендія може бути признана особам з вищою освітою громадянам 11-ьох країн: Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Казахстан, Киргизстан, Молдова, Росія, Таджикистан, Україна і Узбекистан . Реалізується програма у вигляді двосеместрового навчання в польських університетах та 2-тижневого стажування у державних або ж приватних установах.

Історія[ред. | ред. код]

Метою програми є підтримка демократичних та вільно- ринкових трансформацій у країнах Центральної та Східної Європи. Програма фінансується Польсько-Американським Фондом Свободи [2], додатково Національним агентством академічних обмінів а за управління та координування відповідає Фонд Лідери Змін [3] .

Перший навчальний рік програми, учасниками якого були 12 громадян України, котрі навчалися у Варшаві, відбувся згідно організований згідно співпраці з Коледжем Східної Європи у Варшавському університеті (SEW), очолюваним Яном Малицьким .

Наступні роки супроводжувалися значними змінами. Координуванням програми зайнялась Польсько-Американська комісія Фулбрайта. Доступність програми поширилась також на громадян Білорусі, Росії (лише жителі Калінінградського району ), Словаччини та Литви. Кількість стипендіатів збільшилася до 30.

У 2004 році до країн-учасниць програми приєдналися Грузія та Молдова, а через рік Вірменія . У 2006 році програма була поширена на всю Росію та дві нові країни - Азербайджан і Казахстан. У 2009 році приєднався Киргизстан. Протягом навчального року 2019/2020 програма була поширена на дві наступні країни: Таджикистан та Узбекистан . На даний час в Польщі кожного навчального року навчається близько 50 осіб.

У лютому 2016 року було створено Фонд Лідери змін. Його завданням є адміністрування двох програм Польсько-Американського Фонду Свободи: стипендіальної програми Лейна Кіркланда та навчальні поїздки до Польщі.

Правила відбору[ред. | ред. код]

Конкурс на стипендію ім. Лейна Кіркланда зазвичай оголошується в середині листопада або ж грудня, а кінцевий термін подання документів закінчується в березні. Всі кандидати, які подають заявку на отримання стипендії, повинні мати мінімум. 2 роки професійного досвіду та диплом про вищу освіту.

Для участі в програмі запрошуються особи, пов'язані з:

  • академічною освітою
  • економікою та управлінням, державним управлінням та самоврядуванням, політикою
  • управлінням в бізнесі, освіті, службах охороні здоров'я та екології
  • неурядовими організаціями, установами культури
  • журналістикою та громадською діяльністю

Kirkland Research[ред. | ред. код]

Kirkland Research [4] — програма, створена в 2016 році в рамах програми Kirkland. Вона пропонує короткострокові наукові дослідження та наукові стажування для людей, які вже мають наукову позицію. Одержувачі стипендій за програмою Kirkland Research не зобов'язані брати участь у освітній діяльності. Вони підлягають індивідуальній науковій роботі під керівництвом , результатом якої є підготовка наукової статті.

Під час односеместрового навчання стипендіати беруть участь у семінарах і реалізують індивідуальне навчання за підтримки викладачів. Програма адресована до вчених з науковим ступенем доктора.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Strona główna (пол.), архів оригіналу за 14 травня 2019, процитовано 21 травня 2019
  2. https://pafw.pl/.
  3. http://leadersofchange.pl/pl/ [Архівовано 2019-05-12 у Wayback Machine.].
  4. [1], Administrator22, "Program Kirkland Research"